Süreli Yayın Grafiği Tasarımları

Yayın grafikleri, görsel ve estetik düzen gerektiren, mesajı iletirken anlamlı bütünlerin organizasyonunu kapsayan iletişim araçlarıdır. Bu araçlar; gazete, dergi, kitap, duyuru, ilan, talimat, kılavuz, katalog, dijital yayın, web arayüzü gibi okumayı kolaylaştıran, işlevsel ve satın almaya teşvik eden, sayfa tasarımları olan kurgusal düzenlemelerdir.

Süreli yayın grafikleri genellikle, gazete, dergi ve elektronik yayın organları ile verilmek istenilen mesajın sayfa tasarımına dönüşmesiyle oluşturulur. Süreli yayın, belge niteliği olan, zamansal periyodlarla düzenli olarak, günlük, haftalık, aylık ve yıllık gibi sürelerde çıkarılan, basılı veya elektronik yayınlardır.

Süreli yayın grafiklerinin tasarlama süreçlerinde dikkat edilmesi gereken önemli aşamalar vardır. Dikkat edilmesi gereken bu aşamalarda, planlama, organizasyon ve mizanpaj tasarımın sonuçlandırılması için önemlidir.

Sayfa tasarımında dizgileme, metin ver görsellerin düzenlenmesine “mizanpaj” denir.

Tüm tasarım çalışmaları, görsel ve organizasyonel düzeyde problem çözmeyi içerir. Resimler ve semboller, metin alanları, başlıklar, tablo verileri: tüm bunlar iletişim kurmak için bütün parçaların bir araya gelmesiyle oluşturulur. Grid (ızgara), bunu yapmak için önemli bir yaklaşımdır.

Bir kılavuzun ana bileşenleri kenar boşlukları, işaretleyiciler, sütunlar, akış çizgileri, uzamsal bölgeler ve modüllerdir.

Gazete süreli yayın tasarımının genelde günlük olarak okurlarına ulaştırdığı, hızlı çözüm ve kendine has şablonuyla tasarlanan önemli bir yayın organıdır. Sayfa tasarımın mizanpajı, estetik ve görsellik ile metin ve başlık yerleşimleri iyi bir gazetenin vitrin sayfasını oluşturmak okurun ilgisini çeker. Bu nedenle iyi bir sayfa düzeni için, görsel kullanımı, metinler, başlıklar, hiyerarşik düzen, renk ve tipografi gibi birçok unsurun yerleşimi en iyi şekilde düşünülmelidir.

Dergi ile gazete sayfa tasarımı kuralları birbirine benzer ilke ve elemanları kullanması bakımından benzerlik gösterir. Gazete ve dergi arasındaki farklar, kullanılan kağıt, baskı ölçüleri, içerik çalışması, içindekiler, çeşitlilik gibi özellikler sayabiliriz.

Sonuç olarak süreli yayın grafiği sayfa tasarımları uygulamaları, tasarım ilke ve elemanlarının etkili kullanımı ile doğru kompozisyonlar oluşturulmasıyla sağlanır. İyi bir grid (ızgara) sistemi, etkili bir layout taslağı, aktif ve pasif alanların okuyucuyu yönlendirecek şekilde kullanılması, estetik ve sanatsal kaygılar, mizanpajda tipografinin önem sırası ve doğru font seçimi ile iyi bir sayfa tasarımı yapmak mümkündür. Sayfa tasarımı, özellikle süreli yayınlarda okuyucuya hitap edeceği ve ticari olarak satın alınma duygusunu vermesi gerekliliği bakımından hedef kitlenin algılarına ve müşterinin isteklerine hitap edecek şekilde düzenlenmelidir. Gazete tasarımı yaparken, manşet sayfaları vitrin görünümünde etkili şekilde gösterilmeli, aynı şekilde dergi kapak tasarımı içeriği de satacağı için al benisi olan doğru görsel ve tipografik öğelerle vurgulanmalıdır. Gelişigüzel, plansız bir dizgi yerine, temelleri sağlam atılmış taslaklar, grid sistemi, görseller, tipografi ve renk konusunda sayfa tasarımı, sonuç odaklı olarak düzenlenmelidir.