Dış Hastalıklarında Hastaya Yaklaşım
Hayvanlarda tutma, bağlanma ve hareketlerinin sınırlandırılması veya hayvanın kısıtlanması; fiziksel ve fiziksel olmayan ya da herhangi bir engelle müdahale ederek hayvanın tepkisini ve hareketini önlemektir.
Veteriner hekim hayvanın hareketini, uçuşunu veya saldırısını engellemeden muayene edemez. Dolayısıyla hastasını kısıtlamak, bir veteriner hekimin yapması gereken ilk şeydir.
Aslında bir hayvanın hareketinin bir dereceye kadar kısıtlanması veteriner hekimin yaptığı her uygulamanın bir parçası olup, aynı zamanda da sanatlarının bir parçası olarak görülür.
Kısıtlama uygulayan herkesin sakin ve dikkatli olması kesinlikle şarttır. Kişinin öfkelenmemesi esastır. Planları değiştirmenin, onları yeni koşullara adapte etmenin ya da her şeyi yeniden yapmanın gerekliliği de ortaya çıkabilir. Bunun içinde gerekli hazırlıkların önceden yapılması gerekir.
Hayvanda Zaptırapt Yöntemleri
Hayvanlara uygulanacak manipülasyonlar sırasında hareketlerinin kısıtlanması, hem hekim ve yardımcıları açısından hem de hayvanlar açısında alınabilecek ve verilebilecek zararların minimuma indirilmesi için gereklidir. Veteriner hekim hayvanın hareketini, uçuşunu veya saldırısını engellemeden muayene edemez. Dolayısıyla hastasını kısıtlamak, bir veteriner hekimin yapması gereken ilk şeydir. Eskiden fiziksel yöntemler tek yolken günümüzde sakinleştiriciler ve anestezikler hayvanların heyecanlanmasını ve istenmeyen hareketlerini kısıtlamada etkili bir yöntemdir. Kısacası yapılan bu kısıtlama güvenilir bir muayene ve tedavi için gereklidir.
Çiftlik Hayvanlarında Zaptırapt Yöntemleri
Atlar ve sığırlar koyunlara nazaran daha iri cüsseli ve daha güçlü çiftlik hayvanlarıdır ve kendilerini zarar göreceklerini hissettiklerinde kendini koruma çabaları ölümcül zarar boyutlarına ulaşabilir. Bu yüzden her şeyden önce hekim kendi sağlığını düşünmeli ve hayvanın mizacına uygun doğru bir zaptırapt yöntemi ile muayene ve tedavisine başlamalıdır. Bahsedilen yöntemler, hayvanın kilosuna mizacına uygun olarak seçilmeli ve güvenilir bir ortam sağlamalıdır.
Evcil Hayvanlarda Zaptırapt Yöntemleri
Evcil hayvanlar arasında köpekler mizaç bakımında çok farklı varyeteye sahiplerdir ve yaklaşmadan önce sahiplerinin etkisinin büyük olduğu unutulmamalıdır. Özellikle sahibi yanındayken ve onu tutuyorken yaklaşılmalıdır. Bir köpekle konuşulmalı ve elle dokunulmalıdır. Sorunlarının bölgesel nitelik taşıdığı durumlarda olabildiğince o bölgeye narin yaklaşmak gereklidir. Muayene ve tedavilerinin kolaylığı açısından güvenli olması için zaptıraptının olabildiğince uygun ve düzgün yapılması gerekir. Aynı şekilde kediler de endişeli ve ürkek canlılardır. Kolayca kendisine uzatılan bir eli tehdit olarak görebilir ve savunmaya geçebilir. Mizaç olarak sakin de olabilir.
Laboratuvar Hayvanlarında Zaptırapt Yöntemleri
Tavşanlar iki taraflı zarar verebilirler. Isırıkları ve tırmalamalarıyla bilinirler; ama genelde kendini o durumdan çıkarmak için kendilerini yaralamayı göze alabilirler. Bunun önüne geçmek adına güvenilir bir zaptırapt yöntemi gereklidir. Sıçanlarda kuyruk hareketinin hareketleri göz önünde bulundurulmalıdır. Stres barındıran canlılar oldukları için zarar verme güdüleri hali hazırda mevcuttur.
Kümes Hayvanlarında Zaptırapt Yöntemleri
Kanatlılar mizaç olarak farklılık gösterebilir. Kümes hayvanlarında genelde böyle bir genelleme yoktur. Sakin yapılı genelde saldırma güdüsü barındırmayan canlılar olup, muayeneleri kolaydır. Uygun bir zaptırapt yöntemiyle güvenilir bir muayene gerçekleştirilebilir.