Yeni Medya ve Geleneksel Medya İlişkisi

Geleneksel medya mecraları temelde radyo, televizyon, sinema ve gazetelerden oluşur. Bu mecraların her biri bir dizi teknolojik gelişmeler sonucunda hayatımıza girmiş kavramlardır. Gazete ile başlayan geleneksel medya serüveni sinema ve radyo sonrasında televizyon ile devam etmiştir.

Geleneksel medya mecraları temel olarak denetimin olduğu, bilgi alışverişinin daha yavaş olduğu ve profesyoneller tarafından işletilen bir süreçtir.

Yeni medya mecralarında ise denetim süreci yoktur ve hızlılık son derece önemlidir. Bununla birlikte yeni medya kullanımında profesyonellik aranmaz.

Geleneksel medya mecraları aynı zamanda güvenirlik konusunda avantaj sunar. Çünkü denetimin olduğu yerde güvenirlik daha fazladır.

Yeni medya mecraları ise denetime tabi olmadığı için güvenirlik konusunda soru işaretleri içerir. Bireysel kullanımın fazla olduğu bu mecralarda herkes istediği paylaşımı yapabildiği için güven sorunu oluşur. Diğer yandan insanların bilgileri kontrol etmeden kabul etmeleri de güven sorununun artmasına sebebiyet vermektedir.

Geleneksel medya mecralarında etkileşim son derece sınırlıdır. Tek taraflı iletişim yüzünden insanlar yalnızca bu mecralar aracılığıyla verilenleri almaktadır.

Yeni medya mecralarında ise etkileşim çoktur. İnsanlar aynı anda birden fazla mecrayı takip edebilmekte, birden fazla bilgiyi öğrenebilmekte ve bunu çevresindeki insanlara aktarabilmektedir.

Geleneksel medya mecraları bünyelerinde çok fazla insan çalıştırmaktadır. Birçok kişinin çalıştığı bir alanda ekonomik gider de daha fazla olmaktadır. Dolayısıyla bu mecraları büyük holdingler bünyesinde faaliyet göstermektedir. Diğer yandan bu mecralar reklam gelirleri sayesinde yaşamlarını devam ettirmektedir.

Geleneksel medya mecraları profesyonellik konusunda izleyicilere daha fazla avantajlar sunmaktadır. Etkin bir editör süreci ve verilen bilginin birçok kaynaktan kontrol edilmesi geleneksel medya mecralarında profesyonel kişilerin çalışmasını zorunlu kılmaktadır. Editörler, yayın yönetmenleri, kameramanlar, sunucular ve daha birçok meslek grubunun profesyonellerden oluştuğu geleneksel medya mecraları bu bağlamda daha sağlıklı bir iletişim ağı sunar.

Yeni medya mecraları ise yukarıda belirtilen hiçbir profesyonellik ağına sahip değildir. Genellikle bireysel kullanıma sahip olan yeni medya mecraları her türlü kişinin kullanabileceği basit bir ara yüz sunmaktadır.

Yeni medya mecraları hiyerarşi konusunda herhangi bir sınıfsal ayrıma sahip değildir. Yeni medya mecralarında herkes eşittir ve mecrayı kullanım noktasında eşit haklara sahiptir.

Geleneksel medya mecraları ise yukarıda da belirtilen bir dizi yönetim sınıfından oluştuğu için hiyararşik sınıflamaya daha fazla önem verir.

Geleneksel medya mecralarında verilen bir haberi güncellemek yeni medyaya oranla daha fazla zaman alır. Buna karşın yeni medya mecralarının sunduğu hızlılık özelliği bireylerin saniyeler içerisinde yaptıkları bir hatayı düzeltmelerine olanak sağlamaktadır.

Geleneksel medya mecralarında verilen bilgilerin zamanları belirlidir .Haber bültenlerinin saatleri veya programların yayın akışları sabittir. Yeni medya mecralarında ise bu tür bir zamansallık sorunu yoktur .İnsanlar istedikleri saatte istedikleri şekilde yayın yapabilme özgürlüğüne sahiptir.