Yeni Ürün Geliştirme
İşletmelerin yaşamlarını serbest piyasa düzeni içerisinde devam ettirebilmelerinin en önemli yolu ürünlerini pazar şartlarına uygun şekilde yenileyebilmeleri veya yepyeni ürünler ekleyebilmeleri ile mümkün olmaktadır. Tüketiciler açısından bakıldığında yeni ürün, herhangi bir işletme tarafından pazara sürülen bir mal, hizmet teknolojik bir gelişme ya da bir icattır. İşletmeler açısından bakıldığında ise işletmenin yeni bir fikri ya da başka bir işletme tarafından geliştirilmiş bir fikrin uyarlaması yeni ürün anlamına gelebilmektedir. Yeni ürün geliştirmek bir işletmenin yaşamı ve uzun dönemli büyümesi için gereklidir. Eğer işletme yeni ürünler geliştirmezse, sahip olduğu müşteriler yeni ürünler geliştiren rakiplere kayacaktır.
İşletmeler pazar paylarını koruyabilmek ve kârlılıklarını devam ettirebilmek için yeni ürün geliştirmeye yönelirler. Yeni bir ürün geliştirmek isteyen bir işletme, ürünü üretme ya da satma izni alma (lisans) , ürünü üretme ya da satma yetkisini alma ve ürünü işletme içinde geliştirme; olmak üzere başlıca üç yöntemle bunu yapabilir. Ürün geliştirme çalışmaları, pazar araştırması ile başlayan, ürünü oluşturma fikirleri, üretim süreçlerinin tasarımı, ürünün fiziksel olarak yapımı, ve pazara sunulup tüketicinin tepkilerinin alınmasıyla sonuçlanan, fikir yaratma, fikir eleme, kavram geliştirme analizleri, yeni ürün hakkında pazarlama stratejileri geliştirme, işletme analizi, ürün geliştirme ve pazar analizi olmak üzere aşamaları bulunan bir süreçtir. Mevcut ürün üzerinde değişiklikler yaparak oluşturulan ürünleri kame ürün stratejileri kapsamında incelenir. İkame ürün stratejisi işletmelerce, daha düşük maliyet gerektirdiği için yepyeni bir ürün geliştirmeye oranla daha sık tercih edilir.
Araştırmalar doğrultusunda yeni ürün geliştirmede 7 başarı faktörü tespit edilmiştir: Eşsiz Üstün Ürünler, Müşterinin Sesini Dinleme, Ön Çalışma, Ürün Tanımı, Ürün İterasyonu, Dünya Ürünü -Küresel yönelim, Ürün Lansmanı. Yeni ürün geliştirme sürecinde işletmeler için başarının itici güçlerini aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür: İnovasyon stratejisi, Odaklanma, Temel yetkinliklerin artırılması, Cazip pazarları hedefleme, Mevcut kaynaklar, Takımlar, İklim, Liderlik
Yeni ürün geliştirme kuşkusuz işletmeler adına kaçınılmaz bir faaliyet olmakla beraber, aynı zamanda büyük bir risk unsurudur. Tüm geliştirilen yeni ürünler başarılı bir tablo sergileyememekte hatta bazı yeni ürün fikirleri piyasaya dahi uzanamamaktadır. Başarısızlıklar nedeniyle işletmelerin katlandığı maliyetlerin boşa gitmesi yeni ürün geliştirmenin en büyük risklerinden biridir. Dolayısıyla yeni ürün kararları alacak olan ekibin elemanlarının nitelikli ve ileri görüşlü kişilerden oluşması ve tüm aşamalarda titizlikle çalışılması gerekmektedir.
Ürün ikame stratejisi, işletmeler tarafından sıkça kullanılan bir yeni ürün geliştirme yöntemidir. Gerçek anlamda yeni ürün geliştirmeye oranla daha az maliyet gerektiren bu yöntem aşağıdaki açıklanan farklı seçeneklerden biri ya da birkaçı kullanılarak gerçekleştirilir. Renovasyon: Hedef pazar ve pazarlama karmasında bir farklılık yapılmadan yalnızca ürün veya hizmet üzerinde iyileştirme çalışmaları yapılmasıdır. Göstermeliksiz teknolojik ikame: Hedef pazar ve pazarlama karmasında bir farklılık yapılmadan ürüne büyük bir teknolojik yenilemenin getirilmesidir. Yeniden sürme herhangi bir değişiklik yapılmadan, pazarlama karmaları üzerinde oluşturulan yeniliklerdir. Yeniden lanse etme: Hem ürün üzerinde hem de pazarlama karması üzerinde farklılıklar yapılmasıdır. Yeniden konumlandırma: Temel ürün üzer inde değişiklik yaratılmaksızın, hedef pazarda yapılan değişikliklerdir.