Tabloları Oluşturmak ve Özelliklerini Belirlemek
Veri Tabanı
Veri tabanı düzenli veriler topluluğudur. Kelimesinin anlamı; bilgisayar ortamında saklanan düzenli verilerle sınırlı olmamakla birlikte, daha çok bu anlamda kullanılmaktadır.
Bilgisayar terminolojisinde, sistematik erişim imkânı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen bilgiler kümesidir.
Bir başka tanımı da bir bilgisayarda sistematik şekilde saklanmış, programlarca istenebilecek veri yığınıdır.
Veri Tabanı Oluşturma
Veri tabanı iki şekilde oluşturulabilir:
- Management Studio kullanılarak,
- T-SQL ifadesi olan CREATE DATABASE deyimi kullanılarak. (T -SQL üzerinde 5. Ünitede durulacaktır.)
Management Studio ile Veri Tabanı oluşturma
Management Studio ile veri tabanı oluşturmak için SQL Server Management Studio’yu açıyoruz. Object Explorer’daki Databases üzerinde fareyle sağ tıklayarak NewDatabase komutunu seçiyoruz . Database Name kısmına veri tabanına vermek istediğimiz ismi yazıp OK düğmesine basıyoruz.
Veri Tabanı Özelliklerini Değiştirmek
Veri tabanının erişim ayarları ve nesnelerin çalışma ayarlarının yapılması için veri tabanının özelliklerinin değiştirilmesi gerekebilir. Bunu yapabilmek içinözelliklerini değiştirmek istediğimiz veri tabanının ismini sağ tıklayıp Properties bağlantısını tıklıyoruz .
Veri Tabanı Üzerinde Tablo oluşturma
Tablo eklenmek istenen veri tabanına sağ tıklayıp New Table seçeneği ile açılan pencereye Kolon (Sütun) isimleri ve türleri belirlenerek tablo oluşturulabilir.
Index oluşturma
SQL Server açısından index kullanımının en önemli amacı, istenen bilginin daha az veri okuyarak daha kısa zamanda getirilmesini sağlamaktır. Index kullanarak bir tablonun tamamını okumaktansa index key vasıtasıyla okumak istediğimiz kayda daha hızlı ulaşmak mümkündür. Tamamlanması saatler süren bir sorgunun uygun index’ler kullanılarak saniyeler seviyesinde getirilmesi sağlanabilir.
İki çeşit index vardır: “CLUSTERED ve NONCLUSTERED”. Bir tabloda 1 tane CLUSTERED 249 adet de NONCLUSTERED index oluşturulabilir. Oluşturduğunuz bir tablo üzerinde eğer id kolonunu “SET PRİMARY KEY” yaparsanız, bu kolon otomatik olarak bir CLUSTERED INDEX oluşturur.
Sql Server Index Türleri
Unique Index: Index 'teki verilerin tekrarlayamaması maksadıyla kullanabiliriz. Bunun için, bir indexi UNIQUE deyimi ile tanımlamak yeterlidir.
Karma Index: Gerektiğinde 16 sütun veya toplam uzunluklar 900 Byte'i aşmamak üzere birden fazla alanı kapsayan bir index tanımlanabilir.
Kapsam (Covering) Index: Bir sorgunun WHERE kısmı da dahil olmak üzere, seçilen sütunları ile birlikte bir tek index olarak tanımlanmasına Covering Index denir.
Parçalı Index: Parçalı indexler, SQL Server 2005 ile birlikte gelen bir index türü olup farklı fiziksel dosya gruplarına dağıtılmış indexlere verilen addır.
Filtreli Index: Filtreli indexler, bir tabloda yer alan belli sütunlar için bütün kayıtları indexlemek yerine sadece kurala uyan satırları indexlemek amacıyla kullanılabilen ve SQL Server 2008 ile birlikte kullanıma sunulan bir yapıdır.
XML Index: XML Sütunlar üzerinde tanımlanan indexlerdir.
Full-Text Index: Metin ifadelerinin farklı formları ve dil kurallarından bağımsız indexlenmesini sağlar.