Metin İşlemleri
Metin biçimlendirme işlemleri Özellikler paneli ile yapılır. Bu paneldeki tüm ayarlar, Format menüsünde yer alan alt menüler ile de yapabilmektedir. Dreamweaver, kullanmak istenilen yazı fontlarını seçme imkânı sağlar. Bu şekilde sadece seçilen fontların kullanılması sağlanmış olur. Diğer yazı fontları ihtiyaç hâlinde font listesine eklenebilir. Sayfa içerisine yazılan metnin yazı tipini değiştirmek için Değiştir > Sayfa Özellikleri seçeneği tıklanarak Sayfa Özellikleri penceresinde de Sayfa Fontu alanından bir font grubu seçilebilir.
Metinler içinde bulunan karakterlerin boyutunu değiştirmek için (CSS düğmesi seçilmesi hâlinde) fare ile seçim yapıldıktan sonra özellikler penceresindeki boyut seçeneğini kullanmak yeterlidir. Dreamweaver, metnin rengini değiştirmek için sisteme ait renk paletini kullanır. Palet içerisinden bir renk seçilerek metne uygulanabilir .
Metin içinde bulunan karakterler Özellikler penceresindeki HTML seçeneği seçildikten sonra kalın veya italik düğmeler aracılığıyla yapılabilir.
Dreamweaver’da oluşturulan sayfalar içindeki metinler arasında paragraf boşluğu için Enter tuşuna basılırken, satır boşluğu oluşturmak için ise istenen noktada klavyeden Shift tuşu ile birlikte Enter tuşuna basılması gerekir. Sayfa Özellikleri... penceresindeki Kategori listesinden Görünüm (CSS) tıkladıktan sonra Sayfa fontu menüsünden yazı tipi belirlenebilir. Benzer şekilde metin boyutu, boyut ile belirlenir. Metin rengi de Metin rengi düğmesi aracılığı ile yapılır. Sayfa içerisinden seç ilen bir metne çeşitli yazı tipi stili özellikleri kazandırılabilir. Normal bir metin editöründe metne ver ilen kalın, italik, altı çizgili, üstü çizgili gibi metin stilleri ve daha birçok stil özelliği sayfa içerisindeki metinlere kazandırılabilir .
Sayfa içindeki metinler; sıralı, sırasız ve tanım listeleri şeklinde de düzenlenebilir. Sıralı listeler birbirini takip eden sayısal veya alfabetik olarak sıralanmış elemanlardan oluşmaktadır (i -ii-iii; 1-2-3; a-b-c ….). Latin ya da Romen rakamlarını veya BÜYÜK ya da küçük harfleri kullanılabilir. Sıralı listeler, adımlardan oluşan bir listeyi sunarken olduğu gibi ögeleri açık bir şekilde düzenlemeyi ve etiketlemeyi gerektiren durumlarda da idealdir . Sırasız listeler madde imli listeler olarak da adlandırılır. Her liste elemanının önünde bir madde imi bulunmaktadır (, -, · …) . Tanım listeleri, terimlerden ve bunlara ait tanımlardan oluşmaktadır. Tanımlanacak terim sola hizalıdır, tanım ise girintili olarak bir sonraki satırda bulunur. Sıralı veya sırasız listelerdeki gibi, ifadeden önce herhangi bir işaret bulunmaz . Ayrıca sıralı ve sırasız listeler ihtiyaç hâlinde iç içe liste şeklinde de oluşturulabilir. Metin girintisini artırmak veya azaltmak için de Özellikler panelindeki Girinti / Çıkıntı düğmelerinden faydalanılabilir.
Dreamweaver editörü ile sayfalar içinde özel karakterler kullanmak için Ekle araç çubuğu içindeki Karakter menü grubundan yararlanılır. Bazı durumlarda sayfa içeriğini bölümler hâlinde ayırmak için yatay çizgiye ihtiyaç duyulur. Bu durumda Ekle araç çubuğundaki Ortak menü grubundaki Yatay Çizgi düğmesini tıklamak gerekir. Sayfaya tarih ve saat eklemek için Ekle araç çubuğundaki Ortak menü grubundaki Tarih düğmesine tıklamak yeterlidir.