Sağlık Teşkilatı ve Örgütlenmesi
Etkin, verimli ve kaliteli sağlık hizmeti sunulmasını sağlamak üzere, bütün özel hastanelerin tesis, hizmet ve personel standartlarının tespit edilmesine, sınıflandırılmasına, sınıflarının değiştirilmesine, amaca uygun olarak teşkilatlandırılmasına ve bunların açılmalarına, faaliyetlerine, kapanmalarına ve denetlenmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla Özel Hastaneler Yönetmeliği yürürlüğe konulmuştur. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenlemek amacıyla “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” çıkarılmıştır. Kanun hükmünde kararnameye göre Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının yeniden yapılandırılması amaçlanmış ve pek çok kurum yeniden düzenlenmiştir.
Sağlık Teşkilatı
Sağlık hizmetleri ülkemizde kamu ve özel kurumlar tarafından yürütülmektedir. Kamu hizmetlerinin verilmesinde merkez ve taşra yapılanması olarak ikili bir ayrım mevcuttur. Merkez teşkilatlanmasının başında Sağlık Bakanlığı bulunmaktadır.
Sağlık Teşkilatına Bağlı Örgütlenme
Sağlık Bakanlığı teşkilatlanmasında birçok yeni kurum bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, Hukuk Müşavirliği, Denetim Hizmetleri Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Özel Kalem Müdürlüğü’dür. Her bir kurumun görevleri ayrı şekilde düzenlenmiştir.
Sağlık hizmeti veren bir diğer önemli kurum ise özel hastanelerdir. Özel hastaneler; Hususi Hastaneler Kanunu ile düzenlenen özel sağlık kuruluşlarıdır. Kanunun 1. maddesine göre özel hastaneler; “Devletin resmî hastanelerinden ve hususi idarelerle belediye hastanelerinden başka, hasta tedavi etmek veya yeni hastalık geçirmişlerin zayıflarını yeniden eski kuvvetlerini buluncaya kadar sıhhi şartlar içinde beslemek ve onlara doğum yardımlarında bulunmak için açılan ve açılacak olan sağlık yurtları ” olarak tanımlanmıştır.
Bakanlığın görevi; herkesin beden en, zihnen ve sosyal bakımdan tam bir iyilik hâli içinde hayatını sürdürmesini sağlamaktır. Bu düzenlemeye göre Bakanlık:
a)Halk sağlığının korunması ve geliştirilmesi, hastalık risklerinin azaltılması ve önlenmesi ,
b)Teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin yürütülmesi,
c)Uluslararası önemi haiz halk sağlığı risklerinin ülkeye girmesinin önlenmesi,
d)Sağlık eğitimi ve araştırma faaliyetlerinin geliştirilmesi,
e)Sağlık hizmetlerinde kullanılan ilaçlar, özel ürünler, ulusal ve uluslararası kontrole tabi maddeler, ilaç üretiminde kullanılan etken ve yardımcı maddeler, kozmetikler ve tıbbi cihazların güvenli ve kaliteli bir şekilde piyasada bulunması, halka ulaştırılması ve fiyatlarının belirlenmesi, f)İnsan gücünde ve maddi kaynaklarda tasarruf sağlamak ve verimi artırmak, sağlık insan gücünün ülke sathında dengeli dağılımını sağlamak ve bütün paydaşlar arasında iş birliğini gerçekleştirmek suretiyle yurt sathında eşit, kaliteli ve verimli hizmet sunumunun sağlanması,
g) Kamu ve özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişiler tarafından açılacak sağlık kuruluşlarının ülke sathında planlanması ve yaygınlaştırılması ile ilgili olarak sağlık sistemini yönetir ve politikaları belirler.
Bakanlığın hizmet birimleri şunlardır:
a) Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
b) Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
c)Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü
d) Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü) Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü
f) Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü
g) Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü) Hukuk Müşavirliği
i) Denetim Hizmetleri Başkanlığı
j) Strateji Geliştirme Başkanlığı
k) Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü
l) Özel Kalem Müdürlüğü
Özel Hastaneler Özel hastaneler, Sağlık Bakanlığının izni ile kurulurlar. İzin için dilekçe ile başvurulması gerekmekte, dilekçe ekinde de çeşitli belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler ise kanunun 3. maddesinde sıralanmıştır.
Kanunun hükümlerine aykırı davranılması hâlinde hastaneden sorumlu müdürler ile doktorlara Türk Ceza Kanunu ve disiplin cezaları uygulanacağı kanunda belirtilmiştir. Örneğin Kanunun 43. maddesi ; “29’uncu maddede yazılan cerrahi ameliyeleri aynı maddede yazılı tetkik ve tedavileri yapılmadan icra eden tabiplere, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, beş bin Türk Lirası idari para cezası verilir. Eğer bu suretle cerrahi ameliye yapılan hasta vefat eder ve vefatın ameliyattan evvel yapılması lazım ve mümkün olan şartların ifa edilmemesinden ileri geldiği meydana çıkarsa cerrahi ameliyeyi icra eden tabip hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri tatbik olunur.