If I Were You, I Would Take That One

Conditional Clauses (Koşul Cümleleri)

Koşul cümleleri, bir yan cümlele türüdür ve anlamlı olabilmeleri için ana cümleye ihtiyaç duyarlar.

Örn.; If I were you... (Senin yerinde olsam...)

Örnekte görüldüğü üzere, ana cümlesi olmayan bir koşul cümlesi, anlam ve işlev yönünden eksik bir cümle olarak karşımıza çıkacaktır. Koşul cümlelerini anlamlı kılabilmek için koşul cümlelerini ana cümle ile kullanmamız gerekmektedir.

Örn.; If I were you, I would give up smoking. (Senin yerinde olsam sigara içmeyi bırakırım.)

Türkçemizde şart cümleleri olarak da adlandırılan koşul cümleleri, adından da anlaşılacağı üzere, gerçekleşip gerçekleşmemesi birbirine bağlı iş, oluş ve eylemleri ifade etmek için kullanılır. Başka bir deyişle, koşul cümleleri, bir işin, oluşun ve eylemin gerçekleşip gerçekleşmemesinin, diğer iş, oluş ve eylemin gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi şartına bağlı olduğunu ifade etmek için kullanılır.

Örn.; If you do not have any health problem, you can be a pilot. (Eğer herhangi bir sağlık sorunun yoksa, pilot olabilirsin.)

Örnekte görüldüğü üzere, yukarıdaki sözün söylendiği kişinin Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde görev yapabilmesi, herhangi bir sağlık sorununun olmaması koşuluna bağlıdır. Dolayısıyla, yan cümle koşul bildirme anlamında ana cümleyi desteklemekte ve genel olarak anlamlı bir bütün oluşturmaktadırlar.

Kuşul bildiren bir cümleye koşul cümlesi veya ana cümle ile başlanabilir ve bu cümle dizilimi çeşitliliği cümlede herhangi bir anlamsal farklılığa sebep olmaz. Ancak kullanım yaygınlığı açısından bakılırsa, cümleye koşul cümlesi ile başlamanın daha çok tercih edildiği gözlemlenmektedir. Eğer yazı dilinde cümleye koşul cümlesi ile başlarsak, koşul cümlesi ve ana cümle arasında mutlaka virgül işaretini kullanmalıyız.

Örn.; ' If I were you, I would buy a German car.' (Senin yerinde olsam, bir Alman otomobili alırım.)

Cümleye koşul cümlesi ile değil de ana cümle ile başlıyorsak, bu iki cümle arasında herhangi bir noktalama işareti kullanmamız gerekmez çünkü iki cümle arasına denk gelecek ifbağlacı, iki cümleyi yapısal ve anlamsal olarak birbirine bağlama görevi görecektir.

Örn.; 'I would buy a German car ifI were you.' (Bir Alman otomobili alırdım senin yerinde olsam.)

Koşul cümlesi ile ana cümle arasında mutlaka zaman uyumu olmalıdır; aksi halde, koşul cümlesi ve ana cümle arasındaki zamansal ve yapısal ilişki bozulur. Her bir koşul cümlesi türünün (Tip 1 ve Tip 2 gibi), taşıdığı anlama ve işleve göre belirli bir zaman çekimlemesi vardır.

Örn.; If I were you, I would invest in land. (Senin yerinde olsam arsaya yatırım yaparım.) [Type 2]

Örnekte görüldüğü üzere, koşul cümlemiz geçmiş zaman ile (If I were you) çekimlendiğinden dolayı ana cümlemizde de geçmiş zamanlı bir yapı ile (I would invest in land) oluşturulmuştur.