Kongre Tanımı, Kongre Turizmi Kavramı ve Özellikleri
Toplantı organizasyonlarının tarihi, insanların ilk var olduğu zamanlara kadar uzanmaktadır.Sanayi Devrim ile birlikte üretimin artması ticari faaliyetlere ivme kazanmıştır. Bu durum, iş adamlarının ve girişimcilerin daha fazla bir araya gelme, görüşmeler gerçekleştirme ihtiyaçlarının artmasına yol açmıştır. Bu da zaman içerisinde toplantıların sayısında artışa neden olmuştur. Toplantıların insanların bir araya gelerek belirli konularda bilgi alışverişinde bulunma, öneriler sunma, kararlar alma gibi fonksiyonları bulunduğundan kendi içinde farklı toplantı türleri mevcuttur. Bu nedenle toplantılar, etkinliğin kapsam ve boyutlarına göre çeşitli isimlerle anılmaktadır.
Toplantıya katılan delege sayısı ile toplantı türleri arasında ilişki olduğu varsayıldığından toplantılar, katılımcı sayılarına göre çeşitli adlarla anılmaktadırlar. Bu toplantı türlerinden bazıları şunlardır:
Kongre: Ulusal veya uluslararası düzeyde en az 300 kişinin katılımıyla gerçekleşen ve karşılıklı bilgi alışverişinin amaçlandığı büyük çaplı ve düzenli bir periyotta yapılan toplantılardır.Kongreler kendi içerisinde ulusal,uluslararası ve sanal olmak üzere üçe ayrılabilir.
Meeting: Kişilerin örgütsel ve operasyonel sorunları tartışmak ve bilgi paylaşımı yapmak amacıyla bir araya gelmesi olarak tanımlamıştır.
Konferans: Meslekî veya teknik alanda uzman bir kişinin belirli bir konuda verdiği ve 50 ile 300 arasında katılımcının bulunduğu toplantılardır. Düzenli bir periyotta yapılmazlar.
Kolokyum: Genelde katılımcı sayısının 50 kişi altında olan bilimsel konuları tartışmak üzere uzman akademisyenlerin belirli bir konuda konuşmalar yaptıkları ve ilgili soruları cevaplandırdıkları toplantılardır
Seminer: Ortalama 20 ile 50 arasında katılımcının olduğu ,meslekî veya teknik bir konuda eğitim ya da bilgiler vermek ve bu bilgiler üzerinde tartışmak amacıyla birkaç yetkilinin yönetimi altında düzenlenen bilimsel toplantılardır.
Sempozyum: Birçok uzmanın bir konu etrafında (turizm, müzik, sanat gibi) kısa tebliğler sunduğu toplantılardır. Konu hakkında aynı oturumda, çeşitli kişilerin yaptıklar açıklamalı konuşma türüdür. Sempozyumlar yapı olarak foruma benzemeleriyle birlikte daha resmîdirler.
Kongre turizmi, sınırlandırılmış ve kesin bir program çerçevesinde aynı veya farklı meslekteki kişilerin biraraya gelerek belirli bir konuda bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla yaşadıkları yerler dışına yaptıkları seyahat ve konaklamalarda ortaya çıkan olaylar bütünüdür.
Kongre turizmi, tekrar ziyaret etme eğilimi daha yüksek olan turistleri çekme potansiyeli yüksek bir turizm çeşididir. Kongre turizminde diğer destek faaliyetleri konusunda uzman olan işletmeler aracılığıyla sektörler oluşturarak istihdama katkı sağlamaktadır.
Kongre turizmi amaçlı toplantı binaları ve kongre sarayları gibi sabit yatırımlar yüksek maliyetli olup bu tür yatırımlar genellikle devlet veya yerel idarelerce gerçekleştirilmektedir. Kongre merkezlerinin, toplantı salonlarının sayılarının artırılması ve içlerine fuar ve sergi alanlarının da yapılarak sundukları hizmetleri çeşitlendirmektedirler. Büyük şehirlerde kongre ve toplantı düzenleyebilme olanaklarını artırabilmek için kongre ve ziyaretçi büroları kurulmaktadır.
Kongre turizminin etkileri en çok ekonomik, çevresel, sosyal ve kültürel alanlarda görülmektedir.