İletişim ve İletişimin Temel Ögeleri
İletişim Nedir?
İletişim günlük hayatta insanın en temel ihtiyacı, çevresiyle ilgili anlamlandırma ve paylaşma sürecinin bir aracıdır. İletişim açısından ilk akla gelen konuşma; insanlar arasında duygu, düşünce, fikir, bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı en temel araç olarak ön plana çıkmaktadır .
İletişime İlişkin Tanımlamalar
İletişim insanın hayatı boyunca çevresi ile ilgili algıları, bilgi birikimi, duyguları ve davranışlarını şekillendiren; aynı zamanda kendi dışındaki insanlara bu algı, bilgi birikimi ve duygularını aktarmasını sağlayan etkileşim sürecidir.
İletişimin Önemi
İnsan doğası gereği düşünce, duygu, bilgi ve tecrübelerini başka insanlarla paylaşmak, başka insanlara aktarmak gereği duymaktadır.
Neden İletişim Kurarız?
İletişim en temelde, bireyler arasında ve/veya bireylerin oluşturduğu grup içi iletişim dengelerinde sağlıklı ve etkin bir iletişim ortamının oluşturulmasını ve bu ortamın iletişime dâhil olan her bireye en üst düzeyde fayda sağlayabilmesi amacını taşımaktadır.
İletişimin Temel Ögeleri
İletişim etkinliği temelde bir duygu, düşünce yada fikrin çeşitli biçimlerde anlama büründüğü mesaj ;mesajı oluşturarak gönderen (kaynak) ile kaynağın mesajı ilettiği alıcı (hedef) arasında gerçekleşen bir süreçtir.
Kaynak (Gönderici)
En temel anlamda kaynak herhangi bir şeyin çıkış noktası yada başlangıcı şeklinde anlaşılmaktadır .Kaynak, iletişimi başlatan taraf yada birimdir.
Hedef (Alıcı)
İletişim sürecinde iletişimi başlatan kaynağın yada göndericinin gönderdiği mesajın ulaşması amaçlanan kişi yada kişiler, hedef yada alıcı olarak adlandırılmaktadır.
Mesaj (İleti, İçerik, Anlam)
Mesaj, iletişim sürecinde kimi zaman içerik kimi zaman anlam, bazı durumlar için de durumsal olarak kaynaktan hedefe aktarılan bilgi, duygu, tecrübe, fikir ya da düşüncedir.
Araç
Araç, bir iletişim sürecinde mesajı belirli bir kanal boyunca iletilebilir bir sinyale çeviren fiziksel ya da teknik ortamdır.
Kanal
iletişim sürecinde kanal, kaynak ve hedef arasında mesaj akışının sağlandığı yol ya da biçim şeklinde tanımlanabilir.
Kod ve Kodlama
Bu süreçte iletişim kaynağının anlamları anlaşılır biçime getirmesi kodlama , hedefin kendisine iletilen içeriği anlamlandırması ise kod açmadır.
Geribildirim
Geri bildirim, iletişim sürecinin oluşturucu temel unsurlarından birisidir. Hedef ya da alıcının mesajın kaynağı tarafından gönderilen içeriği alması ya da algılaması ve buna bağlı olarak karşı tarafa gönderdiği mesaj, geri bildirim olarak adlandırılmaktadır.
Gürültü
Gürültü en açık biçimde kaynak ile hedef arasında, yani mesajı hazırlayıp ileten ile mesajın muhatabı olan birim arasında ileti alışverişinin gerçekleşmesine engel olan her türlü durum, olay, ortam ya da koşul olarak nitelendirilebilmektedir.