Bireylerin Liderliğe Hazırlanması ve Liderlik Eğitimi
Liderlik her ne kadar geçmişte doğuştan gelen özellikler olarak kabul edilse de günümüzde liderliğin ve liderlik davranışının öğrenilebildiği kabul edilmektedir. Bu halde bireylerin doğduğundan itibaren liderliğe hazırlanması onlara liderlik davranışlarının öğretilmesi ile mümkün olabilecektir.
Bireylerin liderliğe hazırlanması bireyin üstleneceği sosyal, profesyonel ve rekreasyonel rollerde başkalarıyla birlikte olacakları takım çalışmalarında etkili bir ekip arkadaşı olmaları için gerekli liderlik donanımını öğrenmesi ve doğru zamanda uygun liderlik davranışını göstermesi sürecidir. Diğer bir deyişle bireylerin liderliğe hazırlanmaları, bireyin kendine liderliği, bireyin başkalarına, topluma, kurumlara liderliği ve bireyin başkalarının, kurumların liderliğine açık olması için gerekli davranışları kazanılması ve pekiştirilmesi sürecidir.
Bireylerin liderliğe hazırlanması doğumdan başlayarak yaşamın sonuna kadar süren bir yolculuğu içine alır. Bunun en önemli sebebi bireyin liderlik davranışı göstermesi diğer bir deyişle bireyin bir takımın parçası olması durumu doğumdan başlayarak yaşamın sonuna kadar devam eder.
Bu sebeple yaşamın her aşamasında bireyler liderliğe hazırlanmalı ve yaşamın her aşamasında liderlik davranışı göstermesi için motive edilmelidir. Kullanılacak üç tür liderlik davranışı vardır. Bunlar; a) otokratik davranış, b) demokratik davranış ve c) katılımcı (serbesiyetçi) davranıştır. Bu davranışların hangisinin tercih edileceği büyük ölçüde liderin tutumuyla birlikte içinde bulunulan duruma, grubun beklediği liderlik algısına bağlıdır. Bir lider koşullara bağlı olarak bu üç davranışı doğru zamanda doğru sürede gösterebiliyor olması gereklidir.
Yaşamın her anında takım çalışması kaçınılmaz hale geldi. Bu sebeple her birey zorunlu olarak liderlik davranışı göstermek mecburiyetindedir. Bireyler sosyal kariyerlerinde, profesyonel kariyerlerinde ve rekreasyonel kariyerlerinde hem başkalarına liderlik yapacaklar hem başkalarının liderliklerine açık olacaklar hem de kendilerine liderlik yapacaklardır. Aksi halde etkin bir takım yönetimi söz konusu mümkün olmayacaktır.
Doğan her bireyi yarının büyükleri olarak yetiştirmeyen her toplum gelecekte lidersiz kalacaktır.
Liderlik eğitimi genel olarak üniversite öncesi eğitimde ve üniversite eğitiminde üzerinde durulan bir konu değildir. Fakat bazı fakülte ve meslek yüksek okullarının bazı bölümlerinde müfredatlara konulan derslerde teorik liderlik eğitimi verilmektedir. Teorik liderlik eğitimi yeterli değildir. Teorik olarak yüzme hareketlerini öğrenmek ile havuzda, denizde, akarsuda yüzmek başkadır. Liderlik eğitiminin en etkili yolu yetki devridir. Bilinenin aksine yetki devri sadece çalışma hayatı içinde yapılmaz. Sosyal yaşamın içinde de yetki devri vardır fakat bunun adına yetki devri denmediği için birçok kişi bunun farkında değildir.
Çocukların mutlaka ana okulu, kreş, ilköğretim birinci, ikinci ve üçüncü kademede takım çalışmaları yatırılarak liderliğe hazırlanmalıdırlar.
Her birey için eşit derecede önemli olmasa da bireylerin yaşamları boyunca üç kariyer yapılanması vardır. Bunlar; profesyonel kariyer, sosyal kariyer ve rekreasyonel kariyerdir. Güçlü her bir toplum toplumdaki tüm bireyleri kariyer boyutlarının her birinde ayrı ayrı liderliğe hazırlanması gerekli ve önemlidir. Fakat birçok toplumda yapılan en büyük yanlış ya da eksiklik bireyleri profesyonel kariyerleri için eğitmek diğer sosyal ve rekreasyonel kariyer boyutlarında hiçbir şey yapmamak veya yanlış yöntemler kullanmaktır.
Liderlik eğitimi çocuklukta oyunlar oynatılırken verilir. daha sonraki aşamalarda takım çalışmaları içerisinde üstlenilen rollerle, sosyal hayatta ve çalışma hayatında ise yetki devri yapılarak liderlik eğitimi sürdürülür.
Liderlik açısından erkek veya kadın cinsiyetinin birinin diğerine üstünlüğü yoktur. Bu üstünlük algısı erkek egemen yapının kendi çıkarları için yarattığı dünyadan kaynaklanır. Toplumsal cinsiyet konusu erkek ve kadının tüm rollerde eşit yük almalarını doğru bulan bir yaklaşımdır.