Web Editörü Temel Araçları
Tablolar aracılığıyla bilgilerin sunumu, belli bir düzen içinde gerçekleşmektedir. Tablo, satır ve sütunlardan oluşmaktadır. Tablo içerisine yeni sütun ya da satır eklemek/kaldırmak, sütun ya da satırların düzenlenmesi, hücreler içerisinde yer alan verilerin hizalanması gibi birçok işlem Özellikler paneli kullanılarak yapılabilir. Tablo içinde bulunan satır ve sütunların kesişimi sonucunda oluşan alana Hücre adı verilir. Dreamweaver’da çeşitli şekillerde tablo oluşturulabilir. Tabloların anlam kazanması için hücrelerine içerik eklemek gerekir. Hücrelere; metin, görüntü dosyaları ve diğer ögeler eklenebilir. Tablodaki hücrelere, bir web sayfasına eklendiği gibi metin eklenebilir. Çoğu zaman tablo hücrelerine görüntü eklemek kaçınılmaz olacaktır. Dreamweaver editöründe, tablolar ile ilgili yapılacak tüm işlemler için tablonun seçilmesi gerekir.
Dreamweaver kullanarak tablo içerisinde yer alan bir hücrenin bazı özellikleri değiştirilebilir. Bu değişiklikler bazı durumlarda sadece hedef alınan hücreyi, bazı durumlarda ise hedef alınan hücre ile birlikte (dikey veya yatay) aynı hizada bulunan diğer hücreleri de etkilemektedir.
Tabloları biçimlendirmek için Özellikler panelini kullanabilirsiniz. Dreamweaver editöründe, tablolar ile ilgili yapılacak tüm işlemler ilgili tablonun seçilmesi ile mümkündür. Oluşturulan tabloda bir hücre grubu seçilerek birleştirebilir.
Tablo içerisinde yer alan veriler hizalanabilir. Hücre içerisinden seçilen veriyi, hücreye göre varsayılan, sağ, sol ya da orta seçeneklerine göre hizalamak mümkündür. Hizalanması istenen satır ya da sütun seçildikten sonra, Özellikler penceresindeki hizalama düğmelerinden yararlanılır.
Bir tabloda yer alan hücreleri bölerek veya birleştirerek istenilen hücre sayısı elde edilebilecek olsa da; bu işlemlerin sonucunda diğer hücrelerin boyutlandırmaları bozulabilir. Bu nedenle büyük bir hücreyi bölerek başka hücreler elde etmek yerine; büyük hücre içerisine başka bir tablo yerleştirilir. Sekme, boşluk, virgül ya da bazı özel karakterle ayrılmış içeriğe sahip bir metin dosyası tablo halin de web sayfa sına eklenebilir. Ayrıca Microsoft Excel’de hazırlanan bir Excel tablosu Web sayfası içerisine aktarılabilir. Çok uzun ve düzenli yapabilmek için tablo içeriğini sıralamay ihtiyaç duyulur. Tabloda yer alan verileri çeşitli kriterlere göre sıralamak mümkündür.
CSS kuralları kullanılarak tablo içerisindeki veriler biçimlendirelebilir. Sayfa içerisindeki tabloları CSS kuralları ile renklendirmek mümkündür. CSS ile bir kural oluştururken HTML etiketleri kullanılabilir. Etikete tanımlanan biçim özellikleri etiketin içerdiği öğeleri biçimlendirir.
Bir tabloda yer alan hücreleri bölerek veya birleştirerek istenilen hücre sayısı elde edilebilecek olsa da bu işlemlerin sonucunda diğer hücrelerin boyutlandırmaları bozulabilir. Bu nedenle büyük bir hücreyi bölerek başka hücreler elde etmek yerine; büyük hücre içerisine başka bir tablo yerleştirilir. Yerleştirilen tablonun hücreleri üzerinde yapılan değişiklikler diğer bir üst tabloyu etkilemeyeceği için tasarım daha kontrollü olacaktır .
Bir hücre içerisine başka bir tablo eklemek için bir öncekinden farklı bir yöntem izlemeye gerek yoktur. Ancak yeni oluşturulacak tablonun, hücre dışında oluşturulduktan sonra yerine alınması, tasarım üzerindeki hâkimiyeti artırabilir. Aşağıdaki şekilde hâlihazırla çizilmiş iki tablo görüntüsü yer almaktadır .