Genç Yetişkinlik Döneminin Biyolojik ve Psikolojik Yönleri
Genç yetişkinlik dönemi ergenlik sonrası başlayan ve orta yetişkinliğe geçiş ile son bulan bir dönemdir. Genel olarak 17 -35 yaş arasında ele alınmaktadır.
Genç yetişkinliğin ayırıcı özelliklerinden biri büyüme ve olgunlaşmanın gerçekleşmesidir. Büyüme fiziksel olduğu kadar psikolojik bir sürece de işaret eder.
Genç yetişkinlik toplumsal rollerin arttığı bir dönemdir. Kişi ev, iş ve aile yaşamında daha yerleşik bir yaşam stili benimsemektedir.
Erikson'a göre genç yetişkinlik döneminde bireyin çözmesi gereken temel çatışma yakınlığa karşı yalıtılmışlıktır. Kendi benliğini bütün ve net bir şekilde tanımlayan kişi diğer insanlarla yakın ilişki kurabilir. Aksi takdirde kendini yakın ilişkilerden yalıtacaktır.
Levinson, genç yetişkinlik dönemini 17 -45 yaşları arasında ele alır ve kendi içinde dört bölümde inceler. Ona göre bu dönem, ergenlik döneminde sahip olunan "hayal" lerin gerçekleşeceği dönemdir. Bu gerçekleşmediği takdirde 30'lu yaşlara gelindiğinde yaşam yapısını yeniden sorgulama ve organize etme çabası oluşur.
Gould'un Dönüşüm kuramına göre genç yetişkinlik ergenlik sonunda başlayıp 45 yaşına dek sürebilir. Sırasıyla anne -baba dünyasından ayrılma, özerklik kazanma, kendi belirlediği amaçları gerçekleştirmeye çalışma, 35 yaş ile birlikte orta yaşın farkına varma ve yaklaşan zaman baskısıyla hayat amaçlarını ve yapabildiklerini gözden geçirme söz konusudur.
Genç yetişkinlik döneminin en önemli kavramı olgunlaşmadır. Olgunluk bireylerin yaşamın gereklerine ve zorunluluklarına başarılı bir biçimde uyum sağlamaları ve bunlarla esnek bir biçimde başa çıkabilmeleri için sürekli değişim gösterme yeteneğidir. Olgunlaşmanın beş temel özelliği, ego kimliğinin yerleşmesi, kişisel ilişkilerin özgürleşmesi, ilgilerin derinleşmesi, değerlerin insancıllaşması ve diğerlerine karşı duyarlılığın artmasıdır.
Genç yetişkinlik döneminin gelişim görevleri arasında eş seçimi; eşle birlikte yaşamayı öğrenme; bir aile kurma; çocuk yetiştirme; bir evin işlerini yürütme; bir uğraş başlatma; yurttaşlık sorumluluğunu üstlenme ve uygun bir toplumsal gruba katılma yer almaktadır.
Genç yetişkinler, fiziksel gelişimin en tepe noktasındadırlar. Kas gücü, duyu organlarının işlevleri, motor beceriler en iyi performansı göstermektedir.
Sağlık genel olarak iyidir. Yaşlanmaya bağlı sağlık sorunları henüz ortaya çıkmamıştır.
Ölüm oranları diğer yaş gruplarına göre daha düşüktür. Ölüm nedenleri açısından kadın ve erkekler arasında farklılaşma görülmektedir. Erkeklerde sık görülen ölüm nedenleri şiddet ile bağlantılı olarak, kaza, intihar ve cinayet gibi nedenlerdir. Kadınlarda ise yine şiddet suçları nedeniyle ölümün yanı sıra, intihar, meme kanseri, kalp krizi, motorlu araç kazası ve cinayet sık görülen ölüm nedenleri arasındadır.
Kalıtsal yolla sahip olunan hastalıklar bu dönemde ortaya çıkmaya başlamaktadır. Bunlar arasında Multipl Skleroz (MS), Romatoid Artrit, diyabet, anemi yer almaktadır.
Sağlık durumu üzerinde en etkili faktör bireyin yaşam tarzı ve sosyoekonomik düzeyidir. Yaşam tarzı sağlık alışkanlıkları ve stresle baş etme aracılığıyla kişinin sağlığını etkilerken, sosyoekkonomik düzey hem kişinin yaşam koşullarını etkilediği için sağlığını belirlemekte hem de sağlık hizmetlerine erişimini belirlediğinden dolayı önem kazanmaktadır.