Spor Turizmi
Spor ve turizm kavramlarının birleşmesinden ortaya çıkan kavramdır. Latincede “desport” ve “disport” kelimelerinin kısaltması olan spor kavramı, bireysel ve takım olarak yapılan her branşın kendine ait teknikleri ve kuralları olan, fiziksel ve zihinsel açıdan becerilerin gelişmesine katkı sunan eğitim ve eğlenme amaçlı insan vücudunun hem fiziksel hem de bedensel gücünü arttırmak amacıyla yapılan çalışmalardır. Turizm kavramı ise, insanların daima ikamet adresleri, çalışma yaşantısının devam ettiği, yerler haricinde yerleşme ve ekonomik açıdan bir kar gütmemek amacıyla rekreasyonel, eğlenme, dinlenme gibi ihtiyaçları karşılamak için bireysel veya topluca katılım gösterdiği faaliyet şeklinde tanımlanmaktadır.
Spor Turisti
Spor turisti, turizm hareketine katılımındaki öncelikli hedefi sportif etkinliklere aktif veya pasif olarak katılım göstermek amacıyla seyahat eden, fakat seyahate edilen yerlerde farklı etkinliklere dâhil olan kişilerdir. Turizm olayına katılım sağlayan kişilerin birinci amacı spor olmayıp ikinci amacı spor olan ziyaretçilerde spor turisti kavramını içerisinde yer almaktadır.
Spor Turizminin Tarihsel Gelişimi
En eski spor turizmi örneği M.Ö. 766 yılında düzenlenen Olimpiyat oyunlarında gerçekleştiği düşünülmektedir. 16. ve 17. yüzyılda spor turnuvaları toplumsal hale gelmiş ve elit sporculara ve izleyicilere göre düzenlenirken, bu dönemde sadece üst sınıflara yönelik organizasyonlar yapılmıştır. Spor turizmi sanayi devriminden günümüze kadar gelişimi dört farklı aşama göstermiştir. Bunlar;
Spora katılım gösterenlerin demografik özelliklerinin gelişmesi
Batı medeniyetlerinde 1970’li yılların başından günümüze kadar sağlıklı olmak için beden sağlığının yerinde olması anlayışı gelişerek artmıştır.
1980’li yılların başlangıcıyla birlikte tatillerde rekreatif faaliyetlere katılıma olan ilgi artarak devam etmiştir.
Kent hayatının gelişim göstermesine ve imajlarının yükselmesine bağlı olarak spor ve sportif olguların üstlendiği roller üzerine
Sporun Turizme Katkıları
Turizm hareketine dâhil olan bireyin rekreasyonel aktivite sayesinde tatminini sağlamak. Turizm işletmeleri için ürün yelpazesini gelişmesini sağlamak. Örneğin Antalya’da otellerin golf turizmi için özel alan ayırmaları. Turizmden elde edilen gelirin direk ya da dolaylı yönden arttırmak. Bireylerin turizme yönelme eğilimi arttırmak.
Spor Turizminin Sosyo - Kültürel Etkileri
Gelişmekte olan ülkelerde yeni iş ve meslek kapıları açmaktadır. Bu sayede bölge halkı diğer gelen ziyaretçilerle etkileşime geçerek yeni kültürleri tanıma imkânı vermektedir.
Spor Turizminin Çevresel Etkileri
Spor turizminin çevresel etkileri özellikle doğa sporları alanında görülmektedir. Bu etkiler iki yönlü olabilmektedir. Örneğin dağ bisikleti parkurunun taşıma kapasitesi üzerinde ziyaretçi alması bölgenin bakirliğini bozulmasına neden olması olumsuz etkilemektedir.
Spor Turizmi Türleri
Hava Sporları Turizmi
Hava sporları, farklı ekipmanlarla, teknik malzemelerle havda meydana gelen sporlara katılma amacıyla gerçekleştirilen turizm hareketidir. Türkiye hava sporları turizmi katılımcıları için oldukça cazibesi olan bir ülkedir .
Kış Sporları Turizmi
İnsanlığın var olmasına kadar dayanan kayak sporu kış turizminin odağında karşımıza çıkmaktadır. Kayak yapımına uygun eğimli ve karlı olan yerlere yapılan seyahatleri ve bu amaçla konaklama hareketine katılan bireylerin katıldığı turizm hareketi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dağ Turizmi
Dağ sporları turizmi, insanların doğa ile baş başa kalma, temiz hava teneffüs etme gibi amaçlarla hem tatil hem de dağ sporu ile uğraşmak için katılım gösterdikleri turizm çeşididir.
Akarsu Turizmi
Akarsu sporları Turizmi olarak da ifade edilen akarsu turizmi, turistlerin doğa içindeki akarsularda çeşitli sportif etkinliklere macera ve eğlenme amaçlı, küçük gruplar halinde katılımıza izin veren turizm türüdür.
Sualtı Dalış Turizmi
Türkiye jeopolitik konumu bakımından bu turizm türü için oldukça elverişlidir. Geçmişte çok ilgi görmeyen su altı dalış turizmine olan ilgi giderek artmaktadır.
Futbol Turizmi
İnsanların futbol oynamak ya da futbol karşılaşmalarını izlemek amacıyla turizm olayına katılmasıyla ortaya çıkan turizm türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Av Turizmi
Av ve yaban hayatı kaynakların denetim altında tutularak, yerli ve yabancı turistlerin avlanmasına imkân sağlamaktad
Golf Turizmi
İlk olarak İskoçya’da ortaya çıkan golf sporu daha sonra İngiltere’ye oradan da diğer dünya ülkelerine yayılmıştır.