Genel Turizm
Turizm ve Turist Kavramları
Turizm: Turizm kelimesi ilk olarak Latince tornus kelimesinden türemiştir. Bireylerin kendi ekseni etrafında dönmesi anlamına gelen bu ifadenin İngilizce’deki tourism ve tour kelimelerinin kökenine de kaynak olduğu görülmektedir. Tour; bireyin herhangi bir kişisel nedenden dolayı yaşadığı ortamdan başka bir coğrafi ortama doğru yer değiştirme hareketidir.
Turist: Turist kelimesinin ortaya çıkışı 12. yüzyılın başlarına kadar dayanmaktadır. Ogilvy’e göre turist; yaşadığı çevreden uzak bir yere geçici olarak 1 yıldan az kalma şartıyla giden ve daha önce kazandığı parayı orada harcayan kimsedir. Türk Dil Kurumuna göre; dinlenme, eğlenme, görme, tanıma vb. amaçlarla geziye çıkan, seyyah, gezgin ve gezmen diye ifade edilen kimselere turist denmektedir.
Turizmin Boyutları: Dünya literatüründe turizm kavramı üzerine ortak bir tanım bulunmasa da boyutları konusunda fikir birliği söz konusudur. Bu boyutlar; seyahat ve konaklama olarak 2’ye ayrılır .
Turizmin Fonksiyonları
Turizmin Ekonomik Fonksiyonları: Ekonomik olarak turizm; ülkenin mal veya hizmet aracılığıyla belirli bir bedel karşılığında insanların çeşitli amaçla yaptıkları seyahatlerinden gelir etmesidir.
Turizmin Kültürel Fonksiyonları: Turizm toplumlar arası kültürel etkileşimi artıran belki de en önemli olgudur. Bireyler turizm aracılığı ile seyahat ettikleri yere bilgilerini, gördüklerini, yaşadıklarını, hissettiklerini de götürürler. Güçlü ve çok geniş bir iletişim ortamı oluştururlar. Bu bakımdan turizm, kültürler arası etkileşime aracılık eden ve etkileşim sayesinde uluslararası kültürel iş birliğini geliştiren önemli bir araçtır.
Turizmin Sosyal Fonksiyonları: Sosyal olarak turizm, farklı sosyokültürel özelliklere sahip toplumların seyahatler aracılığıyla birleriyle ilişkiler kurmasına, farklı bilgi, görgü, gelenek ve kültür düzeyleri arasındaki etkileşime ve etkileşimin sonucu olarak da sosyal yapının gelenek, görenek ve ahlak kalıpların değişmesine yol açan bir kavramdır.
Turizmin Politik Fonksiyonları: Politik olarak turizm, bireylerin birbirini tanıması ile karşılıklı anlayış oluşturmasına, iş birliği ortamının doğmasına, farklı alanlarda etkileşimin artmasına, uluslararası turizmin siyasal ilişkileri etkilemesinin yanı sıra siyasal sistemler ve olaylar vasıtasıyla da turizm hareketini olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilmesine yol açan kavramdır.
Turizmin Sağlık Fonksiyonları: Sağlık açısında turizm, bireylerin hasta olmamak, sağlıklarını korumak veya yakalandıkları hastalıklarına çare bulmak adına başka yerlere seyahatler yapmasıdır. Dinlenmek amaçlı seyahatleri de buna eklersek tedavi olmak amaçlı yapılan seyahatler turizmin sağlık açısından ne kadar önem arz ettiğini ortaya koymaktadır.
Turizmin Gelişim Unsurları
Boş Zaman Artışı: İş yaşamının yanı sıra yaşamı devam ettirmek için zorunlu olan uyku, beslenme, kişisel bakım ve sorumluluklardan geriye kalan özgürce kullandığımız zaman dilimine boş zaman nedir .
Teknolojik Gelişmeler: 1900’lü yıllarla birlikte ulaşım teknolojisindeki hızlı ilerlemenin turizmin gelişimi üzerinde ciddi bir etkisi olmuştur.
Kentleşme ve Nüfus Artışı: Sanayi Devrimi'nden önce insanlar kasaba ve köy tarzı doğanın içinde müstakil evlerinde doğayla ve bol oksijenler yaşıyorlardı. Sanayi Devrimi'nden sonra kentleşme faaliyetleri hızla ilerlemiş ve fabrika ve sanayi kuruluşları artık insanların yaşam alanlarında yer almaya başlamıştır.
İnsan Hakları Gelişimi: Bir turizm faaliyeti olarak insan hakları sosyal güvenlik, ücretli tatil hakkı ve seyahat özgürlüğü olarak 3'e ayrılır.
Gelir Düzeyi Artışı: Turizm faaliyeti doğrudan gelirle alakalı bir durumdur. Daha önce de bahsettiğimiz gibi Sanayi Devrimi sonrası birçok iş kolu ve imkânı ortaya çıkmış ve gelirlerin artmasıyla da insanların alım gücünde artışlar meydana gelmiştir.
Kültür ve Eğitim Seviyesi Artışı: Eğitim amacıyla yapılan seyahatler turizme ciddi katkı sağlamaktadırlar. Özellikle dil öğrenmek veya iyi eğitim almak adına ABD ve İngiltere’ye giden insanlar sayesinde bu ülkelerin ciddi bir gelir elde ettiğini görmekteyiz.
Turizmin Sektörel Sorunları
Tanıtım ve pazarlama eksikliği, altyapı ekskliği, imaj eksikliği, çevre kirliliği, ulaşım sorunları başlıkları hâlinde incelenmektedir.
Uluslararası Turizm Kuruluşları
Dünyada uluslararası turizm alanında varlığını sürdüren; bunu yaparken de herhangi bir kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar bulunmaktadır. Ticari amacı olmayan bu kurum ve kuruluşlar bir yandan alanda faaliyet gösteren işletmelerin daha etkin iş birliğinde bulunmasına sağlarken diğer taraftan turizm sektörünün gelişmesi ve iyileşmesine de önemli katkılar sağlamaktadır.