Verimlilik Üzerine Etkileri

Giriş

Takımın birlikte daha iyi olmasına yardımcı olabilecek bazı öneriler bulunmaktadır. Bu konuda faydalı olabilecek öneriler aşağıda yer almaktadır:

Görevin değerini ve önemini vurgulayın.

Herkesi meşgul edin; meşgul bir ekip genellikle mutlu bir ekiptir.

Yüksek sesle övün, sessizce eleştirin.,

Dostça rekabeti teşvik edin.

Bireylerin beceri ve deneyimlerinin değerini kabul etmek ve başkalarının öğrenmesine yardımcı olmak için onları iyi bir şekilde kullanın.

Alt grupların ortaya çıkmasına dikkat edin; gerekirse görevlendirmeleri değiştirerek onları ayırın.

Verimlilik

Verimlilik, kolay anlaşılabilir bir kavram olmasına rağmen literatürde zengin çeşitlilikte yer bulmakta ve uygulamaya döküldüğünde karmaşıklığı gözler önüne serilmektedir. Basit bir ifadeyle verimlilik üretilen ürünün/hizmetin, üretim sürecinde kullanılan kaynaklara oranı olarak ifade edilmektedir. Kısaca, çıktıların girdilere oranıdır. Bu doğrultuda verimliliği artırmak için ya girdilerin azaltılması, ya çıktıların artırılması ya da her ikisinin de yapılması gerekmektedir.

İşgücü Verimliliğinin Değerlendirilmesi

Verimliliğin değerlendirilmesinde beş unsurdan bahsedilmektedir. Verimlilik unsurlarının her biri ile ilgili soru örnekleri aşağıda verilmiştir:

Devamlılık: "Geçen yedi gün içinde, sağlık sorunları nedeniyle kaç saat işe gidemediniz?"

İşinKalitesi: "Geçen hafta boyunca, bir hata yaptığınız için ne sıklıkta bir işi yeniden yapmak zorunda kaldınız?"

İşKapasitesi: "Geçen yedi gün içinde kaç gün çalışma hızınız veya verimliliğiniz beklenenden daha düşüktü?"

KişiFaktörleri: "Geçen iki hafta içinde, fiziksel sağlığınız veya duygusal problemleriniz, çalışırken insanların yanında öfkenizi kontrol etmenizi ne sıklıkta zorlaştırdı?"

Diğer: "Başkalarının geleceği ve iş güvenliği konusunda ne kadar sorumluluğunuz var?"

Çalışan Verimliliğini Etkileyen Faktörler

Rekreasyonel aktiviteler aracılığı ile müdahale edilerek çalışan verimliliğini olumlu yönde etkileyebilecek faktörler şunlardır; örgütsel bağlılık, grup dinamiği, motivasyon, wellness, stres atma, ödül, iletişim, iş tatmini, dinlenme ve duygu. Bu faktörler alt başlıklar halinde aşağıda açıklanmıştır.

Grup Dinamiği

Takım bütünlüğü aktiviteleri, grup dinamiğine eğlenceli bir şekilde müdahale etmek konusunda biçilmiş kaftan olarak nitelendirilebilir. Birden fazla insanın çeşitli nedenlerle bir araya gelmesi grubu oluşturmaktadır. İşyerleri, kurum ve kuruluşlar, dernekler ya da çeşitli organizasyonlar doğası gereği içinde bir grubu ve/veya grupları barındırmaktadır. Grubun etkileşim, hedefler, karşılıklı bağımlılık, yapı ve uyum olmak üzere beş özelliği bulunmaktadır.

Örgütsel Bağlılık

Örgütsel bağlılık bireyin çalıştığı örgüte (kurum, işyeri, organizasyon, dernek vb.) karşı olan bağlık düzeyidir. Örgütsel bağlılığın nitelikleri göz önüne alındığında, özellikle işyeri için yapılan kişisel fedakarlıkların, çaba harcama istekliliğinin ve kişisel zamanı örgüt için kullanmanın verimliliği olumlu yönde etkileyeceği açıkça ifade edilebilir.

Wellness

Bireylerin fiziksel ve psikolojik sağlık durumları iyi olduğunda verimlilik düzeylerinin daha yukarılarda, kötüleştiğinde ise verimlilik düzeylerinin daha aşağılarda olacağı çok açık bir şekilde öngörülebilir. Özellikle yarışmaları ve süreli oyunları içeren ve fiziksel aktivite düzeyinin yüksek olduğu aktivitelerin takım bütünlüğü çalışmalarında kullanılması fiziksel sağlık durumunu geliştirmek için daha uygundur.

Stres Atma

Takım bütünlüğü oyunları oynarken stres kaynakları hakkındaki düşünceler geri plana itilmektedir. Bu da tam olarak stres atma kavramını karşılamaktadır. Yoğun stresin bulunduğu işyerlerinde, bu tür oyunlarla işe mola vermek çalışanların hissettiği stresin yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olacaktır.

Ödül

Ödül, hayatın her alanında bireyleri teşvik etmek için kullanılan bir araçtır. Bu alanlardan biri de iş hayatıdır. Ödüller ekonomik bir değere ve/veya manevi bir değere sahip olabilir. Çalışanların başarısını tanımak ve fark edildiğini göstermek konusunda takım bütünlüğü ile ilgili birçok aktivite iyi bir araç olarak değerlendirilebilir.

İletişim

Çalışanlara iletişimle ilgili takım bütünlüğü aktiviteleri yaptırmak onların iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca iletişim sürecinde küçük de olsa yanlış anlaşılmalar olduğunda, iletilmek istenen bilgilerin nasıl da farklılaşabileceği konusunda bir farkındalığa sahip olmalarını sağlayacaktır.

İş Tatmini

Takım bütünlüğü aktiviteleri ile bu resmi olmayan etkileşimi üst düzeyde sağlamak mümkündür. Çünkü bu aktivitelerin temel amaçlarından biri, grup içi ve gruplar arası etkileşimi sağlamaktır. Bu tür rekreasyonel aktiviteler kullanılarak iş ortamının sıkıcılığı/tekdüzeliği kırılabilir ve böylece çalışanların işyerine karşı daha memnun olmaları sağlanabilir.

Dinlenme

Fiziksel iş yükü fazla olan bir çalışmanın ardından fiziksel dinlenmenin, zihinsel yoğunluğu fazla olan bir çalışmanın adından ise zihinsel dinlenmenin sağlanması gerekmektedir. Bu sağlanmadığında ise yapılan hata sıklığının artması ve yapılan işin niteliğinde ve niceliğinde düşüş gözlemlenmesi daha olasıdır.

Duygu

Rekreasyonel aktivitelerin önemli özelliklerinden biri de birçoğunun eğlenceli olması ve aktivite katılımında ve/veya sonrasında bireylere haz vermesidir. Bu sayede bu tür aktivitelere katılımın tekrarlanması daha olasıdır. Uygulatılması planlanan takım bütünlüğü aktiviteleri seçilirken, mümkün olduğunca eğlenceli ve insanlarda olumlu duyguları ortaya çıkaracak nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.