Güvenlik ve Güvenliğin Sağlanması

Güvenlik Kavramı

Sosyal bir canlı olan insan diğer bireylerle bir araya gelerek toplumu oluşturur. Topluluk içerisinde iş bölümündeki ve ihtiyaçlardaki farklılık ve çeşitlilik bireylerin menfaatlerinde çatışmaya neden olur. Bu çatışma sosyal düzen kuralları ile giderilir ve bireylerin menfaatleri birbirleri ile uzlaştırılır.

Sosyal düzen kuralları, kamu düzeninin, kamu huzurunun ve kamu güvenliğinin sağlanması bakımından ve bireylerin temel hak ve hürriyetlerinin sağlanması için son derece önemlidir.

Topluluk h âlinde yaşayan insanların yaşamsal faaliyetlerini güvenlik ve düzen içerisinde yürütmesi için gerekli olan bu kuralları koyacak ve uygulayacak olan aygıt devlettir.

Devlet kamu düzen ve güvenliğini kolluk eliyle yerine getirir. Kolluk, idarenin kamu düzenini tesis etmek ve düzenin bozulması hâlinde, düzeni eski hâle getirmek için gerekli düzenleyici işlemler yapması ve bu kurallara aykırı bir durum ortaya çıktığında müdahale ederek toplum düzenine aykırı eylemleri kuvvet kullanmak suretiyle önlemesi amacıyla yaptığı tüm faaliyetlerdir.

Toplumsal Olaylarda Güvenlik: Toplumun tamamen ya da kısmen etkileyen ve ya ilgilendiren birden fazla kişinin birlikte gerçekleştirdikleri her türlü iş, hadise, vakıalara toplumsal olay denilmektedir.

Toplumsal olaylar, yasal nitelikte olabildiği gibi yasal sınırların dışına çıkan yasa dışı olaylar şeklinde de cereyan edebilmektedir. Yasalara uygun bir şekilde gerekli izinlerin alındığı bir düğün organizasyonu, bir basın açıklaması, bir protesto gösterisi, bir sivil dayanışma organizasyonu veya siyasi parti toplantısı yasal bir toplumsal olaydır.

Protesto, ifade özgürlüğü ve toplantı ve gösteri hakkının görünümü olan bir haktır. İfade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri hakkı, anayasal güvence altına alınmış bir hak olduğu için yasal sınırlar içerisinde yapılması ve gereği gibi sona ermesi için kolluğun önlem alması gereklidir. Aynı şekilde yasal sınırların dışına çıkıldığında ise, yetkileri çerçevesinde kolluk müdahale ederek kamu düzenini sağlamalıdır.

Güvenlik (Asayiş): Güvenlik, kişilerin can ve mal emniyetinin sağlanmasıdır. Hatta kişilerin canlarına ve mallarına karşı saldırı, tehdit ve tehlikenin bulunmadığı inancı içerisinde yaşamalarıdır. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre; İnilizce karşılığı security olan güvenlik kelimesi; toplum yaşamında yasal düzenin aksamadan yürütülmesi, kişilerin korkusuzca yaşayabilmesi durumu, emniyet şeklinde ifade edilmiştir. Aynı şekilde, devlet olarak örgütlenen bir toplumun düzen ve güvenirlik içinde bulunması durumudur.

Genel Güvenliğin Tehlikeye Sokulması: TCK’nın 170. madde metninde, genel güvenliği kasten tehlikeye sokan fiiller, suç olarak tanımlanmıştır. Bu bağlamda hem genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması ve hem de genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suç olarak düzenlenmiştir.

Güvenliğin Sağlanması: Güvenliğin sağlanması öncelikli olarak devletindir. Devlet bu yetkisini özellikle kolluk eliyle kullanır. Mülki amirler, kolluk birimleri ve aynı zamanda savcılıklar ile savcılığa bağlı adli kolluk birimleri aktif rol almaktadır. Yani; güvenliğin sağlanması görev, yetki, ve sorumluluğu mülki amirler ve kolluk birimlerinindir.

Genel güvenliği bozan veya tehdit eden olaylara müdahale görev, yetki, ve sorumluluğu kolluk birimlerinindir.