Yıllara Yaygın İnşaat v e Onarım Faaliyetleri
Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Faaliyetleri
Tanımı
Bir işin, taahhüt edenin, işi yaptırana belirli bir taahhüde dayalı olarak bir bedel karşılığında yapılması taahhüt şeklindeki inşaat olarak adlandırılır.
Belirli bir inşaat sözleşmesi kapsamında inşaat taahhüt işine dayanan ve yapısı itibarıyla bir takvim yılı içinde bitirilmesi mümkün olmayan, inşaat, baraj, yol, köprü gibi taahhüt ve onarım işlemleri yıllara yaygın inşaat ve onarım faaliyeti olarak adlandırılır.
Özellikleri
Bir inşaat ve onarım faaliyetinin yıllara yaygın olarak kabul edilmesi için inşaat ve onarım işi olması, resmî veya özel taahhüde bağlı olarak yapılması ve yıllara yaygın olarak yapılması gerekmektedir .
Bir işin yıllara yaygın inşaat ve onarım faaliyeti olabilmesi için yapılan işin birden fazla takvim yılını ilgilendirmesi gerekir.
İşe Başlama ve Bitiş Tarihi
Yıllara yaygın inşaat ve onarım faaliyetlerinde; sözleşmede yer teslimi öngörülmüş ise yerin teslim tarihi, sözleşmede yer teslim tarihi belirtilmemiş ise sözleşmede belirtilen işin başlangıç tarihi, sözleşmede bu iki durumun hiçbiri belirlenmemiş ise sözleşme tarihi, işin başlama tarihi olarak kabul edilir.
Yıllara yaygın inşaat ve onarım faaliyetlerinde işin bitim tarihi, söz konusu işlere ilişkin kâr ya da zararın işin bitiminde saptanması ve bitim yılının kazancı olarak vergilendirilmesi nedeniyle önemlidir. Yıllara yaygın inşaat ve onarım faaliyetlerinde geçici kabulün yapıldığı tarih, işin bitim tarihi olarak kabul edilir.
Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Faaliyetlerinin Vergilendirilmesi
Yıllara yaygın inşaat ve onarım faaliyetleri, özel bir vergilendirmeye tabi olup, vergiyi doğuran olay işin bitiminde ortaya çıkmakta ve elde edilen kazançlar, işin tamamlandığı yıl kazancı sayılarak beyan edilmektedir.
Yıllara yaygın inşaat ve onarım faaliyetinde bulunan işletmeler, bu kapsamda gerçekleştirdikleri faaliyetlerinden ötürü geçici vergi ödememektedir. Ancak hak ediş bedelleri üzerinden nakden ve avans olarak yapılan ödemelerden % 3 oranında vergi kesintisi yapılmaktadır. İnşaat taahhüt işlerinde yapılan bu vergi kesintisi verginin peşinen alınması bağlamında bir çeşit geçici vergi niteliği taşımaktadır.
Yıllara yaygın inşaat ve onarım faaliyetleri bir hizmet işi olması sebebiyle genel olarak, % 18 oranında katma değer vergisi uygulamasına tabidir. İşin kısmen veya tamamen taşeronlara devredilmesinde devredilen kısım için müteahhitler tarafından kendilerine yapılan hizmete ait Katma Değer Vergisi üzerinden 2/10 oranında tevkifat yapılmaktadır.
Yıllara yaygın inşaat ve onarım faaliyetinde resmi kurumlar tarafından hak edişlere dayalı olarak yapılacak ödemeler hak edişten kesinti suretiyle binde 9,48 oranında damga vergisine tabi tutulmaktadır.