21 Sosyal Tarih ve Sosyal Hizmet

Bilim, insanoğlunun tabiattan kaynaklanan korkusu, merakı ve evreni anlama çabası sonunda ortaya çıkmış ve zamanla gelişmiştir. İnsanların merakı çevresini ve kendisini araştırmaya itmiştir.

Bir sosyal ve toplum bilimi olan sosyal hizmet başlığından da anlaşılacağı üzere insan ve toplum üzerine odaklanan birçok disiplinden beslenen bir bilimdir. Sosyal bilimlerin doğası gereği insan ve onun etkilediği ve etkilendiği birçok bilimin birçok özelliğini taşımaktadır. Bu nedenle sosyal hizmet kavramının açıklanması için birçok sosyal bilimin özelliği bilinmelidir. Sosyal hizmet; hedef kitlesine uygulayacağı tüm mesleki uygulamalarının bilgi üretimini ve neyi nasıl yapacağını belirleyen kuralları sosyal politikadan, toplumla ilgili bilgileri, toplumu ve onun işleyişini konu edinen sosyolojiden almaktadır. Bu bağlamda sosyoloji, sosyal hizmetin hedef kitlesinde olan öğelerin tanımlanmasına ve tasnifinde sosyal hizmete büyük katkılar sunmaktadır. Nitelik olarak sosyoloji, antropoloji ve tarih ön plana çıkarken verilerin ölçülüm anlamlandırılmasında istatistik gibi nicel bilimler ön plana çıkmaktadır. Böylelikle yaşanılan sorunların ve çözümlerin sıklığı ile ilgili karşılaştırmalar yapılabilmektedir. Sosyal hizmet olarak antropoloji sayesinde kültürel evrimin dünyanın her tarafında aynı hıza sahip olmadığını görür ve sorunlarında çözümünde bölgesellikle ve öznellik ilkesinin daha verimli çalışmasına yardımcıdır. Sosyal hizmet anlayışının temelinde insanların ihtiyaçlarının giderilmesi ve onların faydası esastır. Bu nedenle tarih boyunca sosyal hizmet faaliyetlerinin ve türlerinin ortaya çıkışında dinî ve insanı duyguların insanların içine düştükleri yokluklar ve zorlukların önemi büyüktür. İşte bu konuda özellikle sosyal tarih ona geçmiş ile gelecek hedefler arasında bağ kurulması konusunda ona yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda tarih, savaşlar, salgın hastalıklar, kıtlıklar vb. olaylar karşısında yardımlaşma ve berberlik duygusunun nasıl ortaya çıktığı konusunda sosyal hizmete, sosyal bulanımın eşsiz örneklemlerini sunmaktadır. Nitekim dünya geneline bakıldığında özellikle savaşlar ve göçler sonrasında birçok sosyal hizmet kurumun kurulduğu görülmektedir. Özellikle Fransız ve Sanayi devrimlerinden sonra ortaya çıkan sosyal ve ekonomik bunalımlar modern sosyal hizmetin gelişiminde önemli katalizörler olarak başat rol oynamıştır.

Günümüzde Marxist ideolojiyi benimseyen toplum kitleleri tarafından sosyal tarih işçi, üretim ve tüketim ve gereçlerinin paylaşılması süreci olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde modern toplumun gerektirdiği sosyal hizmet çerçevesi ve iskeleti tarihin sosyal dairesi içinde oluşmaktadır. Farklı öncellikler gösteren bireylerin psikolojileri yine aynı şekilde bu keşmekeş içinde değerlendirilerek formüle edilmektedir. Bireylerin kişisel huzursuzluklarının toplumda açıkça görülen değerlendirilmesinde, kamunun içinde bulunduğu ilgisizlik ve kayıtsızlığın kaldırılıp kamusal sorunlara karşı ilgi duymasını sağlamak için tarihin geçmişinden örneklemler kullanılarak yararlanılmaktadır. Sosyal tarih ve sosyal hizmetin en büyük ortak noktalarından birisi her ikisinin de sıradan insanı merkezine alması ve ondan hareketle bütün insanlık için bir takım ortak sonuçlara ulaşmasıdır. Bu sonuçlar özellikle gelecek nesillerde karşılaşılacak sorunlar için önleyici birer sosyal hizmet görevi görmektedir. Sosyal hizmet, sosyal ve doğal bilimlerden faydalanan multidisipliner bir yaklaşımdır.