Kalp - Damar Ve Solunum Sistemi Hastalıkları Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Kardiyovasküler sistem kan damarları ve kalpten oluşur, endokrin ve sinir sistemi ile böbrek fonksiyonlarındaki değişimlerden etkilenir. Çeşitli nedenlerle kalp-damar ya da düzenleyici mekanizmalarda sorunlar baş gösterdiğinde doku ve organların işleyişinde problemler ortaya çıkar ve tedavi edilmesi gerekir.
Kalp kasının kasılma gücünü artıran ilaçlar; kardiyak glikozidler, fosfodiesteraz inhibitörleri ve sempatik sisteme etki eden ilaçlardır.
Digoksin indar terapötik aralığa sahip olduğundan serum seviyeleri izlenmelidir. Birçok ilaç grubu ve böbrek yetmezliğinde plazma konsantrasyonları artabilir ve toksik etki oluşturabilir.
Pimobendan, kalp yetmezliği olan köpeklere hızlı destek sağlayabilir.
Dopamin, kardiyojenik şok tedavisinde ilk tercihtir.
Antiaritmik İlaçlar miyokard hücreleri üzerindeki elektrofizyolojik etkilerine göre sınıflandırılır.
Lidokain, hızlı etki gösterdiğinden ve yarılanma ömrü kısa olduğundan akut tedavi için idealdir, etkili ve güvenlidir. Karaciğer hastalıkları bu ilacın vücutta kalış süresini uzatabilir.
Meksiletin, köpeklerde ventriküler aritmilerin tedavisinde kullanılan lidokain analoğudur. Toksisiteyi azaltmak için yiyeceklerle birlikte verilmelidir. Hepatik toksisite riskinden dolayı enzimler, tedaviden önce ve kronik tedavi sırasında periyodik olarak (yaklaşık her 6 ayda bir) değerlendirilmelidir.
Amiodaron, ciddi yan etki profiline sahiptir. Bu nedenle hayati riski aritmilerde kullanılır.
Nitratlar ilk geçiş etkisine maruz kaldıklarından oral kullanılamaz.
Nitroprussid, siyanid birikmesi nedeniyle sadece 48 -72 saat kullanılmalıdır.
β-blokörler egzersiz ve dinlenme esnasında myokardın oksijen ihtiyacını azaltır. İzoksuprin ve propranolol bu amaçla kullanılan ilaçlara örnektir.
Verapamil in etkisi daha çok kalp kası üzerineyken nifedipin özellikle damar düz kasları üzerine etki gösterir. Diltiazem ise her ikisi doku üzerine de etkilidir.
Furosemid, köpeklerde ve kedilerde kronik kalp yetmezliğini tedavi etmek için en yaygın kullanılan diüretiktir. Ototoksisiteye neden olabilir.
Spironolakton un kalp yetmezliği olan köpeklerin yaşamlarını uzattığı gösterilmiştir.
ACE inhibitörleri iyi bir güvenlik profiline sahiptir ve diğer kardiyovasküler ilaçlarla birlikte güvenle kullanılır.
Antitussif tedavi semptomatiktir ve ilaçların çoğu, öksürük merkezini doğrudan baskılayan opioidlerdir. Morfin, kodein, hidrokodon, dekstrometorfan ve butorfanol veteriner hekimlikte kullanılabilen antitussif ilaçlardandır.
Bronkodilatör ilaçlar, bronşiyal düz kas kasılmasının neden olduğu artmış hava yolu direncini hafifletilebilir.
Adrenerjik reseptör agonistleri; kalp hastalığı, diabetes mellitus, hipertiroidizm ve hipertansiyonu bulunan veya digoksin, trisiklik antidepresanlar veya monoamin oksidaz inhibitörleri ile tedavi edilen hayvanlarda dikkatli kullanılmalıdır.
Teofilin ve aminofilin dar terapötik aralığa sahiptir. Toksik doza çıkma riski bulunduğundan ve birçok ilaçla etkileşebildiğinden kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır.
Ağır bronşit geçiren köpeklerde, astımlı kedilerde veya tekrarlayan hava yolu tıkanıklığı ataklarında glukokortikoidlerin parenteral enjeksiyonu hızlı bir rahatlama sağlar.
Balgam söktürücü ve mukolitik ilaçlar, bronşiyal salgıların çıkışını arttırmak, bronşiyal eksüdanın klirensini arttırmak için kullanılır.