Liderlik Becerileri ve Yeni Lider Yetiştirme

Her bir takım veya grup bir amacın gerçekleştirilmesi için kendiliğinden veya bir liderlik davranışının sonucunda oluşturulur ve varlığının sürdürülmesinde yine liderlik gücüne ihtiyaç duyulur.

Liderlik geçmişte daha çok birey boyutundan ele alınmış ve çoğunlukla da doğuştan gelen özellikler olarak algılandığı için liderlik becerileri daha çok karizmatik değerler ve doğuştan gelen özellikler üzerine odaklanılmış idi. Liderlik konusundaki bu algı zamanla değişti ve artık liderliğin doğuştan gelen bir özellik olmadığı bireylerin liderlik becerilerini sonradan kazanabileceğine inanılmaya başlanmıştır.

Liderlik olmadan takımların, grupların, organizasyonların, kurum ve kuruluşların, toplumların, devletlerin kurulması, sürdürülmesi, bir değişimin gerçekleştirilmesi çok da olası değildir. Hatta anlamlı ve doyumlu bir yaşam için liderlik olmazsa olmazlardandır. Dolayısıyla yaşamdaki en önemli unsurlardan biri de doğru liderlik uygulamalarının yapılabilmesidir.

Birbirlerini tanıyan veya tanımayan bireylerin birlikte yaşadıkları yer ister bir apartman ister bir mahallede, bir köy, bir ilçe, hatta bir il veya ülke olsun temel amaç mutlu bir apartman, mutlu bir mahallede, mutlu bir köy, mutlu bir ilçe, hatta mutlu bir il veya mutlu ülke yaratmak ise herkesin bu değer için anlamlı ve doyumlu düzeyde katkıda bulunmasını, diğerleriyle iş birliği yapmasını gerektirir. Eş olabilmek, anne -baba olabilmek, bir ailenin parçası olabilmek, bir kulübün üyesi olabilmek, bir meslek erbabı olabilmek de sosyal roller gibi başkaları ile yan yana ve bir konuda işbirliği yapmayı gerektirir. Takım çalışması bu iş birliğinin karşılığıdır.

Liderlik bireysel boyuttan bakılarak tanımlandığında; bireyin başka bireylere liderliği, bireyin bir gruba veya topluma liderliği, bireyin bir kuruma liderliği, bireyin kendine liderliği ve bireyin bir başka bireyin veya kurumun liderliğine açık olması olarak gruplandırılabilir. Liderlik kurumsal boyuttan bakılarak tanımlandığında; kurumun başka kurumlara liderliği, kurumun bir gruba veya topluluğa liderliği, kurumun bir bireye liderliği, kurumun başka kurumların ve/veya bireylerin liderliğine açık olması olarak gruplandırılabilir.

Başarılı olmak bireysel olarak veya takım olarak iyi olmayı gerektirir. Hangi düzeyde tanımlanırsa tanımlansın başarı, liderlik becerisine sahip bireylerin tek başlarına veya aynı takımda beraberce gerçekleştirdikleri sonuçları ve süreçleri tarif etmek için de kullanılır. Takım çalışmasının başarısı takımların doğru liderlik süreçleriyle oluşturulması ve sürdürülmesini gerektirir. Doğru liderlik uygulamalarının olmadığı takımlar doğası gereği ya küçülmekte ya da dağılmaktadırlar.

Liderler liderlik gücünü kendi sahip olduğu becerilerden ve bulunduğu makamdan alırlar. Bunlar; Yasal güç, Ödüllendirme gücü, Cezalandırma veya Zorlayıcı gücü, Uzmanlık gücü, Bilgi gücü, Referans gücü, Karizmatik güç.

Etkili bir lider ve etkili bir takım arkadaşı olabilmek için o takımın üstlendiği görevleri yapacak bireylerin hepsinin konusunda iyi olması gereklidir. İyi olabilmek için de eğitim almak, eğitilmiş olmak mutlaka gereklidir.