Örgütsel İletişim Araçları
Örgütsel iletişim araçları yazılı, sözlü, elektronik, sözlü olmayan ve sosyal medya platformları olmak üzere beş ana başlık altında toplanmaktadır .
Yazılı İletişim Araçları
Örgüt bünyesindeki yazılı iletişim araçları şu şekilde sıralana bilinmektedir: gazete, dergi, broşür, kitapçık ve afiş.
Gazete
Örgütlerin bünyesinde çıkarılan gazeteler, çalışanlar için önemli bir haber kaynağıdır .Örgüt tarafından çıkarılan gazetelerde, kurum içerisinde gerçekleşen yeni atamalar, yeni şubelerin açılışı, imzalanan anlaşmalar, örgüt çalışanlarının terfileri, emeklikleri gibi tüm konuları kapsayan geniş bir haber metni yer almaktadır .
Dergi
Örgüt tarafından çıkarılan dergilerde örgütü yakından ilgilendiren her türlü habere yer verilmektedir. Örgütler son dönemde örgüt gazeteleri gibi örgüt dergilerini de online ortamda yayımlanmaya başlamıştır. Böylece masrafları azaltarak yayınların sürekli hâle getirilmesi amaçlanmaktadır .
Broşür
Broşürler, gazete ve derginin aksine örgüt için çok daha az maliyetli olmaktadır .Az maliyetli olması, broşür kullanımını örgütsel iletişimin sağlanmasında önemli bir tercih nedeni yapmaktadır .
Kitapçık
Kitapçıklar ;örgütün kendisini çalışanlarına tanıtmak için hazırlattığı, kitap formatındaki iletişim araçlarıdır. Çalışanlar, örgüt tarafından hazırlanan kitapçıklar üzerinden örgüt ile ilgili temel bilgilere rahatlıkla ulaşabilmektedir.
Afiş
Afişler, örgütler tarafından kullanılan en eski yazılı iletişim araçlarından birisi olmaktadır .Örgüt tarafından basılan afişler, örgütün muhtelif yerlerine asılarak çalışanların belirli konularda bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır .
Sözlü İletişim Araçları
Örgüt içerisinde sözlü iletişim araçları yüz yüze görüşme, toplantı, telefon görüşmesi ve seminer olmak üzere dört başlık altında toplanabilmektedir.
Yüz Yüze Görüşme
Örgüt yöneticilerinin çalışanlar ile yüz yüze görüşmesi, çalışanların örgüt yönetiminin kendisine değer verdiği algısını oluşturmaktadır .
Toplantı
Örgüt bünyesinde gerçekleştirilen toplantılarda bilgi paylaşımı gerçekleşmektedir (Ertürk, 2009: 464).Bu toplantılarda örgüt yönetimi, çalışanların örgüt ile ilgili fikir ve görüşlerini almaya çalışmaktadır.
Telefon Görüşmesi
Çalışanlar ile gerçekleştirilen telefon görüşmelerinde, çalışanların örgüte yönelik istek, şikâyet ve beklentilerinin öğrenilmesi amaçlanmaktadır .
Seminer
Düzenlenen seminerlerde çalışanların örgüt yönetimi ile nasıl daha uyumlu hareket edebileceği, örgütte nasıl daha verimli çalışabileceği gibi konularda bilgilendirme yapılmaktadır.
Elektronik İletişim Araçları
Örgütsel iletişim boyutunda radyo, televizyon, telefon ve bilgisayar olmak üzere dört temel elektronik iletişim aracından bahsedilebilmektedir.
Telefon
Telefonlar, örgütsel iletişim en sık kullanılan elektronik iletişim araçlarından birisidir. Bazı örgütler, çalışanları ile daha rahat iletişim kurabilmek için sabit telefonun yanında çalışanlarına cep telefonu da vermektedir .
Faks
Faks, bir belgenin tıpa tıp kopyasının alınmasını ifade etmektedir .
Bilgisayar
Bilgisayarların pek çok dosyayı çok küçük bir alanda muhafaza edebilmesi ve istenilen bilgileri anında ekrana yansıtması, örgüt içerisindeki iş yükünün önemli ölçüde azalmasını ve mevcut bilgilerin güvenli bir şekilde depolanmasını sağlamıştır.
Sözlü Olmayan İletişim Araçları
Örgüt içerisinde çok çeşitli sözlü olmayan iletişim araçları bulunmaktadır. Bu araçlar genel olarak beden dili, ses tonu, kıyafet, logo ve müzik olarak beş başlık altında toplanabilmektedir.
Beden Dili
Örgütlerde de beden dili çalışanlar arasında iletişim kurulmasında önemli bir araçtır. Örgüt yöneticisi beden dilini kullanarak çalışanlarına bir konunun ne kadar önemli olduğunu aktarabilmekte veya herhangi bir davranışın yapılmasının örgüt için ne kadar büyük bir tehlike oluşturabileceğini aktarabilmektedir.
Ses Tonu
İletişim boyutunda yapılan araştırmalar ses tonun iletişim sürecindeki etkisini ise yaklaşık olarak %30olarak belirlemiştir .Bu açıdan ses tonu, beden dilinden sonra iletişim sürecine en fazla etki eden ikinci unsur olmaktadır .
Kıyafet
Çalışanların kıyafetleri, örgütün gerçekleştirdiği faaliyetlere göre şekillenebilmektedir. Kıyafetlerde bulunan işaretlerden, renklerden veya kıyafetin yapısından örgüt içerisinde kimin hangi görevde olduğu aktarılabilmektedir. Diğer yandan bu şekilde örgütün hiyerarşik yapısı da ortaya çıkabilmektedir.
Logo
Logolar örgütün hangi faaliyetlerde bulunduğundan kurumsal kimliğine kadar pek çok farklı bilgiyi bünyesinde bulundurabilmektedir .
Müzik
Müzik, örgütleri yapısını yansıtan önemli bir iletişim aracıdır. Hedef kitlesi gençler olan örgütler hareketli pop müzikleri kullanabilirken hedef kitlesi daha ileri yaşta olan örgütler ise sakin klasik müzikleri tercih edebilmektedir.
Sosyal Medya Platformları
21.yüzyılda sosyal medya platformları, iletişim alanında önemli değişimlerin yaşanmasına neden olmuştur. Sosyal medya platformlarının kullanıcılarına sunduğu yenilikler devrim niteliğinde kabul edilmektedir. Bu nedenle kimi çevrelerce gazete, radyo, televizyon gibi kitle iletişim araçları geleneksel medya araçları olarak adlandırılırken sosyal medya platformları yeni medya olarak tanımlanmaktadır .