Tıbbi Sosyal Hizmetin Tarihçesi ve Temel Roller
Tarihçe
20. yüzyılın başı
Hekimin görüş alanının daralması
Hastanın sosyal ve duygusal sorunlarını çözme
Gelişmiş ülkelerde sosyal hizmet uzmanlarının hastanelerde tedavi ekibinin bir üyesi olarak çalışmaya başlaması Yirminci yüzyılın başlarına rastlar.
Sağlık hizmetinin ev ziyaretleri yoluyla yapılması yerine hastanelere kayması hekimin görüş alanının daralması olarak adlandırılır.
Sosyal hizmet uzmanlarının hastanelerde tıbbi sosyal hizmet uzmanı olarak çalışmasının temel nedeni hasta ve hekim arasındaki bağlantıyı güçlendirme gereksinimidir.
Türkiye'deki Gelişmeler
Başlangıç 1960’lar
Tıbbi tedavinin önündeki tıbbi olmayan engelleri kaldırma
Sosyal koşulları iyileştirme
Eğitim Temeli
Türkiye’de sosyal hizmet eğitimi o zamanki adıyla Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Sosyal Hizmetler Akademisi'nde 1961’de başlamıştır. Dolayısıyla sosyal hizmet mesleği eğitimine kamusal sağlık örgütlenmesi içinde başlamıştır. İlk mezunlar da doğal olarak sosyal hizmet kurumlarının yanı sıra hastanelerde ve birinci basamak kuruluşlarında istihdam edilmiştir.
Sosyal hizmet uzmanları, tıbbi tedavinin önündeki engelleri ortadan kaldırmak için, hastaların hastane çevresi ile sosyal çevresi arasında oluşan boşluğu köprü işlevi görerek doldurmuşlardır. Aynı zamanda, hastaların sağlık durumuna etki eden sosyal, çevresel ve duygusal sorunları ortadan kaldırma yönünde müdahaleler yapmışlardır.
Yasal Düzenlemeler
224 sayılı Kanun
224 sayılı Kanun sağlık hizmetlerinin toplumla bütünleşmesine, tedavi edici, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin gelişmesine katkı vermiştir.
Yataklı tedavi kurumları işletme yönetmeliği
Tıbbi sosyal hizmet yönergesi
1983’te yürürlüğe giren Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde ve 2011’de yürürlüğe giren Tıbbi Sosyal Hizmet Yönergesi’nde sosyal hizmet uzmanlarının rol ve sorumlulukları tanımlanmıştır.
Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde hastanelerde sosyal hizmet birimlerinin ve sosyal hizmet uzmanlarının mesleki rol ve sorumlulukları tanımlanmıştır.
Tıbbi Sosyal Hizmet Tanımları ve Temel Roller
Tıbbi Sosyal Hizmet Uzmanı Tanımları ve Temel Roller
Tıbbi sosyal hizmet uzmanı, bireylere, ailelere, gruplara ve topluma kronik, akut veya terminal hastalıklarla baş etme kapasitelerini artırmak için; psikososyal destek, eğitim ve danışmanlık, sosyal gereksinimleri dikkate alarak diğer hizmetlerle bağlantılandırma, tedavi uyumunu kolaylaştırma, hastalıkların önlenmesi ve sağlık hizmetlerine erişimin önündeki engellerin kaldırılması hizmetleri sunan ve sosyal hizmet disiplininde asgari lisans düzeyinde eğitim almış meslek elemanıdır.
Hastane Sosyal Hizmet Uzmanı
Türkiye İş Kurumu’nun 2006 yılında yayınladığı Türkiye Meslekler Sözlüğü içinde hastanelerde çalışan sosyal hizmet uzmanlarının meslek tanımı şöyledir: “Sağlık kuruluşunda tedavi gören her hastanın uygulanan tıbbi tedaviden etkin bir şekilde yararlanması amacı ile ekonomik, sosyal, eğitsel ve destekleyici hizmetler veren, hastanın ailesi ve yakın çevresi ile ilişkilerini düzenleyen, hastane hizmetlerinde hasta beklentilerine uygun hizmet planlanması faaliyetlerini yürüten nitelikli kişidir.”
Müdahale Öncelikleri
Sosyal hizmet uzmanının mesleki müdahaleleri bir ‘öncelik’ listesine uygun olarak gerçekleştirmesi gereklidir. Bunlar: Güvenlik ve risk
Birey, aile ve toplum düzeyinde hasta ve yakınlarının yaşaması olası can güvenliği sorunlarını ve temel bakım risklerini belirleme (bakım, istismar, ihmal, cana kast vb.) Kaynaklara erişim
Temel insani gereksinimleri karşılamada aracılık (beslenme, barınma, korunma) Psikososyal destek
Psikolojik ve sosyal işlevselliği koruma ve iyileştirmeye yönelik girişimlerdir.
Kuramsal Bilgi Temeli
Güçler perspektifi
Çevresi-içinde-birey perspektifi
Biyopsikososyal model
Sosyal hizmet uzmanları sağlık alanında çalışabilmek için hastalıkların etiyolojisi, epidemiyolojisi, psikolojik, duygusal, ailesel ve sosyal yönleri ile tedavi sistemleri ve toplumsal kaynaklar konularında bütüncül bir eğitim alırlar.