Diğer Kurum İşlemleri
Gerçek kişi işletmelerinin tescili için gerekli belgeler:
Kayıt dilekçesi, Taahhütname , İmza sirküsü, Vergi levhası fotokopisi, Tapu veya kira kontratı fotokopisi, İkametgâh belgesi, Nüfus kayıt örneği
Tüzel kişilerin tescili için gerekli belgeler:
- Kayıt dilekçesi,
- Taahhütname,
- Noter onaylı şirket ana sözleşmesi,
- Şirket sermayesinin % 0,04’ünün Rekabet Kurumu'na yatırıldığına dair dekont,
- Şirket ortaklarının ikametgah belgeleri, nüfus kayıt örnekleri ve imza sirküleri,
- Şirket yetkilisinin imza sirküsü,
- Şirket kuruluş beyannamesi.
İşletmelerin sicil tescili ve ilanı işlemleri tamamlandıktan sonra, ilgili odaya kayıt olmaları gerekmektedir. Ticaret odasına kayıt için gerekli evraklar ise şunlardır:
Gerçek kişiler için,
- Sicil tasdiknamesi,
- İlan gazetesi,
- İmza sirküleri,
- Nüfus kayıt örneği,
- İkametgâh belgesi,
- 2 adet fotoğraf
Tüzel kişiler için,
- Sicil tasdiknamesi,
- İlan gazetesi,
- İmza sirküleri,
- Ana sözleşme,
- Şubeler için kuruluş merkez gazetesi,
- Şirket ortakları için nüfus cüzdanı sureti,
- Şirket ortakları için ikametgâh belgesi.
TTK’ya göre; tescil işlemleri, tescile konu işlemin veya olayın gerçekleştiği tarihi takip eden 15 gün içerisinde, odaya kayıtlı tacirleri ilgilendiren konularda meydana gelen değişiklikler ise 1 ay içerisinde Oda Sicil Müdürlüğü'ne bildirilmek zorundadır. Bir işletmenin sicile tescilinin yapılması sonucunda, Ticaret Sicil Müdürlüğü ilgiliye, onaylı bir sicil tasdiknamesi vermektedir.
Mevcut mevzuata göre her işletme, Ticaret Odası veya Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıt ve tescil yaptırmak zorundadır. Bu nedenle işletmeler, öncelikli olarak kendi işletme tiplerine uygun meslek odasının hangisinin olduğunun bilinmesi gerekmektedir. İster gezici ister sabit bir mekânda bulunsun, Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulu'nca belirlenen esnaf ve sanatkâr meslek kollarına dâhil olup, ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte bedenî çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan, basit usulde vergilendirilenler ve işletme hesabı esasına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunan meslek ve sanat sahibi kişiler, esnaf ve sanatkâr olarak tanımlanmaktadır. Esnaf ve sanatkârlar, faaliyete başladıkları tarihi takip eden 30 gün içerisinde işletmenin bulunduğu yerdeki Esnaf ve Sanatkârlar Odası (ESO) siciline tescil yaptırmak ve tescili Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi'nde ilan ettirmek zorundadırlar.
6 aydan fazla süreli faaliyet gösteren ve 10 ve daha fazla işçi çalıştıran işletmeler, İŞKUR'a “İş Gücü Çizelgesi” vermek zorundadırlar. İş gücü çizelgeleri her ay olmak üzere, ilgili ayı takip eden ay sonuna kadar İŞKUR’a verilmek zorundadır. İş gücü çizelgesi elektronik ortamda https://esube.iskur.gov.tr/ web adresinden İŞKUR’a iletilmektedir.
Türkiye ulusal sınırları içerisinde faaliyet göstermek isteyen, toplumsal ihtiyaçları karşılayarak kâr amacı güden örgütler işletme olarak isimlendirilmektedir. Ticari kazanç elde etmek amacıyla sürekli ve bağımsız bir şekilde faaliyetlerini sürdüren işletmeler ticari işletmelerdir. Bir işletmeyi tamamen veya kısmen kendi nam ve hesabına işleten kişi tacir olarak isimlendirilir. Ticaret Sicil Tüzüğü'nün 13. maddesi gereğince; her tacir, kurmuş olduğu işletmesine ticaret unvanı seçme, kullanma ve unvanını ticaret siciline tescil ettirmek zorundadır. Ticaret siciline kayıtlı tacirler ve aynı kanuna göre sanayici ve deniz taciri sıfatını haiz tüm gerçek ve tüzel kişiler ile bunların şubeleri ve fabrikaları, bulundukları yerdeki odaya kaydolmak zorundadırlar. Türk Ticaret Kanunu'na (TTK) göre de tescil ve ilan ettirilmesi zorunlu olan bazı hususlar bulunmaktadır. Tescil işlemleri, işletmenin merkezinin bulunduğu il veya ilçede bulunan ticaret sicil memurluğunda yapılmaktadır. Hazırlanacak evraklar, gerçek kişi işletmeleri ve tüzel kişi işletmeleri olmalarına göre farklılık göstermektedir.
Türk Ticaret Kanunu’na (TTK) göre de tescil ve ilan ettirilmesi zorunlu olan bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır;
- Ticari işletmenin tescili ve ilanı
- Ticari unvanın tescili ve ilanı
- Ticari işletmenin devri sözleşmesinin tescili ve ilanı
- İşletmeye bağlı kurulan şube tescili ve ilanı
- İşletme birleşmelerinin tescili
- İşletme bölünmelerinin tescili
- Kollektif şirket sözleşmesinin tescili ve ilanı
- Kollektif şirketin sona ermesinin tescili ve ilanı
- Anonim şirket esas sözleşmesinin tamamının tescili
- Anonim şirket fesih davasının tescili ve ilanı
- Anonim şirket yönetim kurulu, şirketi temsile yetkili kişiler ve temsil şekillerinin tescili ve ilanı
- Anonim şirketin tasfiye sürecinde tescili ve ilanı
- Limited şirketlerde şirket sözleşmesinin tamamının tescili ve ilanı
- Limited şirket sözleşmesinde yapılan değişikliklerin tescili ve ilanı
- Limited şirketin iflas ve mahkeme kararı dışında farklı bir sebepten sona ermesi hâlinde, durumun tescili ve ilanı
Tescil işlemleri, işletmenin merkezinin bulunduğu il veya ilçede bulunan ticaret sicil memurluğunda yapılmaktadır.