Sponsorluğun Yapılma Amaçları

Günümüzde işletmelerin kurumsal itibarlarını güçlendirmeleri, en önemli hedeflerinden biri hâline gelmiş durumdadır. Bu bağlamda kurumlar kendilerini veya markalarını hedef kitleye en olumlu biçimde tanıtabilmeye azami derecede önem vermektedirler. Hedef kitlenin kuruma ve markaya yönelik ilgisini canlı tutabilme noktasında farklı uygulamalar görülebilmekte, halkla ilişkiler ve reklamcılık faaliyetlerinde modern yöntemler yoğun bir biçimde uygulamaya sokulmaktadır.

Sponsorluğun Genel Amaçları

Kamuoyunun ve hedef kitlenin dikkatini çekmede en etkili yollardan biri olan sponsorluk faaliyetlerinin tercih edilmesinde temel olarak şu amaçlar belirleyici olmaktadır: imaj oluşturmak, reklamdan daha etkin bir iletişim sağlayabilmek, kurumsal kimliği güçlendirmek medyanın ilgisini çekebilmek, farklı ve yaratıcı olabilmek.

Sponsorluk faaliyetlerinde yukarıda belirtilen genel amaçların biri veya birkaçı aynı anda geçerli olabildiği gibi özel olarak reklam, pazarlama veya halkla ilişkilere yönelik amaçlar da belirlenebilir.

Sponsorluğun Reklam Amaçları

Sponsorluğun reklam amaçları içerisinde; “radyo ve televizyonda reklamı yasak olan ürünlerin duyurulması”, “ürünlerin desteklenmesi” ve “başka reklam olanaklarının kullanılması” gibi unsurları saymak mümkündür.

Radyo ve Televizyonda Reklamı Yasak Olan Ürünlerin Duyurulması

Öncelikle Batı Avrupa’dan başlamak üzere 1970’lerin başlarından itibaren birçok ülkede sigara ve alkol reklamı konusundaki yasal kısıtlamalar reklam ve tanıtım faaliyetlerine milyon dolarlar harcayan şirketleri yoğun biçimde sponsorluk yapmaya yöneltmiştir.

Radyo ve televizyonda reklamı yasak olan ürünleri üreten firmalar medya yasağını aşmaya dönük faaliyetlerinde büyük ölçüde gençlerin de içinde bulunduğu hedef kitlesine en kolay şekilde ulaşabildikleri spor organizasyonlarını tercih etmektedirler. Bunu yanı sıra otomobil, yat vb. yarışlar, doğa aktivite ve turizm aktiviteleri, ayrıca çeşitli festivaller ve sanatsal faaliyetler de söz konusu firmaların sponsor olarak organize ettiği veya desteklediği uygulamalar içindedir.

Ürünlerin Desteklenmesi

Sponsorluğun diğer bir reklam amacı da kuruluşların klasik reklam ve tanıtım uygulamalarının yanı sıra ürünlerini desteklemek amacıyla bu yola başvurmalarıdır. Firmalar ürün ve hizmetlerinde zaman içerisinde herhangi bir yenilik meydana geldiğinde bunu duyurmak için sponsorluğa başvurabilmektedir.

Başka Reklam Olanaklarının Kullanılması

Firmalar ürettikleri yeni ürünleri çeşitli organizasyonlarda kullandırmak suretiyle tanıtım ve tutundurmaya yönelik girişimlerde bulunabilmektedir. Bunun dışında bedava reklam programları veya çeşitli stadyumlarda bir ürünün gösterisi ve teşhiri için yapılan faaliyetler de bu kapsamdadır.

Sponsorluğun Halkla İlişkiler Amaçları

Halkla ilişkilerin temelinde kuruluşla hedef kitle arasında iyi niyet, diyalog, güven ve anlama/anlatma çabası gibi unsurların bulunduğu dikkate alınarak sponsorluğun halka ilişkiler amaçları şu şekilde sıralanabilir: marka veya kuruluşun tanınırlığını artırmak, marka veya kurum imajını desteklemek, kurum kimliğini pekiştirmek, toplumun iyi niyetini kazanmak, medyanın ilgisini çekmek, çalışanların motivasyonunu ve kurum içi ilişkileri geliştirmek.

Marka veya Kuruluşun Tanınırlığını Artırmak

Herhangi bir spor veya sanat organizasyonunu sponsor olarak destekleyen bir kurum bu etkinlik boyunca ve sonrasında hedef kitlenin dikkatini çekebilmekte böylelikle başka tanıtım yollarına ilaveten görünürlük düzeyini artırabilmektedir.

Marka veya Kurum İmajını Desteklemek

Sponsorluk çalışmaları belirli aktivitelerin desteklenmesi suretiyle firmaların bu organizasyonla marka/isim veya ürünleri hakkında bir bağ kurmalarına yardım eden bir unsur olarak değerlendirilmektedir.

Kurum Kimliğini Pekiştirmek

Sponsorluk faaliyetlerinde bütün kurumsal kimlik unsurları kullanılmakta ve hedef kitlenin nazarında kurumun, rakipleri veya benzerleriyle arasındaki fark belirginleştirilmeye çalışılmaktadır.

Toplumun İyi Niyetini Kazanmak

Firmaların kendilerini ifade edebilmelerine zemin oluşturan etkili mecralardan biri sponsorluk faaliyetleridir. Kurum veya kuruluşların sanat, spor, kültür ve benzeri alanlarda gerçekleştirecekleri sponsorluk faaliyetleri, hedef kitle tarafından bu kurumun söz konusu alanlara kendi asli faaliyet alanı dışında sağladığı bir destek olarak görülmekte ve bu durum iyi niyetin bir göstergesi olarak algılanabilmektedir.

Medyanın İlgisini Çekmek

Kültür, sanat, spor ve benzeri alanlar medyanın her dönem ilgisini çeken ve geniş bir izleyici kitlesine hitap eden konulardır. Bu alanlardaki etkinlikleri sponsor olarak destekleyen kurumlar, bu aktivitelerin medyaya yansıdığı her durumda ve düzeyde izleyicilerin dikkatine sunulmuş olmaktadır. Bu sayede kuruluşlar reklam yaparak kazanabilecekleri görünürlüğün daha ötesinde bir ilgi sağlayabileceklerdir.

Çalışanların Motivasyonu ve Kurum İçi İlişkileri Geliştirmek

Firmaların üstlendikleri sponsorluk faaliyetleri genel olarak ilgili hedef kitleyi veya potansiyel müşterileri etkileyerek kurumun tanınırlığını ve imajını yükseltme amacı taşımaktadır. Sponsorluğun bu ana hedefinin yanı sıra kurum personelinin motivasyonunu ve kurum içi ilişkileri geliştirmek gibi işlevleri de bulunmaktadır.

Sponsorluğun Pazarlama Amaçları

Sponsorluğun pazarlamaya ilişkin amaçlarını şu şekilde sıralamak mümkündür: Ürünü tanıtmak, ürünü piyasaya yerleştirmek, ürün kullanımını desteklemek, müşteri sadakatini artırmak, satıcıları desteklemek, pazarlama politikasında değişiklik oluşturmak, uluslararası pazarlama faaliyetlerine katkı sağlamak.