Bilgisayarın Tarihçesi
Dış dünyadan aldığı verileri girdi birimleri ile aritmetik ve mantıksal işlemler yaparak işleyen, işlenen bu bilgileri çıkış birimleri ile kullanıcılara ileten, istenildiğinde bu bilgileri saklayabilen, donanım ve yazılımdan oluşan elektronik makinelere bilgisayar adı verilmektedir.
Bilgisayarların tarihi, milattan önce 500’lü yıllara kadar uzanır.
Bilgisayar tarihindeki bir sonraki önemli dönüm noktası, 1760 ile 1830 yılları arasında Büyük Britanya'daki sanayi devrimi sırasında meydana gelmiştir.
İlk dönemlerde, hesaplamalar bilgisayar olarak bilinen insanlar tarafından yapılıyordu. Bu kişiler matematik konusunda oldukça eğitimliydiler ve karmaşık hesaplamalar yapmaktan sorumluydular.
Abaküs, matematiksel hesaplamalara yardımcı olmak için kullanılan mekanik bir araçtır. İlk olarak MÖ 500 civarında Çin'de kullanıldı.
Çetele çubuğu (tally stick), ortaçağda finansal işlemleri kaydetmek ve doğrulamak için geleneksel bir yöntemdi.
Napier's Bones, 1614'te John Napier tarafından icat edilmiştir. Kullanıcının, çubukları manipüle ederek ve özel olarak tasarlanmış tahtalara yerleştirerek çarpma, bölme, karekök ve küp kök hesaplamaları yapmasına izin veren bir araçtı.
Sürgülü hesap cetveli olarak da bilinen Slide Rule, toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi matematiksel hesaplamaları gerçekleştirmek için kullanılan mekanik bir cihazdır.
Aritmometre olarak da bilinen Pascaline, 17. Yüzyılda (1642) Fransız matematikçi ve filozof Blaise Pascal tarafından icat edilen bir mekanik hesap makinesiydi.
Stepped Reckoner (Kademeli Hesaplayıcı), 17. Yüzyılda (1672) Alman matematikçi ve filozof Gottfried Wilhelm Leibniz tarafından icat edilen mekanik bir hesap makinesiydi.
1800'lerin başında, matematiksel hesaplamaların otomatik olarak işlenmesine izin veren ilk mekanik hesap makineleri geliştirildi.
İlk hesap makinelerini, nüfus sayımı verilerinin hesaplanması ve matematiksel tabloların üretimi de dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar için kullanılan delikli kart tabanlı bilgi işlem makinelerinin geliştirilmesi izledi.
1801'de Joseph Marie Jacquard, kumaş tasarımlarını otomatik olarak dokumak için delikli tahta kartları kullanan bir dokuma tezgâhı icat etti.
1822'de Charles Babbage, sayı tablolarını hesaplayabilecek buharla çalışan Fark Motoru adınada bir hesaplama makinesi tasarladı.
1843'te Ada Lovelace, bir bilgisayarda uygulanması için tasarlanmış ilk yayınlanmış algoritmayı yazdı.
1885'te Herman Hollerith, istatistiksel bilgileri işlemek için delikli kartları kullanan tablolayıcıyı icat etti.
1931’de Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) Vannevar Bush, ilk büyük ölçekli otomatik genel amaçlı mekanik analog bilgisayar olan Diferansiyel Analizörü'nü icat etti.
1936'da Alan Turing, Turing makinesi olarak bilinen, hesaplanabilir her şeyi hesaplayabilen evrensel bir makine kavramını sundu. Bu, modern bilgisayarların temeli oldu.
1937'de J.V. Atanasoff ilk bilgisayarı dişliler, kamalar, kayışlar veya miller olmadan yapmaya çalıştı. İlk elektronik bilgisayar yapma girişimi olan bu çalışmalardır.
1950 ile 1980 arasındaki dönem, bilgisayar teknolojisi alanında önemli ilerlemelerin olduğu bir dönemdi.
Colossus, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz kod kırıcılar tarafından şifrelenmiş Alman mesajlarının deşifre edilmesine yardımcı olmak için geliştirilen bir bilgisayardı. İlk Colossus makinesi Aralık 1943'te faaliyete geçmiştir.
Elektronik Sayısal Entegratör ve Bilgisayar’ın kısaltması olan ENIAC, dünyanın ilk genel amaçlı elektronik dijital bilgisayarlarından biriydi. ENIAC 1945'te tamamlanmış ve bilgisayar alanında devrim niteliğinde bir başarı olarak nitelendirilmiştir.
1947’de Bell Laboratuvarları'ndan William Shockley, John Bardeen ve Walter Brattain bilgisayar teknolojisi için büyük önem arz eden transistörü icat etti
Evrensel Otomatik Bilgisayar anlamına gelen UNIVAC, dünyanın ilk ticari olarak temin edilebilen genel amaçlı elektronik dijital bilgisayarlarından biriydi. UNIVAC 1951'de tamamlanmıştır.
CSIRAC, dünyanın ilk elektronik dijital bilgisayarlarından biriydi ve 1949'da tamamlandı.
IBM 704, kayan nokta aritmetiğini kullanan ilk ticari bilgisayarlardan biriydi ve 1950'lerde IBM tarafından geliştirildi.
FORTRAN, bugün hala kullanımda olan en eski programlama dillerinden biridir. 1956’da IBM tarafından geliştirilmiştir.
ALGOL, geliştirilen ilk üst düzey programlama dillerinden biriydi. 1950'lerin sonlarında (1958), oluşturuldu.
COBOL, bugün hala kullanımda olan en eski programlama dillerinden biridir. 1950'lerin sonlarında (1959) oluşturulmuştur.
UNIX, 1960'larda ve 1970'lerde geliştirilen çok görevli, çok kullanıcılı bir işletim sistemi ailesidir.
CDC 6600, Control Data Corporation tarafından 1960'larda geliştirilen bir ana bilgisayardı.
1980 yılından bu yana bilgisayar teknolojisi alanında birçok önemli gelişme olmuştur.
1980'lerde kişisel bilgisayarın yaygın olarak benimsenmesi, yeni yazılım ve donanım teknolojilerinin çoğalmasına yol açarak bilgisayarları daha güçlü, çok yönlü ve kullanıcı dostu hale getirdi.
1990'larda ve 2000'lerin başında internetin yükselişi, insanların bilgisayarları kullanma biçimleri üzerinde derin bir etki oluşturarak, hızlı bilgi alışverişine, yeni çevrimiçi hizmetlerin ve uygulamaların geliştirilmesine olanak sağladı.
Son yıllarda, akıllı telefonların, tabletlerin ve diğer mobil cihazların geliştirilmesine yol açan minyatürleştirme ve taşınabilirliğe sürekli bir odaklanma olmuştur.