Yayın Grafiğinde Kullanılan Yazılımlar
Elektronik cihazların bir işi yapması için kullanılan komutlar dizinine yazılım(program) denilmektedir. Yayın grafiği tasarımında bir çok yazılım kullanılmaktadır. Bunlardan en çok tercih edilenleri ise Adobe Illustrator, Photoshop ve Indesign yazılımlarıdır. Kendi içlerinde vektör tabanlı ve piksel tabanlı yazılımlar olarak farklılık göstermektedir. Bu yazılımlarda tasarım yaparken karşımıza bazı kavramlar çıkmaktadır. Vektör, Piksel, Izgara, Sayfa Düzeni, Cmyk ve Rgb gibi kavramlar yapacağınız tasarımla doğrudan ilişkilidir.
Adobe Illustrator, vektörel tabanlı bir yazılımdır. Vektörler büyütülüp küçültülmesine rağmen çözünürlüğü bozulmayan grafik şekillerdir. Renkli ya da siyah -beyaz olarak kullanılmaktadır. Logo, antetli kağıt, kartvizit, kurumsal kimlik gibi tasarımlar daha çok bu yazılımla yapılmaktadır.
Adobe Photoshop, piksel tabanlı bir yazılımdır. Pikseller bilgisayar ekranları ve dijital imgelerde ızgaralarla oluşturulan en küçük kare birime verilen isimdir. Ekrandaki piksel sayısı ne kadar fazla ise tasarımın çözünürlüğü o kadar yükselmektedir. Adobe Photoshop programında kolaj, fotomontaj, üç boyutlu animasyon, kalitesi bozuk imajları onarma ve yapılandırma, fotoğrafın raw(ham) hali üzerinde çalışma ve işleme, web tasarımı ve dijital illüstrasyon gibi birçok işlemi yapabilirsiniz.
Adobe Indesign, masaüstü yayıncılık için üretilmiş vektör tabanlı çoklu sayfa tasarımı yazılımıdır. Adobe Indesign yazılımı, diğer yazılımlardan farklı olarak master sayfa üzerinden çoklu sayfa tasarımı, yazı ve objeleri sayfa mizanpajına göre düzenleme kolaylığı, yazım yanlışlarını hızlıca bulabilme, paragraf stillerini kaydederek tasarımda kullanılan metne başlık, alt başlık ve alt metin gibi önceden kişiselleştirilmiş özellikleri aktarabilme açısından büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu yazılımla katalog, broşür, kitap, gazete ve dergi gibi tasarımlar yapılmaktadır. Adobe Indesign yazılımında yaptığınız bir tasarıma farklı bir bilgisayarda devam etmek istiyorsanız dosyayı paketlemeniz (package) gerekmektedir. Aksi takdirde kullandığınız yazı fontları değişecek ve gömmediğiniz görseller hata verecektir.
Yayın grafiği tasarımına başlamadan önce tasarıma uygun ortamı seçmemiz gerekmektedir. Bu seçime göre sayfa boyutu ve renk modu tercih edilmelidir. Baskısı alınacak tasarımlarda renk modu cmyk, dijital olarak yayınlanacak tasarımlarda ise rgb olarak belirlenmelidir. Katalog ve dergi gibi çok sayfalı tasarımların sayfa sayısı dördün katları şeklinde belirlenmektedir. Tasarımda kullanılacak metinler önem sırasına göre vurgulanmalıdır. Tasarıma bir düzen getirmek ve görsel öğelerin daha kolay algılanmasını sağlamak için ızgara çizgileri kullanılmalıdır. Bu çizgiler sayfa düzenlemesi açısından büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Sayfa tasarımı yaparken vurgu, denge, oran- orantı, bütünlük ve sadelik gibi ilkeleri göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. Çoklu sayfa tasarımlarında baskıya girmeden önce birden çok kişi tarafından son okuması ve kontrollerinin yapılması gerekmektedir.
Tasarım bittikten sonra örnek olarak bir adet prova baskısı almak ve prova baskı üzerinden tekrar kontrol etmek oluşabilecek hataları en aza indirmemizi sağlamaktadır. Bu prova baskı sayesinde gerekli kağıt israfı ve hatalardan ortaya çıkabilecek ekstra baskı maliyetinin de önüne geçmiş oluruz.