Uluslararası Halkla İlişkileri Etkileyen Faktörler Ve Mevcut Yönelimler
Uluslararası Halkla İlişkileri Etkileyen Faktörler
Uluslararası halkla ilişkiler, halkla ilişkiler ve uluslararası ilişkilerin oluşturduğu bir bütünü ifade etmektedir. Ekonomik ve toplumsal yapılar, yapılan çalışmalarda belirleyici olsa da uluslararası halkla ilişkiler değişik biçim ve amaçlarla tüm ülkelerde uygulama alanı bulmaktadır.
Ekonomi-Politik ve Halkla İlişkiler: Uluslararası halkla ilişkileri etkileyen faktörler içinde ülkenin ekonomik yapısı, gelişmişlik düzeyi, sosyal, siyasal ve kültürel yapısı gibi birçok unsur vardır. Ayrıca ülkelerin gelişmişlik düzeyi ekonomik veriler üzerinden ortaya koyulmaktadır. Politik ve ekonomik sistemin güçlü olması ülkelerin dünyada söz hakkına sahip olma durumunu da etkilemektedir.
Kültürler Arası İlişki ve Halkla İlişkiler: İletişim temeline dayandırılan kültür ve halkla ilişkiler arasındaki bağ, kültürlerarası aktarımlarda belirgin şekilde ortaya çıkar. Farklı kültürleri tanıma ihtiyacı, küreselleşme, serbest piyasa ekonomisinin uygulanması, uluslararası ticaret yapılmasıyla birlikte halkla ilişkilerin çalışma alanı da sınırlar ötesine taşınmıştır. Bu nedenle halkla ilişkiler çalışması yapılacak toplum veya ülkenin kültürel değerleri, inançları dikkate alınmalıdır.
Kitle Iletişimi ve Halkla İlişkiler: Medyanın kamuoyunu şekillendirmede güçlü bir etkiye sahip olduğu artık herkesçe bilinmektedir. Halkla ilişkiler çalışması yapılacak bir ülkede medyayı kontrol edenlerin bilinmesi, medya yayılımı ve medyaya erişim konusunda uzmanların bilgi sahibi olması gereklilik arz etmektedir.
İçeriğin ve medyanın control edilmesi ile editorial özgürlüğün ülkenin gelişmişliği konusunda genel durumu özetlemektedir. Bu durum, medya mülkiyetinin toplum seçkinlerinin ve siyasi seçkinlerin elinde olduğu anlamına gelmektedir. Çalışmaların amacına ulaşabilmesi için medyaya ülkedeki nüfusun ne kadarının ulaşabildiği, okuryazarlık oranı ve yoksulluk oranı gibi belirleyici etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü her ülkede mesajların herkese eşit bir şekilde ulaşması söz konusu olmayabilir. Bu noktada sadece medyanın yayılımı değil ülke vatandaşlarının medyaya erişimi de önem arz etmektedir. İletişim teknolojilerinde yaşanan değişimlerle birlikte kitle iletişim araçlarına erişebilmek internet tabanlı bir ortam h âline gelmiştir.
Siyasi, ekonomik ve medya sistemleri gibi değişkenlerin toplumda eylemsellik oranını artırdığı, eylemlerin yoğunluğunu artırma kapasitesine sahip olduğu ve eylemselliğin uluslararası halkla ilişkiler çalışmalarında yol gösterici ve belirleyici özelliğe sahip olduğu gerçeği dikkate alınmalıdır.
Aktivizm (Eylemsellik) ve Halkla Ilişkiler: Demokratik ve çoğulcu yapılar activist hareketlere yaşam alanı açtığı için toplumdaki aktivizm oranının halkla ilişkilerin uygulanma şekli üzerinde etkisi bulunmaktadır. Benzer şekilde ekonomik koşullar eylemsellik seviyesini bazen negative bazen de pozitif yönde etkileyebilmektedir. Yaşam standartlarının düşük olduğu ülkelerde demokrasi geleneğinin yerleşik olmamasından dolayı aktivizm oranının genelde düşük olduğu gözlemlenmiştir.
Uluslararası Halka İlişkilerde Mevcut Yönelimler
Uluslararası halkla ilişkiler, gelişen ve değişen dünyada çalışma alanını genişletmektedir. Yaşanan değişimlerle birlikte halkla ilişkilerde sosyal medya daha etkin kullanılmakta, sektörde istihdam oranı eskiye oranla hızla artmakta, sivil toplum kuruluşları birçok çalışmaya destek olmakta, kadın halkla ilişkiler uzmanları daha çok istihdam edilmekte, kamu kurumları ve diğer kurumların hesap verebilirlik ve katılımcılık ilkelerini desteklemeleri nedeniyle şeffaflık gibi konuları sıklıkla gündeme getirmektedir. Tüm bu yönelimler, halkla ilişkiler çalışmaların seyrini yüksek oranda pozitif yönde etkilemektedir.