Turizm Türleri ve İlgili Mevzuat
Turizm insanların değişik istek ve ihtiyaçlarından doğduğu için birbirinden farklı birçok turizm türü vardır. Bu turizm türleri zaman içerisinde değişmekte ve aralarına yeni turizm türleri eklenmektedir. Turizm türleri öncelikle turizme katılan kişilere ve turizm amaçlarına göre ikiye ayrılmaktadır. Turizme katılan kişilere göre turizm türleri ziyaret edilen yere, kişi sayısına, katılanların yaşına, katılanların sosyoekonomik durumlarına göre değişmekte; turizme katılan kişilerin amaçlarına göre ise deniz turizmi, av turizmi, sağlık turizmi, inanç turizmi, spor turizmi ve kongre turizmi olarak çeşitlenmektedir.
Türkiye, yer şekilleri ve iklimin kısa mesafelerde bile büyük değişikliklerin görüldüğü dünyanın ender ülkelerinden biridir. Bu farklı ortamlar çok zengin ve değişik turizm değerlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Etrafı denizlerle çevrili olan Türkiye’de her yönüyle turizme elverişli kıyıların yanında turizmin her çeşidine uygun alanlar vardır. Yeryüzünün her yerinde rastlanmayan akarsu, göl, biyolojik çeşitlilik, avcılık, dağcılık ve kış sporları, hava sporları, mağaralar, termal kaynaklar, su altı dalışları, karstik ve volkanik alanlar, gibi doğal turizm alanları vardır. Bunun yanında; tarihi ve kültürel değerler; kongre, konferans, alış -veriş, kültür ve eğitim merkezleri gibi beşeri turizm potansiyellerine sahiptir.
Deniz turizmi Turizm Teşvik Kanunu, Deniz Turizmi Yönetmeliği, Kabotaj Kanunu, Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmektedir. Deniz turizmi tesisleri yatırım ve işletmeleri, deniz turizmi araçları yatırım ve işletmeleri, Türk karasuları ve limanları arasında seyir esaslarını kurala bağlamıştır .
Kabotaj Kanunu, Türk sahillerinin bir noktasından diğerine eşya ve yolcu taşınması, sahil ve limanlarda kılavuzluk ve liman hizmetlerinin yürütülmesi işlerini Türk bayrağı taşıyan gemilere vermiştir.
Av turizmi Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Kara Avcılığı Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkartılan Yerli ve Yabancı Avcıların Av Turizmi Kapsamında Avlanmalarına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile kurallara bağlamıştır.
Türk Hukuk Mevzuatı'nda inanç turizmini düzenleyen tek yasal kaynak Hac ve Umre Seyahatleri İle İlgili İşlerin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik'tir. Bu yönetmelik ile Seyahat Acentelerinin Hac Seferleri Düzenlemelerine Dair Esasları Belirleyen Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Rafting, paragliding, handgliding, sualtı veya araca bağlı ya da bağımsız yapılan su üstü sporları, binicilik, dağcılık, oto ve motor kros, mağaracılık, golf ve kayak, olimpiyat sporları, dağcılık, tırmanış, atlı doğa gezisi, trekking, yamaç paraşütü, flora fauna incelemesi, jeep safari gibi doğa sporlarına uygun iklim ve doğal koşulları Türkiyeyi spor turizmi için cazip hâle getirmiştir.
Sportif faaliyette bulunacak turizm işletmelerinde aranacak nitelikleri belirlemek, faaliyetin güvenli biçimde sürdürülebilmesi için önlemleri almak, denetlemek ve turizmin çeşitlendirilmesini geliştirmek amacıyla Turizm Amaçlı Sportif Faaliyetler Yönetmeliği düzenlenmiştir.
Dünya çapında hızla büyüyen bir sektör olan kongre turizminde Türkiye’nin ciddi bir altyapısı ve potansiyeli olduğu için kongre turizmine yönelik planlama ve tahsis çalışmaları yapılmalı, yatırımcılara yol gösterilmeli ve kongreleri teşvik edici önlemler alınmalıdır.