Sponsorluk Kategorileri
Sponsorluk faaliyetlerini; hem sponsor açısından hem sponsorluğu yapılan kişi veya kuruluş açısından hem de kuruluşların sponsorluğa verdikleri önem bakımından ayrı ayrı ele almak gerekmektedir.
Sponsorluk Kategorilerinin Sınıflandırılması
Sponsorluk çalışmaları üç farklı kategori altında sınıflandırılabilir. Bunlar; sponsor açısından sponsorluk kategorileri, sponsorluğu yapılan kişi, kuruluş ya da marka açısından sponsorluk kategorileri ve sponsorluğa verilen öneme göre sponsorluk kategorileridir.
Sponsor Açısından Sponsorluk Kategorileri
Sponsor açısından sponsorluk kategorileri; sponsorun yaptığı katkının türü, sponsor sayısı ve sponsorun türü başlıkları altında incelenebilir.
Sponsorun Yaptığı Katkının Türü
Sponsorların destekleyecekleri faaliyetlere üç farklı biçimde katkı sağladıkları görülmektedir. Bu katkılar; para, malzeme -teçhizat -ekipman veya hizmet şeklinde olabilmektedir.
Sponsor Sayısı
Desteklenecek olan faaliyetin tek bir sponsoru olması durumunda bu kuruluş ‘ana sponsor’ olarak nitelenmektedir. Desteklenecek organizasyon için birden fazla sponsorun söz konusu olduğu durumlardaysa ‘ortak sponsor' kavramı gündeme gelmektedir.
Sponsorun Türü
Bir faaliyeti destekleyen kuruluşları profesyonel sponsor, yarı profesyonel sponsor ve klasik sponsor olarak nitelemek mümkündür.
Sponsorluk faaliyetinde bulunan kuruluşlar çoğunlukla farklı sektörlerde faaliyet gösteren profesyonel ticari firmalardır. Ticari amaçlardan ziyade belli bir konuda faaliyet göstermek üzere kurulmuş olan vakıflar, ilgi alanlarına giren organizasyon veya kişileri desteklemek amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalarında yarı profesyonel sponsor olarak nitelendirilmektedir. Sponsorluğu salt ticari ve pazarlamaya yönelik bir etkinlik olarak görmeyip daha ziyade hedef kitlesiyle arasında olumlu bir iletişim kurma amacı güden kurum veya kuruluşlar ‘klasik sponsorlar’ olarak nitelenmektedir.
Sponsorluğun Çeşitliliği
Sponsorluk faaliyetinde bulunan kuruluşların destekledikleri alanların çeşitliliğine göre de sponsorluk kategorileri ayrıştırılabilmektir. Bu kapsamda tek taraflı sponsorluk ve çok taraflı sponsorluk olmak üzeri iki kategori belirlenmiştir.
Sponsorluk faaliyetleri genel olarak spor, sanat, kültür, çevre ve benzeri alanlarda gerçekleşmektedir. Kurum veya kuruluşun bu alanların sadece birinde sponsorluk faaliyetlerini yoğunlaştırmasına" tek taraflı sponsorluk" denmektedir.
Bir kurum veya kuruluşun spor, sanat, kültür, çevre ve benzeri alanların birkaçında birden sponsorluk faaliyetleri yürütmesi “çok taraflı sponsorluk” olarak nitelenmektedir.
Sponsorluğu Yapılan Kişi, Kuruluş ya da Marka Açısından Sponsorluk Kategorileri
Sponsorluk faaliyetlerindeki ikinci taraf desteklenen kişi veya kuruluştur. Sponsor açısından yapılan kategorileştirmeler gibi sponsorluğu yapılan kişi veya kuruluş açısından da sponsorluk kategorileri bulunmaktadır.
Sponsorluğu Yapılan Kişi veya Kuruluşun Karşı Faaliyetinin Türü
Karşı faaliyetler kapsamında çeşitli uygulamalar görülmektedir. Örneğin bir spor organizasyonu için sponsor olan kuruluşun ismi, logosu vb. söz konusu etkinlik süresinde dikkat çekici birçok platformda kullanılmaktadır.
Sponsorluğu Yapılan Birey veya Grupların Türü
Bu kategoriler; profesyonel kişi veya gruplar, yarı profesyonel kişi veya guruplar ve amatörler olarak üç başlık altında ele alınmaktadır.
Sponsorluğu Yapılan Faaliyetin Yoğunluk Seviyesi
Sponsor olunacak aktiviteler yoğunluğuna göre seviyeleri en düşükten en yükseğe doğru ‘genişlik seviyesi’, ‘faaliyet seviyesi’ ve ‘zirve seviyesi’ olarak sıralanabilir.
Sponsorluğa Verilen Öneme Göre Sponsorluk Kategorileri
Firmaların sponsorluğa yaklaşımları; ‘pasif sponsorluk’, ‘odaklanmış sponsorluk’ ve ‘aktif sponsorluk’ olarak üç grupta toplanmaktadır.
Firmaların sponsorluktan ilk etapta fazla bir beklentiye girmeksizin, bir anlamda denemek maksadıyla gerçekleştirdikleri küçük çaplı destekleme faaliyetleri “pasif sponsorluk” olarak nitelendirilmektedir. Firmaların çoğunlukla kendi faaliyet konuları d âhilinde, spesifik bir alanda yoğunlaştırdıkları sponsorluk "odaklanmış sponsorluk" olarak ifade edilmektedir. Aktif sponsorlukta ise yoğun bir şekilde takip edilmekte olan spor, sanat, kültür, çevre ve benzeri alanlarda gerçekleştirilen planlı ve büyük kapsamlı desteklemeler söz konusudur.