Organizasyon Atatürk Üniversitesi

Kavram: Organizasyon (örgüt), bir amacı gerçekleştirmek üzere oluşturulan kuruluştur. Organizasyon devlet idare, toplum vb.nin düzenleniş biçimi, düzenli bir grubun üyelerinin tamamı. Kuruluş, kurum, teşkilattır.

Çeşitleri: Yasal organizasyonların yanından yasal olmayan organizasyonlar da bulunmaktadır. Bunlar çoğunlukla örgüt şeklinde ifade edilmekte olup, suç işlemek maksadıyla kurulan “suç organizasyonları”dır. Örgütler soyut bir birleşme değildir, bünyelerinde hiyerarşik bir ilişki vardır. Bu hiyerarşik ilişki, bazı örgüt yapılanmalarında gevşek bir nitelik taşıyabilir. Bu ilişki dolayısıyla örgüt, mensupları üzerinde hâkimiyet kuran bir güç kaynağı niteliğine haizdir.Kişilerin belli bir suçu işlemek için bir araya gelmesi hâlinde, örgüt değil, iştirak ilişkisi mevcuttur. İştirak ilişkisinden bahsedebilmek için, suç ortakları nezdinde suçun, konu veya mağdur bakımından somutlaşması gerekir. Buna karşılık, örgüt yapılanmasında, işlenmesi amaçlanan suçların konu veya mağdur itibarıyla somutlaştırılması zorunlu değildir.

Kamu düzen ve güvenliğinin sağlanması devletin yükümlülüğü olarak kabul edilmektedir. Devlet kamu düzen ve güvenliğini kolluk eliyle yerine getirir. Kolluk faaliyetlerin en somut ve en yakın amacı kamu düzeni ve kamu güvenliğidir.

Toplumlar kamu düzeninin sağlanması bakımından çeşitli kurallar koydukları gibi, bu kuralları uygulamak için örgütlü bir yapıya ihtiyaç duyarlar. Ülkemiz bakımından bunu sağlamak için kolluk teşkilatı kullanılmaktadır. Kolluk uygulamasında toplumsal olaydan, birden fazla kişiyi ilgilendiren, isteyerek veya istemeyerek yasa dışı yollara veya şiddete dönüşebilecek nitelik taşıyan, kamu düzenini ya da kişilerin anayasal hak ve hürriyetlerini tehdit etmesi muhtemel tüm olaylar anlaşılır. Dar anlamda ise, toplumsal olay, cadde ve meydanlardaki toplu gösteriler ve olaylardır.

Kolluğun görevine giren ve kamu düzeninin çoğu zaman bozulmasına neden olan organizasyonlardan kasıt ise; toplumsal olaylar, siyasi toplantılar, konserler, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerdir.

Yasa dışı organizasyonlara, suç organizasyonlarına (örgütlerine) ve terör organizasyonlarına (örgütlerine) müdahale görev, yetki ve sorumluluğu kolluk birimlerimindir. Kolluk hem, organize suçluluğu ve hem de terör organizasyonları ile mücadeleyi sağlamakla birlikte, yasadışı toplumsal organizasyonlara ilişkin de kamu düzenini koruma yükümlülüğündedir.

Suç örgütleri soyut bir birleşme değildir, bünyelerinde hiyerarşik ilişki vardır. Bu hiyerarşik ilişki, bazı örgüt yapılanmalarında gevşek bir nitelik taşıyabilir. Bu ilişki dolayısıyla örgüt, mensupları üzerinde hâkimiyet kuran bir güç kaynağı niteliğine haizdir. Örgütün varlığı için suç işlemek amacı etrafındaki fiilî birleşme yeterlidir

Çoğu zaman yasa dışı veya terör örgütü organizasyonu şeklinde de toplumsal olay ve toplantılar yapılabilmektedirler.

Terörle Mücadele Kanunu’nda “Terör; cebir ve şiddet kullanarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, Anayasa’da belirtilen Cumhuriyet’in niteliklerini, siyasî, hukukî, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, Devlet’in ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devleti’nin ve Cumhuriyet’in varlığını tehlikeye düşürmek, Devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devlet’in iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eylemler” şeklinde tanımlanmıştır.