Web Tasarımının Gelişimi

Web tasarımı söz konusu olduğunda internet, www, web sayfası, web tarayıcı, hosting, domain, statik, dinamik, veri tabanı, http, IP, proxy, HTML, CSS, front-end, back-end, ASP, Java ve PHP gibi kavramlar öne çıkmaktadır.

İnternet genel bir ifadeyle bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağı olarak tanımlanabilir. İnternetin kökeni Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından 1960 yılında özel bir bilgisayar ağı kurmaya yönelik yapılan araştırmalara dayanır.

WWW, bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurmalarına olanak tanıyan bunun yanında ses, görüntü ve veri paylaşımını sağlayan dünya çapında büyük bir ağdır. WWW üzerinde görüntülenen her dosya web sayfalarını temsil eder ve bu web sayfaları web sitelerini oluşturur.

Hosting kavramı barındırma anlamına gelmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi hosting bir verinin, veri kümesinin ya da bir içeriğin bir yerde tutulmasıdır. Yani bir web sitesine ait tüm içerik bir sunucuda tutulur ve kullanıcılar o web sitesinin adresinden sunucudaki o alana erişim sağlar.

Web siteleri altyapı bakımından statik ve dinamik olmak üzere iki grupta ele alınır. Web sitesi hazırlanmadan önce hangi amaca hizmet edeceği belirlenmeli ve buna göre statik ya da dinamik web sitesi seçimi yapılmalıdır.

Statik web siteleri tamamen HTML, XHMTL ve CSS kodlarından oluşur ve veri çekme veya kaydetme gibi işlemler için bir veri tabanına ihtiyaç duymaz.

Dinamik web siteleri ise verilerin veri tabanlarında tutulduğu istenildiği zaman değiştirilebildiği bir yapıdadır.

Veri tabanı (database) en basit tanımıyla verilerin elektronik ortamda düzenli bir şekilde depolanmasıdır. Veri tabanı genellikle bir veri tabanı yönetim sistemi (DBMS, Database Management System) aracılığıyla oluşturulur ve yönetilir. Bu sistemlere; Microsoft SQL Server, Oracle, MySQL, Microsoft Access, IBM DB2, Informix, Interbase, PostgreSQL ve Sysbase örnek olarak verilebilir. Bu sistemler veri tabanı ve kullanıcıları arasında bir arayüz işlevi görür ve kullanıcıların verileri organize ve optimize etmelerine olanak tanır.

Web tarayıcı (web browser); bilgisayarlar, akıllı televizyonlar ve mobil cihazlar kullanılarak internet üzerinden web sitelerinin ziyaret edilmesine imkân tanıyan web arayüzüdür.

HTML, web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart işaretleme dilidir. Hypertext Markup Language ifadesinin kısaltması olan HTML’de yer alan hypertext dilimize hiper metin olarak çevrilmiştir. Hiper metin belgeleri, bilgisayar ve diğer elektronik cihazlarda görüntülenir ve sadece metinsel ifadeleri değil bunun yanında resim, video, animasyon ve ses gibi görsel ve işitsel içerikleri de barındırır.

CSS (Cascading Style Sheets – Basamaklı Stil Şablonları), HTML'e ek olarak metin ve şekilsel biçimlendirmelere olanak tanıyan bir web teknolojisidir. CSS de tıpkı HTML gibi bir programlama dili değil bir işaretleme dilidir. CSS, bir HTML belgesine stil vermek ve HTML ögelerinin istenilen şekilde görüntülenmesi için kullanılır.

Kullanıcıların web tarayıcıları kullanarak web sitelerinde görüntülediği, etkileşime girdiği web sitesinin tüm bileşenleri ön yüz web teknolojileri kullanılarak oluşturulmaktadır.

Ön yüz teknolojilerinde yer alan tüm tasarımsal bileşenlerin depolanabilmesi ve uygulamaya geçirilebilmesi için gereken altyapı arka yüz (back-end) teknolojileri tarafından sağlanır.

Web tasarımında bir web sitesinin ortaya çıkması için ön yüz ve arka yüz teknolojilerinin bir araya getirilmesi gerekmektedir. Yukarıda bahsedildiği gibi ikisinin görevleri farklıdır ancak bu iki görevi de yani bir web sitesinin oluşturulması için tüm işlemleri yapan yazılımcılar da bulunmaktadır, bunlar da full-stack developer olarak adlandırlmaktadır.