Turizm Çeşitleri

Kişi Sayısına Göre Turizm Çeşitleri

Bireysel Turizm

Bireysel turizm, turistik amaçla seyahat edenlerin bu eylemlerini tek başına gerçekleştirmesinden doğan aktivitedir. Bireyler bunu, merak, eğitim, sağlık, spor, macera vb. birçok farklı sebepten dolayı yapabilir.

Kitle Turizmi

Bu tanımdan yola çıkarsak bireylerin çok büyük kitleler hâlinde turizm aktivitesine katılmasına kitle turizmi denir. 1950’li yıllarla birlikte ortaya çıkan bu kavram günümüzde turizm hareketleri içerisinde önemli yer tutmaktadır.

Grup Turizmi

Bu turizm çeşidinde farklı farklı toplumsal grupların birlikte turizm aktivitesine katılması söz konusudur. Kitle turizminden en önemli farkı 11 -16 kişi sayısı ile sınırlı olması ve devamlılık göstermemesidir.

Ziyaret Edilen Yere Göre Turizm Çeşitleri

İç Turizm

Ülkenin vatandaşlarının kendi sınırları içerisinde turizm faaliyetine katılmalarına "iç turizm" bir başka deyişle de ulusal turizm denmektedir. İç turizm; pasaport, vize, yabancı dil bilgisi ve döviz gibi unsurlara ihtiyaç duymaz.

Dış Turizm

Ülke vatandaşlarının yurt dışına çıkması veya yurt dışındaki bireylerin bir ülkeyi ziyaretine dış turizm, diğer tabiri ile de uluslararası turizm denmektedir. İç turizmden farklı olarak gidilen ülkeye göre; vize, döviz, pasaport, yabancı dil bilgisi gibi bazı prosedürleri bulunmaktadır.

Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri

Kongre Turizmi

Gerek alanında uzman bilim insanları gerekse o alan veya alanlarla alakalı merakı, ilgisi, bilgisi olan çeşitli ülkelerden birçok faklı insanın bir araya gelerek fikirlerini paylaştıkları yaptıkları genelde 3 -5 günlük süreyi kapsayan bilimsel toplantılardır. Bu organizasyona katılanların bir araya gelme sürecinde meydana gelen seyahat, gezi, alışveriş ve konaklama faaliyetlerinin tümüne kongre turizmi denmektedir.

Sağlık ve Termal Turizmi

Bireylerin, sağlığın korunmasına yönelik önleyici, tedavi edici, rehabilite edici veya destekleyici sağlık hizmetlerine sahip olmak adına yapmış oldukları seyahatlerin oluşturduğu ilişkiler bütününe sağlık turizmi denir.

Kış SporlarıTurizmi

Genellikle kayak merkezlerinde yapılan, sportif ve rekreatif olarak tercih edilebilen; kayak snowboard, kızak, snow tubing vb. etkinliklere katılmak için yapılan seyahatlerdir. Kayak merkezlerinin çoğunluğu doğal yapıdadır.

Yayla Turizmi

Tatillerini şehrin karmaşasından ve kirli havasından uzak, temiz ve bol oksijenin olduğu doğal ortamda geçirmek isteyenlerin yaylalara yaptığı ziyarete yayla turizmi denir.

Mağara Turizmi

Mağara ziyaretleri 17. yüzyılın Avrupa’sında ibadet amaçlı başlamış ve daha sonra 1980’li yıllarda bağımsız seyahat etmek isteyen, macera arayan yeni bir kitlenin ortaya çıkmasıyla turistik amaçlı ziyaretlere dönüşerek turizm çeşidi hâlini almıştır.

Akarsu - Rafting Turizmi

Doğal yapılar olan akarsular farklı amaçlar için turizm faaliyetinde sık olarak kullanan alanlardır. Nehir, dere, ırmak, çay vb. faaliyetlerde akarsu turizminin içerisinde değerlendirilir.

Av Turizmi

Ülkedeki av hayvanları ve yaban hayatı kaynaklarının yerli ve yabancı avcılıkla uğraşan bireylere açılması ve avcılarında ülkenin resmî kurumlarının koyduğu kuralları ve kısıtlamaları dikkate alarak belirli dönemlerde yaptıkları turizm aktivitelerine av turizmi denir.

Golf Turizmi

Golf sporuyla uğraşan bireylerin değişik iklim ve doğa koşullarında golf oynama isteği amacıyla yaptıkları seyahatler bir turizm faaliyeti olarak golf turizminin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

İnanç Turizmi

Orta Çağ’da hemen hemen bütün dinlerin rehberleri, dinî kurallar arasında inananlarına kutsal şehirlerin ziyaretlerini de emrederlerken, yalnız dinî bir borç yüklememiş, aynı zamanda ekonomik bir hareket de oluşturmuşlardır.

Dağcılık Turizmi

Dağcılık sporu gerek sportif amaçla olsun gerekse rekreatif (boş zaman aktivitesi) etkinlik amaçlı olsun turizm içerisinde yer almaktadır. Bireylerin bu etkinlikleri yapabilmek adına yaptıkları seyahatlere dağcılık turizmi denir.

Kuş Gözlemciliği Turizmi

Bu turizm aktivitesini yerine getirmek için uyulması gereken kurallar vardır. Bu kuralların kuşları doğal ortamında onları huzursuz etmeyecek şekilde gözlemlemek, yuvalarına girmemek ve onlara dokunmamak ana kurallar arasındandır.

Hava Sporları Turizmi

Hava sporları turizmi bireylerin çeşitli araçlar kullanarak yerçekimine meydan okuması ve gökyüzünde hareket edebilmesi aktivitesini gerçekleştirmek amacıyla yaptıkları seyahatlerdir.

İpekyolu Turizmi

Çin’den başlayan ve Anadolu’dan Avrupa’ya kadar uzanan ticaret yoludur.

Deniz Turizmi

Deniz turizmi insanların yaşam alanında uzak yerlerdeki deniz çevrelerine düzenledikleri seyahatler ve deniz aracılığı ile yaptıkları aktiviteleri kapsamaktadır. Denizle alakalı yapılacak çok çeşitli aktivite olmasında dolayı çeşitliliği geniştir.

Katılanların Gelir Durumuna Göre Turizm Çeşitleri

Sosyal Turizm: Sosyal turizm; düşük gelir grubuna sahip bireylerin özel teşviklerle ve birtakım promosyonlarla turizm etkinliklerine katılmalarının sağlanmasından doğan turizm çeşididir.

Lüks Turizm: Toplum ile kıyaslandığında gelir seviyesi ortalamanın çok üstende olan bireylere yönelik organize edilen turizm çeşididir

Katılanların Yaşlarına Göre Turizm Çeşitleri

Gençlik Turizmi: 15-24 yaş grubu arasında olan yanında aileleri olmadan turizme katılmalarına gençlik turizmi denir.

Yetişkin (Orta Yaş) Turizmi: 25-60 yaş arası bireylerin katıldıkları turizm faaliyeti yetişkin turizmi diye tanımlanır. Bu yaş grubundaki bireyler iş hayatının yoğunluğunu en çok hisseden kişilerdir.

Üçüncü Yaş Turizmi: 60 yaş ve üzerindeki yaşa sahip bireylerin turizm etkinliklerine katılımları üçüncü yaş turizmi diye tanımlanır.