HTML’e Giriş ve HTML 5
Herhangi bir web sayfasını oluştururken HTML dilini kullanırız. Hyper Text Markup Language kelimelerinin baş harflerinden oluşan HTML web siteleri için bir standart işaretleme dilidir. HTML için “bir programlama dili” ifadesini kullanamayız. Çünkü HTML ile çalışır durumda bir program yazılamaz. HTML ile bir web sayfasının kullanıcıya yönelik görünümü oluşturulur.
HTML 5, HTML’ in yayınlanan en son sürümüdür. HTML 5 ile gelen yeni etiketler ve özelliklerle, daha az kod ile daha işlevsel web uygulamaları yazma imkânı doğmuştur.
HTML 5’ in Yenilikleri; önceki sürümleri desteklemesi, kısa DOCTYPE tanımlaması, birçok yeni yapısal ve içerik etiketlerin olması, çevrimdışı kısmen çalışabilme, interaktif site oluşturabilme, etkili JavaScript ve CSS3 kullanımı, charset özelliğinin eklenmesi.
HTML Yapısı ve Temel Özellikleri
Bir belgenin HTML belgesi gibi algılanabilmesi uzantısının ‘.htm’ ya da ‘.html’ olması gerekir. Bir not defterinde açtığınız belgede Farklı Kaydet sekmesine tıklayıp belgenin uzantısını ‘htm’ ya da ‘html’ olarak değiştirmeniz HTML belgesi oluşturmanız için yeterlidir. Daha sonra masaüstünüzde aktif kullandığınız tarayıcının ikonu ile oluşturulmuş ve sizin verdiğiniz ismi taşıyan bir bağlantının olduğunu görebilirsiniz.
HTML belgesi <html> etiketi ile başlar </html> etiketi ile biter.
Bir web kullanıcısının tarayıcı üzerinde görüntüleyeceği kısım <body></body> etiketleri arasına yazılır.
Sayfada görünmeyen ama sayfa için gerekli olan css, javascript gibi dosyaların tanımlanması ve sayfa ile ilgili bazı bilgilerin verilmesi <head></head> etiketleri arasında yapılır.
Belge türünü ayarlamak için sayfanın en başında DOCTYPE bildirimi yapılmalıdır. HTML 5’ te <!DOCTYPE html> etiketi ile bu daha kısa bir şekilde yapılmaktadır.
HTML’ de söz dizimi <html> etiketi ile başlar ardından <head> etiketi gelir. <head> etiketinden sonra tanımlanacak css ve javascript dosyaları varsa bu etiketten sonra yazılır. </head> etiketi ile kapatıldıktan sonra <body> etiketi açılarak araya sayfa içeri yazılır ve </body> etiketi ile kapatılır.
Etiketler (Tags)
Etiketler <etiket> şeklinde tanımlanır. Yani bir etiket ‘<’ sembolü ile başlayıp ‘>’ sembolü ile bitmelidir.
Bir etiket açıldığında kapatılması gerekir. <etiket> ile açılan etiket </etiket> şeklinde kapatılmalıdır.
Etiket isimlerinde büyük/küçük harf duyarlılığı yoktur. <etiket> ile <ETIKET> aynı şekilde yorumlanır. Ama HTML kodları yazılırken genellikle küçük harfler tercih edilir.
Etiket isimlerinde Türkçe karakterler yoktur.
Etiketler iç içe yazıldığında en son hangi etiket yazılmışsa ilk o etiket kapatılmalıdır.
Açılan her etiketin kapatılması gerekirken; bazı etiketler sadece açık hali ile yazılır.
HTML belgenizde; bazı kodların tarayıcı tarafından yorumlanmamasını ve not olarak kalmasını isterseniz açıklama satırları oluşturabilirsiniz.
Etiketler yan yana ya da alt alta yazılabilir. Ama etiketlerin alt alta ve boşluk kullanılmadan yazılması tercih edilir.
Özellikler (Attributes)
HTML etiketlerinin daha işlevsel kullanılabilmesi için biçimlendirilmesi gerekmektedir. Bu da özellik dediğimiz öğeler ile sağlanır.
Özellikler her zaman başlangıç etiketinde belirtilir.
Bir etikette birden fazla özellik yazılabilir. Birden fazla yazılan özellikler arasına boşluk koyulması yeterlidir.
Özellikler büyük harf ile de yazılabilir ama küçük harf ile yazılması tercih edilir.
Herhangi bir etiketin içindeki özellik yazarken özellik adı yazılıp ‘=’ işaretinden sonra tırnak işareti arasında alacağı değer yazılır.
Bazı özellikler sadece belirli tek bir etikette bulunurken bazı özellikler birden fazla etikette kullanılabilir. Class, id, style, title vb bazı özellikler tüm etiketlerde kullanılabilir.
“lang” özelliği sadece <html> etiketi içinde kullanılır. Sayfanın hangi dilde yazıldığını belirtmek için kullanılır.