Bilgisayar Ağları
Bilgisayar Ağlarının Gelişimi
Teknolojik gelişmeler ve küresel ihtiyaçlar bilgisayar ağlarının çok hızlı bir şekilde gelişmesini ve dönüşmesini sağlanmıştır. Bu gelişim, kişisel kullanımlardaki ile 50 -60 Kbps hızlarından 100 -1000 Mbps hızlarına ulaşıldı.
Bilgisayar ağları, ilk olarak askerî amaçlarla geliştirilmiş, ancak başta akademik amaçlı olmak üzere diğer alanlarda da çok çabuk uygulama alanı bulmuş bir teknolojidir.
Bilgisayar ağlarında veriyi bilgisayarlar arasında paylaşmak esas olduğundan işletmeler açısından global ticaret için bir sıçrama tahtası olmuştur. Günümüzde en küçük işletmeden en büyüğüne kadar tümü, bir şekilde kendi oluşturdukları bilgileri veya faaliyet alanı ile ilgili pazarlama/satış bilgilerini bilgisayar ağları üzerinden internet ortamında paylaşmaktadırlar.
Bilgisayar ağlarının gelişmesi, işletmelerin ve müşterilerin talebi ile artmakta iken akıllı telefon ve tablet bilgisayar benzeri taşınabilir cihazların satışlarını artırmış, aynı zamanda bu akıllı cihazlarda özellikle kablosuz ağ teknolojilerinin gelişimine ivme kazandırmıştır.
Ağ Yapıları
Ağların gelişmesindeki diğer bir önemli etken de fiber optik kablolama maliyetlerinin düşmesi ve kolay temin edilebilir ürün hâline gelmesidir. Bu sayede son kullanıcıya kadar F/O kablo döşenebilmekte ve internet erişim hızları Gb/s'ler seviyesine çıkabilmektedir. Bu hızlar 10 yıl öncesine kadar birçok üniversitenin toplam ağ erişim hızından daha yüksektir.
Bilgisayar ağları donanım ve yazılım olmak üzere 2 kısımdan oluşur. Bilgisayardaki NIC kartından başlayarak iletim ortamı ve ağ bağlantı cihazları donanım kısımlarını oluşturmaktadır. Verilerin iletileceği cihazları belirleyen kısımda ise ağ işletim sistemleri ve yazılımlar yer almaktadır.
Bilgisayar ağlarında yer alan veriler, büyük çoğunlukla sunucu denilen büyük bilgisayarda saklanmakta ve kullanıcılar talep ettikçe buradan gönderilmektedir.
Bilgisayar ağları, yönetim ve topolojik olarak iki farklı yapılandırma ile oluşturulur. Yönetimsel yapılarda en küçük yapı olarak kişisel alan ağları yer alırken en geniş yapı olarak geniş alan ağları yer alır ki buna aynı zamanda İnternet ismini de vermekteyiz.
Topoloji olarak ise gelişen teknolojik imkanlara göre farklı yapılar kullanılmıştır. Günümüzde en yaygın kullanım alanı bulan topoloji yıldız topolojidir.
Veri iletim hızı, günümüzde oldukça önemli bir hâle gelmiştir. İlk zamanlar Kbps düzeylerinde olan internet hızları günümüzde Gbps düzeylerine çıkmıştır.
Kablosuz Ağlar
Bilgisayar ağlarında kablolu yapılar hâlen daha en yaygın kullanım şeklidir. Ancak günümüzde hız ve uzak mesafelere ulaşma nedeniyle elektrikle iletim sağlayan bakır kablolar yerine lazer ışığı ile iletim sağlayan fiber optik kablolar yaygınlaşmıştır. Ancak mobil cihazların yaygınlaşması ile tüm sınırlılıklarına rağmen kablosuz ağlarda çok geniş bir kullanım alanı bulmaktadır.
GSM
Cep telefonu teknolojilerinin yaygınlaşması ile internet ve internet erişimi teknolojileri de hızla geliştirilmektedir. Cep telefonu operatörleri, 4.5 G internet teknolojilerini kullanıcılarına henüz kısa bir zaman önce sunmuşken artık 5 G teknolojilerinden bahsedilir olmuştur. Çok yakın bir zamanda kablosuz ağlar ile cep telefonu operatörleri kıyasıya bir rekabete de girebilir.