Ticari İşletmelerin Kuruluş İşlemleri ve Belgeleri

Ticari işletme kavramı 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsızşekilde yürütüldüğü işletmedir.

Ticari işletmelerin temel unsurları; gelir sağlama, devamlılık, bağımsızlık ve esnaf faaliyetisınırını aşma olmak üzere 4 tanedir.

Şirketler tabi oldukları kanunlara ve özelliklerine göre Borçlar Kanunu'na tabi şirketler ve Ticaret Kanunu'na tabi şirketler olarak bir ayrıma tabi tutulabilir. Borçlar Kanunu'na tabi şirketler Adi Şirketler iken Ticaret Kanunu'na tabi şirketler ticaretşirketleridir.

Adi şirket, iki veya daha fazla kişinin emek ve sermayelerini ortaklaşa bir amacın gerçekleştirilmesi için birleştirmeleri sonucu oluşan, Ticaret Kanunu'nda tanımlanan şirketlerin ayırt edici özelliklerini taşımayan bir şirkettir.

Türk Ticaret Kanunu'nda tanımlanan ve ayırt edici özelliklere sahip olan şirketlere Ticaret Şirketleri denir. Türk Ticaret Kanunu madde 124'de ticaret şirketleri kollektif, komandit, anonim, limited,sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ve kooperatiflerden oluşur. Bunlardan kollektif ve komandit şirket, şahıs şirketi iken anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket, sermaye şirketleri arasında yer alır.

Biribirini tanıyan, birbirine güvenen kişiler tarafından bir ticari işletmeyi işletmek amacıyla kurulan şirketlere şahıs şirketi denir.

Gücünü ve ticari itibarını sermayesinden alan ortakların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu koyduğu sermaye ile sınırlandırılmış, sermayesi paylara bölünmüşşirketlersermaye şirketi olarak adlandırılmaktadır.

Kollektif şirket bir ticari işletmeyi bir ticaret unvanı adı altında işletmek amacıyl kurulan ve ortaklardan hiçbirinin sorumluluğu şirket alacaklılarına karşı sınırlandırılmamışşirketttir.

Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmamış ve diğer ortak veya ortakların sorumluluğu belirli bir sermaye ile sınırlandırılmış olan şirket komanditşirkettir.

Türk Ticaret Kanunu madde 329’a göre anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir.

Türk Ticaret Kanunu madde 573’e göre limited şirket bir veya daha çok gerçek kişi veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulmaktadır

Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket, sermayesi paylara bölünen ve ortaklarından bir veya birkaçının sorumluluğu bir kollektif şirket ortağı gibi sınırsız sorumlu, bir veya bir kaçının sorumluluğu bir anonim şirket ortağı gibi sınırlısorumlu bulunan şirkettir.

Kooperatif, tüzel kişiliğe sahip olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileriyle özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli teşekküller olarak tanımlanmıştır

Kooperatiflerin ana sözleşmesi en az 7 ortak tarafından imzalanıp notere onaylatılması gerekmektedir. Kooperatif merkezinin bulunduğu yerdeki Ticaret Sicil Memurluğu'na tescil için başvurulur. Tescilden sonra Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan ile kooperatif kurulmuş olup tüzel kişilik kazanmıştır.