Zaman Yönetimine Giriş
Zaman Nedir Ve Zaman Çeşitleri
Bu bölümde zamanın ve çeşitlerinin kapsamlı bir şekilde tanımı yapılarak ilk adım olan zamanın öneminin farkına varılması sağlanmıştır. Zaman kıymetli bir süreç, bir kaynaktır. Çeşitlerini ise 5 başlık altında toplamamız mümkündür. Bunlar:
1.Objektif Zaman
2.Subjektif Zaman
3. Biyolojik Zaman
4. Yönetsel Zaman
5. Örgütsel Zaman
Zaman Yönetimi Nedir Ve Zaman Algısında Kültürel Farklılıklar
Zaman yönetimiyle aslında kendi yaşamımızı yönettiğimiz, düzenlediğimiz, başarıya dönüştürdüğümüzden bahsedildi. Kültürel farklılıklarla da ortaya çıkan zamanı algılama boyutları tanıtıldı. Zamanın çok boyutlu değil de tek boyutlu olarak algılanması gerektiği , zaman cetveline bağlı kalarak başarıya daha çabuk ve kesin bir şekilde ulaşılacağı belirtilmişti. Elbette bu sırada da kişisel ve örgütsel tuzaklardan da uzak durulmalıdır. Zaman yönetiminde akılcı, planlı ve gerçekçi olmanın önemine değinilmiş; iş hayatını ve özel hayatı, sosyal hayatı, sorumluluk ve hedefleri içine alan planlarla zaman yönetimi yapmanın istikrar ve başarıyı beraberinde getireceği vurgulanmıştır. Zaman yönetiminin neden bir ihtiyaç olduğu hususundaki sorulara yanıt verilmiş, ayrıca zamanı doğru ve planlı kullanmanın ne gibi fayda sağlayacağından da bahsedilmiştir.
Zamanı Etkin Kullanmayı Engelleyen Nedenler
Zaman kullanımındaki engelleri bilerek bunlarla nasıl başa çıkılabileceğinin yollarının görülmesine ve bu yollara gidilmesine; kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapılması ve plan yaparken nelerden faydalanılacağı konusuna dair bilgiler verilmiştir. Bu bilgiler ışığında zamanı etkin kullanmayı engelleyen faktörler 4 başlık altında toplanmıştır. Bunlar kişisel, çevresel, örgütsel ve mekanik faktörlerdir. Bu faktörlerin etkilerini azaltmak veya ortadan kaldırmak zamanın daha verimli kullanılmasını sağlayacaktır.
Zamanı Etkin Kullanmak İçin Yapılması Gerekenler
Zamanı iyi kullanabilmek için öncelikli olmayan işleri bırakmak, yapılan işlerde etkin olmak, yetki devrinden kaçınmamak gerektiğinden bahsedildi. Yapılacak işleri gruplandırmanın yani saptama yapmanın faydası ve yöntemleri anlatıldı. Zamanı etkin kullanmak için hedef, plan ve önceliklerin belirlenmesi gerektiği ve bununla insanın kendisini tanımasına, sorumluluklarını görmesine, enerjisini doğru kullanmasına, planlamayla stresten kurtulmanın anahtarını elde etmesine katkı sağlanmaya çalışıldı.
Zaman Yönetimi Matrisi Ve Zaman Yönetimi Yaklaşımları
Zaman yönetimi matrisi ve yaklaşımları anlatıldı. Zaman yönetimi yaklaşımlarıyla kişiye her bir yaklaşımın neler kattığından, bu yaklaşımların zayıf yönleri ve güçlü yönlerinin neler olduğundan bahsedildi. Zaman yönetimi matrisiyle ise "acil", "acil değil", "önemli" ve" önemli değil "şeklinde kategorize ederek kişiye hangi işleri hemen yapması, hangilerinden kaçınması, hangileri için ayrıca zaman ayrılması gerektiği anlatılmaya çalışıldı.
Yetki Devri
Yetkinin ne olduğundan ve özelliklerinden, ayrıca yetki devrinde bulunulması ve insanın her şeyi kendisinin yapmaya çalışmaması gerektiğinin nedenlerinden, yeki ve sorumluluk kavramları arasındaki ilişkiden bahsedildi. Daha sonra yetki devrinin nasıl yapılması gerektiğine ve özelliklerine, yetki devrinden takip edilmesi gereken aşama ve kurallara değinildi. Yetki devrinin sağladığı faydadan, tasarruftan ve işlerlikten söz edildi. Son olarak zaman yönetimi testi ile kişinin kendini ölçerek zamanı etkin kullanıp kullanmadığını görmesine, eğer etkin kullanmıyorsa hangi yöntemleri izlemesi ve uygulaması gerektiği konusunda yol gösterilmeye ve faydalı sonuçlar almasına yardımcı olunmaya çalışılmıştır.