Sponsorluk Türleri I: Spor Sponsorluğu
Sponsorluk, endüstriyel alanın çeşitliliği içerisinde faaliyet gösteren kurum yada kuruluşların marka imajı oluşturmak, ve tüketiciler üzerinde farkındalık yaratmak amacıyla, kullandığı iletişim araçlarından birisidir. İş dünyasında sponsorluk bazı işletmelerce hâlâ oldukça farklı algılanıyor olsa da günümüzde sponsorluğun anlamını iyi kavrayan işletmeler, sponsorluğu etkin bir pazarlama iletişimi aracı olarak kullanılmaktadır. Sponsorluğun günümüzde en yoğun biçimde kullanıldığı alan spor endüstrisidir. Bu sektörde yaşanan yoğun rekabet, firmaları reklam, pazarlama, halkla ilişkiler gibi geleneksel tanıtım faaliyetlerinin dışında hedef kitle üzerinde daha az ticari algılanan sponsor faaliyetlere yönlendirmiştir. Bu bağlamda işletmeler, doğru mesajı uygun tanıtım mecralarından hedef kitlelerine ulaştırmak için sporu aracı ederek etkin bir iletişim kurma çabası içerisindedirler.
Günümüzde spor organizasyonlarını düzenlemek oldukça maliyetlidir. Organizasyonların büyüklüğü, uluslararası - ulusal ya da yerel olması, bütçelerinin de boyutlarını belirlemektedir. Spor organizasyonlarının maliyetinin çok yüksek olması, resmî sponsorlara duyulan ihtiyacı ortaya koymaktadır. Günümüzde yürütülen sponsorluk faaliyetleri geniş bir alanda, çeşitlilik içerisinde yürütülmektedir. Tüm bu sponsorluk alanlarının ortak noktası destekleme amacı gütmesidir. Spor sponsorluğu , sanat sponsorluğu, kültür sponsorluğu, eğitim sponsorluğu, sağlık sponsorluğu ve çevre sponsorluğu gibi geniş uygulama alanları mevcuttur. Spor Sponsorluğu bu alanlar içerisinde önde gelen sponsorluk biçimidir. Spor sponsorluğunda karşılıklı iki taraf vardır ve taraflar arasında karşılıklı bir alışveriş söz konusudur. Bu açıdan spor sponsorluğu, bir organizasyonun kurum haklarını başka bir firmaya vermesi durumudur.
Spor organizasyonları yakından incelendiğinde düzenleniş şekli ile birçok özellikleri bünyesinde bulundurmaktadır. Spor takımlarının sponsorluğunda temel amaç, sponsor firmalar için tanıtım faaliyetlerinde bulunan takımlara finansal destek sağlanmasıdır.
Herhangi bir spor dalında, amatör veya profesyonel olarak görev alan sporculardan başarılı olanların veya ileride başarılı olması beklenenlerin ihtiyaçlarının karşılanması veya maddi olarak desteklenmesiyle sponsorluk yapılmaktadır. Desteklenen sporcular aracılığıyla markanın, hedeflerine daha çabuk ulaşması ve daha geniş kitlelere erişebilmesi amacıyla bireysel sporcular desteklenmektedir. Sporcunun sponsor tarafından desteklenebilmesi için dürüstlük, sempatiklik, inandırıcılık, medyatiklik gibi özellikleri taşıması yanında, dikkat çekebilmesi için de tanınmış bir kişilik olması gerekmektedir. Sponsorluk faaliyetlerinin çeşitlenmesiyle birlikte özellikle spor organizasyonlarında sponsorluk hizmetleri yoğunlaşmıştır. Bu organizasyonlarda markalarını, ürünlerini kitlelere duyurmaya çalışan firmalar, sporcuları, spor takımlarını ve spor organizasyonlarını desteklemektedir. Sponsorluk alanları içerisinde spor sponsorluğu son otuz yıl içerisinde diğer sponsorluk alanlarından daha hızlı bir büyüme seyri izlemiştir.
Tüm dünyada spor organizasyonları yerel, ulusal, uluslararası ve özel spor organizasyonları olarak düzenlenmekte olup milyonlarca insanı yakından ilgilendirmektedir. Spor organizasyonları yakından incelendiğinde düzenleniş şekli ile birçok özellikleri bünyesinde bulundurmaktadır. Herhangi bir spor dalında, amatör veya profesyonel olarak görev alan sporculardan başarılı olanların veya ileride başarılı olması beklenenlerin ihtiyaçlarının karşılanması veya maddi olarak desteklenmesiyle sponsorluk yapılmaktadır. Desteklenen sporcular aracılığıyla markanın, hedeflerine daha çabuk ulaşması ve daha geniş kitlelere erişebilmesi amacıyla bireysel sporcular desteklenmektedir. Günümüzde spor organizasyonlarını düzenlemek oldukça maliyetlidir. Organizasyonların büyüklüğü, uluslararası -ulusal ya da yerel olması, bütçelerinin de boyutlarını belirlemektedir. Spor organizasyonlarının maliyetinin çok yüksek olması, resmî sponsorlara duyulan ihtiyacı ortaya koymaktadır.