Turizm Hukukunun Hukuk Sistematiği İçindeki Yeri Ve Diğer Hukuk Dalları İle İlişkisi

Hukuk, örgütlenmiş bir toplum içinde yaşayan insanların birbirleriyle veya kişilerin yine kendilerinin meydana getirdikleri topluluklarla ve bu toplulukların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen, kişilerin hukuki güvencesini ve insan haklarını sağlamak amacıyla oluşturulan ve devlet gücü ile desteklenen bağlayıcı, genel, soyut ve devamlı hukuk kurallarının bütünüdür. Turizm olayı ise bünyesinde bulundurduğu özel işletmeleri, kamu işletmeleri, sivil toplum örgütleri, bireyleri ve bu işletme, örgüt ve bireyleri ilgilendiren kurallar topluluğunu bir arada bulundurması nedeniyle hukuk ile sıkı ilişki içindedir.

Turizm hukuku, uluslararsı kaynaklı, karma, piyasa ekonomisi kurallarına tabi dinamik bir hukuk dalıdır. Kişi hürriyeti ve güvenliği, yerleşme ve seyahat hürriyeti, kamulaştırma, çalışma ve sözleşme hürriyeti, çalışma hakkı ve ödevi, çalışma şartları ve dinlenme hakkı, çevrenin korunması, sosyal güvenlik hakkı, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması tüketicilerin korunması açısından anayasa hukuku ile bağlantılıdır.

Turizm tesislerinde faaliyet gösterecek ticari işletmelerin Kültür ve Turizm Bakanlığından ticari işletme ruhsatı alması zorunluluğu, idari para cezaları ve diğer her tür yaptırım idare hukuku ile turizm hukukunun ortak noktalarıdır.

Uluslararası sözleşmelerde yer almasına rağmen seyahat hakkının mutlak nitelikte bir hak olduğu söylenemez. Çünkü seyahat hakkı, yabancı kişilere kendi vatandaşı olmadıkları ülkeye kabulde mutlak giriş hakkı sağlamaz. Ancak ülkeye giriş yaptıktan sonra ülke içinde vatandaş ve yabancı ayrımı yapılmaksızın serbest dolaşım hakkı herkese tanınmalıdır.

Seyahat hakkı, ancak ulusal güvenlik, kamu emniyeti, kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlık ve ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için, demokratik bir toplumda zorunlu tedbirler olarak ve yasayla sınırlanabilir.

Turizm alanında faaliyet gösteren kuruluşlar ve turizm hukukunun uluslararası kaynakları nedeniyleturizm hukuku uluslararsı hukuk ile bağlantılılıdır.

Türk turizm sektöründe yatırım indirimi, gümrük muafiyeti, finansman fonu, döviz kazancı istisnası, bina inşaat harcı istisnası, gemi ve gemi inşa tesisleri ile ilgili özel gümrük muafiyeti, konut inşaatında ve kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlarda vergi resim ve harç istisna ve muaflıkları olarak öngörülen vergi teşvikleri vergi hukuknun konusudur.

Kimin turist olmadığının belirlenmesinde tespit edilecek yerleşim yeri, sahipsiz eşya niteliğindeki av hayvanları ve devre mülk hakkı ile turizm alanıda faaliyet göstern dernek ve kuruluşlar medeni hukukun; konaklama ücretleri, kaybolan eşyadan sorumluluk ve turizm sözleşmeleri ise borçlar hukukunun konusudur.

Turizm işletmeleri birer ticari işletme niteliğinde olup ticari şirketler, Kıymetli evrak, sigorta ve deniz ticareti hukuku ile ortak konular açısından turizm hukuku Türk Ticaret Kanunu ile bağlantılıdır.

Yabancıların ülkeye girişleri, ülkede bulunuşları, ülkedeki özel hukuk meselelerinin çözümü ve ülkeden çıkışları devletler özel hukukunun konularıdır.