Organların ve Bölgelerin Muayenesi

Hasta hayvanların muayenesinde sadece lezyonlu bölgenin muayenesinden ziyade sistemik genel muayenenin yapılması gerekmektedir.

Ağız Boşluğunun Muayenesi

Ağız boşluğu muayene edilirken dudak ve yanaklar, ağız içi mukozası, dil, dilaltı oluşumlar, dişler, damak, tonsillalar, larinks ve farinks sırayla ve özenli bir şekilde gözden geçirilmelidir.

Burun Boşluklarının ve Sinusların Muayenesi

Burun bölgesinin muayenesinde rinoskop, spekulum ve radyografiden yararlanılmaktadır. Bu bölgenin muayenesinde rinitis, parazitler, rinore, rinoraji ve epistaksis gibi hastalık durumları ile karşılaşılmaktadır.

Kulağın Muayenesi

İşitme organı olarak görev yapan kulak, dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşur.

Kulağın muayenesi direkt inspeksiyon ile başlar ve ilk önce kulak kepçesi muayene edilir. Yapılan muayenede kulak kepçesinde izlenen değişiklikler, kıl dökülmeleri, kulağın iç ve dış kısmında şekillenen şişkinlikler ve kulak kepçesi hematomu dikkat çekmektedir.

Alt ve Üst Çenenin Muayenesi

Alt ve üst çenenin muayenesinde direkt inspeksiyon, palpasyon ve radyografik yöntemlerden yararlanılmaktadır. Ayrıca bölgesel lenf yumrularının muayenesi ile parotis bezi ve duktus parotidea muayenesinin de yapılması gerekir.

Gözün Muayenesi

Gözün muayenesinde ilk yapılması gereken işlem hayvanın görüp görmediğini anlamak için yapılan görme testleridir.

Boyun Bölgesinin Muayenesi

Boyun, çok önemli yaşamsal fonksiyonlara sahip oluşumlar arasında bir geçiş bölgesidir.

Göğüs Bölgesinin Muayenesi

Apertura thoracis ile diafram arasında kalan bölge, göğüs boşluğu (cavum thoracis) olarak adlandırılır. Bu bölge, akciğerler, kalp, aorta gibi önemli oluşumları barındırır. Göğüs bölgesinin muayenesinde sırasıyla thorax duvarının muayenesi, respiratorik sistemin muayenesi ve kardiyovasküler sistemin muayenesi yapılır.

Karın Bölgesinin Muayenesi

Karın bölgesi (abdomen) hayvanlarda büyük bir alanı kaplamakta ve önemli organları içinde barındırmaktadır. Bu nedenle bölgenin muayenesi sırasında oldukça dikkatli davranılması son derece önem arz etmektedir.

Perineal Bölgenin Muayenesi

Perineal bölgenin muayenesinde inspeksiyon ve palpasyon önemli ölçüde teşhise yardımcı olmaktadır. Bu sayede;

Hernia perinealis

Anal glandların yangısı

Gaita muayenesi yapılmaktadır.

Ekstremitelerin Muayenesi

Ön ekstremitelerin muayenesinde;

İnspeksiyon

Palpasyon

Ekstensiyon, fleksiyon, abduksiyon, adduksiyon

Radyolojik muayene yöntemlerinden yararlanılmaktadır.

Kalça eklemi ve pelvis muayenesinde, inspeksiyon, palpasyon, rektal palpasyon, oskültasyon, pasif zorlamalar, zorunlu hareketler, artrosentez ve radyografiden yararlanılmaktadır.

Tuber coxae ve tuber ischii simetrisi

Pelvis kemiklerinin kırıkları

Coxo -femoral eklemde luksasyon

Dejeneratif (kalça displazisi) ve travmatik eklem hastalıkları

bu bölgenin muayenesinde karşılaşılabilecek klinik olgulardır.

Femur, vucüdun en uzun ve kalın kemiğidir. Femurun çevresi yoğun kas kitlesi ile çevrilmiştir. Bu yüzden bu kemiğin ve bulunduğu bölgenin muayenesi de oldukça güçtür.

Genu eklemi olarak da bilinen diz bölgesi, femur, tibia -fibula ve patella kemiklerinin eklemleşmesinden oluşan ve bu kemikleri birbirine bağlayan birçok kas ve ligamentin bir arada bulunduğu kompleks bir yapıdır. Bölgenin muayenesinde, inspeksiyon, palpasyon, pasif zorlamalar, zorunlu hareketler, artrosentez ve radyografiden yararlanılmaktadır.

Tibia ve fibula muayenesinde inspeksiyon, palpasyon, pasif zorlamalar ve radyografik muayene yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Kırık ve yumuşak doku lezyonları bu kemiklerin muayenesi sonrasında ortaya çıkabilecek bir durumdur.