Yeni Medyada İçerik Üretimi

Teknolojik gelişmeler ve özellikle internet teknolojisinin yaygınlaşması ve gelişmesi ile birlikte, artık izleyicinin de yayıncılık süreçlerinde içerik üretimi konusunda söz sahibi olabildiği, izleyicilerin kullanıcıya evrildiği bir sürece girilmiştir. Geleneksel medyada kaynaktan izleyiciye bilgi aktarımı söz konusu iken, yeni medya ortamlarında herkesin üretilen içeriğe katkıda bulunma şansı vardır. Dolayısıyla yeni medyanın kullanıcılarına daha özgürlükçü bir alan sunmakta olduğu söylenebilir. Bu yeni süreçte izleyici edilgen değildir. Geleneksel medyanın içeriği üretip yaydığı bir süreçten, bu içerikleri tüketen izleyicilerin de üreten tüketiciler olduğu bir dönemdir bu. İnternetin mobil cihazlarda yaygınlaştığı bu dönemin belki de en önemli itici gücü, akıllı telefonların ortaya çıkışıdır. Artık neredeyse 7'den 70'e herkesin yanından ayırmadığı akıllı telefonlar, sadece konuşma işlevi görmek için kullanılmamaktadır. Akıllı telefonlar haberleşme işlevinin dışında, fotoğraf çekme, yazılı ve görsel mesaj gönderme, ve video görüntüler kaydetme gibi özellikleri sayesinde, yazılı, görsel ve hareketli görüntülerle birer multimedya cihazı konumundadırlar. Dolayısıyla, bireylerin yanından ayırmadığı bu cihazlar sayesinde özellikle yeni medyanın sosyal medya ayağında herkes her an için çevrimiçi olabilmekte ve içerik üretimine yazılı ve görsel gibi çok çeşitli yollarla katkıda bulunmaktadır.

Sosyal medya, internet teknolojisinin gelişimi ile birlikte ortaya çıkan yeni medyanın kapsadığı alanlardandır. Sosyal medya, kullanıcıların hem vakit geçirip eğlenebilecekleri, hem de başka kullanıcılar ile etkileşim içerisinde olup bilgi paylaşımında bulunabilecekleri çevrimiçi platformlardır. Sosyal medya sayesinde kullanıcılar, geleneksel medyanın izleyicileri olarak pasif konumdan çıkarak, içerik üretir hale gelmektedir. Kullanıcılar birer üreten -tüketici konumuna gelmiş ve hem var olan içeriklere yaptıkları katkı ile hem de kendi ürettikleri içeriklerle gündemin oluşmasına katkı sağlamaktadırlar.

Sosyal medya platformlarında farklı şekillerde içerik paylaşımı yapmak mümkündür. Mesela Youtube video içerikler paylaşabileceğiniz bir sosyal medya platformu iken, Twitter 280 karakterle görüş bildirip aynı zamanda kısıtlı da olsa aynı zamanda fotoğraf ve video gibi görsel içeriklerin de paylaşılabildiği bir sosyal medya mecrasıdır. Instagram ise, bu iki sosyal medya platformundan daha sonra oluşturulmuş olmasına rağmen, kullanıcılarına hem video hem de fotoğraf paylaşma imkanı vermesinin yanında, yazılı içerikler üretebilmesi konusunda da kısıtlama getirmemesi nedeniyle en popüler uygulamalardan biri konumundadır. Instagram aynı zamanda, etkileşimin en çok olduğu sosyal medya alanlarından biri konumundadır.

Twitter da etkileşimin yoğun olduğu bir mecradır. Hatta twitter, kullanıcıların ürettikleri içeriklerin etkileşimle birlikte trend topic olmasıyla, ülke gündemini belirleme konusunda en önde gelen uygulama konumundadır.

Yeni medya ortamlarındaki içerikler, geleneksel medyanın haber içeriklerini de fazlasıyla etkilemiş; ana akım medyaların bünyesinde kurulan whatsapp ihbar hatları ile birlikte, izleyicinin geleneksel medya haberlerinin içeriğini de belirlemesine olanak tanımıştır. İzlerkitle kendi yaşantısındaki sorunlarla ya da şahit olduğu ve kayda aldığı olayla ana akım medyanın haber bülteninde içerik üretme şansına sahip olabilmektedir.

Akıllı telefonların ortaya çıkışıyla birlikte mobil bağlantı olanağı, kişiye zamandan ve mekandan bağımsız olarak her an, her yerde paylaşım yapma şansı veren yayıncılık devrimini hızlandırdı. Şu bir gerçek ki, içerik ne kadar cazip ve ilgi çekici olursa kitleler tarafından etkileşimi onunla birlikte artar. Kaliteli içerikler, insanları bloglara abone olmaya, Youtube’da arama ve Facebook’ta oyun oynamaya iten temel faktördür. İnternet kullanıcıları kendisini bilgilendiren, eğlendiren, eğiten bilgi ve içeriği aramakta ve tüketmektedir.

Yeni medyada içerik üretimi özellikle etkileşim açısından önemlidir. Üretilen içeriklerin başarısı etkileşim oranıyla doğru orantılıdır. Ne kadar çok olumlu etkileşim aldıysanız, o derece başarılı içerik üretmişsiniz anlamına gelmektedir.