Sistem Yaklaşımı Ve Organizasyonlarda Bilişim Sistemleri

İşletme insan gereksinimlerini gidermek üzere mal ve hizmet üreten, bu çıktılara belirli bir kâr marjı koyarak satmak suretiyle kâr elde eden ve de bu kârı sürekli kılmaya çalışan en küçük ekonomik ve teknik birim yada organizasyon olarak tanımlanabilir. Organizasyonları anlayabilmek için insan faktörünün tarihsel gelişiminin farkında olunması gerekmektedir. İnsan faktörü organizasyonları dinamik kılmakla birlikte yönetilmesini güçleştiren bir özelliktedir.

İki yada daha fazla insanın bir arada bulunması durumunda da iki temel kavram ortaya çıkmaktadır. Bunlar, yönetim ve üretim. Yönetim ve üretim günümüzde de etkin olan otomasyon kavramının temel girdileridir. Otomasyon, üretim ve yönetimin insan eli değmeksizin yerine getirilme biçimidir yada farklı bir deyişle üretim ve yönetim sürecinin, insanın doğrudan katkısı olmaksızın işleyişini ifade etmektedir. İnsan faktörü, yönetim ve üretim fonksiyonlarının, organizasyonların etkin olarak anlaşılabilmeleri açısından öne çıkan temel parametreler olduğu vurgulanmalıdır. Otomasyon kavramı “kurumsal kaynak sistemlerinin (KKP)” ana tamamlayıcısı, süreç kavramı da KKP’nin temel parametresidir.

Bilişim teknolojileri günümüzde, hem bireysel hem de organizasyonel gelişim açısından son derece etkin bir role sahiptir. Sürdürülebilir gelişme ancak, hızlı ve etkin olarak rasyonel karar alabilmekle olanaklıdır. Bu ünitenin amacı, tüm bu konuları belli bir sistematik içinde irdeleyerek bilişim sistemleri ve organizasyon ilişkisini açıklamaktır. Organizasyon ise; durağan, bir çevrede yer alan ve çevre ile iletişim içinde bulunan, belirlenmiş kuralları olan formel yapılardır. İşletmeler ve organizasyonlar, çevre ile olan ilişkileri açısından çevreden aldıkları girdileri işleyerek yine içinde bulundukları çevreye çıktı olarak sunan açık sistemlerdir. Bu tanımlardan sonra bu bölüm için her işletmenin bir organizasyon olduğunu, ancak her organizasyonun bir işletme olmayabileceğini söyleyebiliriz.

İşletme bilimi açısından ele alındığında amaç, karmaşık bir bütün olan işletmenin alt sistem ve bileşenlerini incelemek ve bunların arasındaki ilişkileri belirleyerek elde edilen bilgilerle sisteme istenen yönü vermektir. Bu doğrultuda sistem yaklaşımı, her bir birimi bir sistem olarak ele alıp yönetim olaylarının ve birimlerinin birbirleriyle olan ilişkilerini ve bu ilişkilerin niteliğini, kısaca yönetim olaylarını başka olaylarla ve dış çevre şartlarıyla ilişkili olarak incelemektedir.