Uluslararası Pazarlamanın Temel Kavramları

Globalleşme

Globalleşme, mal, hizmet ve sermaye pazarlarının birleşme süreci şeklinde tanımlanmaktadır. Globalleşme sürecinin ortaya çıkmasıyla beraber, işletmeler dünyanın bütün bölgelerinde, herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmaksızın, dünyayı tek bir pazar olarak görmekte ve bu doğrultuda faaliyetlerine devam etmektedirler.

Uluslararası Pazarlamanın Tanımlanması

Uluslararası pazarlama, kişisel ve örgütsel amaçlara ulaşmayı sağlayacak değişimi gerçekleştirmek üzere, malların, hizmetleri ve düşüncelerin, geliştirilmesi, fiyatlandırılması, dağıtılması ve tutundurulmasına yönelik olarak birden çok ülkede yapılan planlama ve uygulama süreci olarak tanımlanabilir. Uluslararası pazarlama, ulusal sınırlar dışında bir veya birden çok ülkede pazarlama faaliyetlerinin yerine getirilmesi şeklinde ifade edilebilir.

Uluslararası Pazarlama ve Uluslararası Ticaret Arasındaki Farklılık

Uluslararası ticaret, ulusal sınırlar dışına gerçekleştirilen mal, hizmet ve sermaye akışlarını ifade etmektedir. Makro düzeyde ve uluslararası ekonomi kapsamında bir olgu olan uluslararası ticarette ödemeler dengesi gibi uluslararası ekonominin analitik açıdan ele aldığı konular incelenmektedir. Buna karşılık uluslararası pazarlamada ise mikro düzeyde ve analiz birimi olarak işletmelerin ele alındığı bir durum söz konusudur. Uluslararası pazarlamada temel analiz noktası, işletmelerin dış pazarlarda elde ettikleri başarıların ya da başarısızlıkların veya uluslararası pazarlara yönelik uyguladıkları pazarlama faaliyetlerinin incelenmesidir.

Uluslararası Pazarlama ve İşletmecilik

Uluslararası pazarlama, diğer ülkelerdeki bireyler, firmalar ve kamu kuruluşları ile işletmecilik etkinliklerini içermektedir. Bu anlamda uluslararası işletmecilik, bir işletmenin kendi ülkesinin ulusal sınırları dışında yapmış olduğu her türlü işletme faaliyeti olarak tanımlanabilir.

Uluslararası iş, işletmelerin ulusal sınırlar dışında yerine getirdikleri faaliyetler bütünü olarak tanımlanırken, uluslararası yönetim ise işletmenin maddi ve insan kaynaklarının tedarik, dağıtım ve kullanımını etkili şekilde koordine ederek, global çevre içinde dinamik denge durumunu korumasını sağlayarak, global amaçlarına ulaştırılması süreci şeklinde tanımlanmaktadır.

Uluslararası işletme, kendi ülkesi haricinde bir veya daha fazla dış pazarda faaliyette bulunan işletmedir. Çokuluslu işletme ise iki veya daha fazla ülkede mülkiyeti kısmen veya tamamen kendisine ait bir şekilde üretim ve pazarlama faaliyetleri yapan, kendisine ait işletme stratejileri olan ve bu stratejileri tüm bağlı kuruluşları veya şubelerinde uygulayan işletmeler şeklinde tanımlanmaktadır.

İşletmelerin Uluslararası Pazarlama Faaliyetlerine Katılma Dereceleri

İşletmelerin uluslararası pazarlama faaliyetlerine katılma dereceleri, her düzeyde farklı pazarlama stratejilerinin uygulanmasını gerektiren, birbirini takip eden aşamalar şeklinde beş farklı düzeyde ele alınabilir. Bu aşamalar, iç pazara yönelik pazarlama, yurt dışı pazarlama faaliyetlerinin süreksiz sürdürülmesi, yurtdışı pazarlama faaliyetlerinin sürekli sürdürülmesi, uluslararası pazarlama ve global pazarlama şeklinde sıralanabilir.

Global pazarlama, temel pazarlama ilkelerinin dünya genelinde uygulanması olarak tanımlanabilir. Global işletme ise faaliyetlerini global ölçekte planlayan, iç ve dış pazarlar arasında ayrım gözetmeyen kuruluşlar olarak tanımlanabilir.

Uluslararası Pazarlara Giriş Stratejileri

Uluslararası pazarlara giriş ve bu pazarlarda faaliyette bulunmak için işletmelerin önünde ihracata dayalı giriş şekilleri, sözleşmeye dayalı giriş şekilleri, ortak girişim ve doğrudan yatırım şeklinde dört temel seçenek bulunmaktadır. İhracata dayalı giriş şekilleri, doğrudan ihracat ve dolaylı ihracat şeklinde ikiye ayrılırken, sözleşmeye dayalı giriş şekilleri ise, lisans verme, franchising, sözleşmeli üretim ve yönetim sözleşmesi şeklinde dörde ayrılmaktadır.