Örgütsel İletişim ve İşlevleri

Örgütsel İletişim

Etkin, verimli ve aynı zamanda kaliteli ürün ortaya çıkarabilmek amacıyla kurulan örgütler, en azından örgüt içerisinde temelde yatay ve dikey iletişimi örgütün verimliliğini arttırmak amacıyla belirlemek durumundadırlar.

Örgütsel İletişime İlişkin Tanımlamalar

Örgütsel iletişimi temel olarak üyelerinin faaliyetlerini ve davranışlarını, örgütsel hedefleri karşılayacak biçimde eşgüdümlemek, üretime ilişkin uzlaşıyı sağlamak amacıyla örgüt üyeleri tarafından simgelerin üretimi, iletimi ve yorumlanması biçiminde tanımlamak mümkündür.

Örgütsel İletişim Biçimleri

Örgütsel iletişimi en temelde formel (biçimsel/resmî) ve informel (biçimsel olmayan/doğal) olarak ikiye ayırmak mümkündür.

Formal (Biçimsel İletişim): Biçimsel iletişim örgütte bilgi paylaşımı amacıyla, genellikle yazışmalar aracılığıyla ya da sözlü sunumlarla gerçekleştirilir.

Yukarıdan Aşağıya İletişim: Örgütün yönetimi ve bunun için gerekli otoritenin gerçekleşebilmesi, ilgili mesajların yukarıdan aşağıya sağlıklı bir biçimde iletilmesi ile mümkün olabilmektedir.

Aşağıdan Yukarıya İletişim: Örgütlerde aşağıdan yukarıya doğru iletişim, çalışanların yöneticileriyle kurmuş oldukları iletişimdir.

Yatay İletişim: Örgütsel iletişimde yatay iletişim, hiyerarşik düzende birbiriyle aynı ya da eşit düzeyde iş görenler arasında bilgi alışverişi olarak tanımlanabilmektedir .

Çapraz İletişim: Örgütte bazı özel durumlar söz konusu olduğunda, bir bölümün yöneticisinin kendi sorumlu olduğu birimin dışında görev yapan bireylerle doğrudan doğruya ilişki kurma zorunluluğu gelişebilir. Bu durum çapraz iletişim olarak adlandırılmaktadır.

Informal (Biçimsel Olmayan) İletişim: Bu süreçleri genelde dört aşamada ele almak mümkündür. Bunlar; planlama, araç seçimi veya geliştirme, uygulama ve verilerin kaydedilmesidir.

Örgütsel İletişim Araçları

Bu süreçte yararlanılacak iletişim araçlarının birimler arasındaki ilişkilere olumlu katkılar sağlayacak ve bir uzlaşı ortamı sağlayacak nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.

Yazılı ve Basılı Araçlar: Örgütsel iletişimde paylaşılan mesajların ve bilgilerin kalıcı olması gerekliliğinden hareketle yazılı araçlar kullanılmaktadır.

Kurum Gazeteleri: Kurum gazetesi sayesinde çalışanlar, örgütte meydana gelen ekonomik, sosyal ve teknolojik konular hakkında ve örgütsel yapı içerisinde bulundukları birimi ve kendilerini doğrudan etkileyecek durumlar hakkında bilgi sahibi olma imkânına erişebilirler.

El Kitapları ve Broşürler: Broşürler genelde sekiz ile on altı sayfadan, diğer bir ifade ile yarım ya da bir formadan oluşan kitapçıklardır.

Dergiler: Örgütsel iletişim açısından önemli bir araç olarak değerlendirilebilecek dergiler, gazetelerden farklı özelliklere sahiptir.

Bülten, Yıllık, İstatistik ve Çeşitli Raporlar: Bu tür iletişim araçları, örgütün belirli yerlerine bir şekilde bırakılan ya da elden dağıtılan araçlardır.

Sözlü Araçlar: Örgütsel iletişim sürecindeki sözlü iletişim araçları sayesinde örgüt içerisindeki bilgi akışının daha hızlı ve kolay bir biçimde gerçekleşmesi mümkün olabilir.

Konferans ve Seminerler: Konferans ve seminerler sayesinde, yazılı ya da kişilerarasında tek tek karşılıklı iletişim yoluyla görüşülebilecek konular; fazla zaman kaybına yol açmadan kısa bir sürede, birden çok insanla paylaşılabilir.

Toplantı ve Görüşmeler: Örgütsel iletişimde sözlü iletişim araçlarından en etkin ve yaygın bir biçimde kullanılanın toplantılar ve görüşmeler olduğu söylenebilir.

Görsel ve İşitsel Araçlar: Örgütsel iletişimde görsel ve işitsel araçlar, genelde iletişim araçları içerisinde taşıdığı avantajları ölçüsünde değerlendirildiğinde, mesajın etkisi ve hedefte amaçlanan değişimi gerçekleştirebilme yetkinliği açısından son derece önemlidir.

Örgütsel İletişimin Amaçları

Örgütsel İletişimin İşlevleri