Turizmin Tarihsel Gelişimi
Turizmin tarihsel gelişimi açısından geriye dönüp bakıldığında yazıyı ve tekerleği bulan Sümerlere kadar dayandığı görülür. Sümerlerin trampa usulü ile ticari başlatan ilk topluluk oldukları tespitinden hareketle, küçük çapta dahi olsa ticari amaçla gerçekleştirilen seyahatlerin bu döneme tekabül ettiğini söylemek mümkündür.
Eski Yunan’da turizm olayının, belirgin ve yoğun bir şekilde gerçekleştiğini görülmektedir. MÖ 2600 –MÖ 1450 yılları arasında Yunan İmparatorluğu'nun oldukça geniş bir coğrafyaya yayılması ve denizciliğe önem vermesi, denizaşırı yörelere ulaşılmasını sağlamış ve turizm hareketleri artmıştır. MÖ 700’lü yıllarda, olimpiyat oyunlarının düzenlenmesi ile imparatorluğun çok sayıda insan tarafından ziyaret edildiği bilinmektedir. Ayrıca tarihçi ve coğrafyacı Herodot ilk çağların en bilinen seyyahlarındandır.
Romalılar ise önceki medeniyetlere nazaran çağdaş turizm anlayışında bir adım öne geçilmesini sağlamıştır. Zira düzenli yolların yapımı ve nispeten gelişmiş ulaşım vasıtalarının icadı, Roma İmparatorluğu Dönemi’ne tekabül eder.
Orta Çağ'da; MS 400 – MS 1400 yılları arasında oldukça etkin olan Roma Katolik kilisesi, insanların dünyevi eğlencelerden uzak durması ve zamanını çalışarak ve ibadetle geçirmesi gerektiğini savunmuştur. Kilise tüm eğlence ve konaklama yerlerini kapattığı için Avrupalılar neredeyse sadece dinî amaçlı seyahatlere katılmışlardır.
Diğer yandan bu dönemde Türk kavimlerinde de turizm hareketlerinin hız kazandığı görülmektedir. Bilhassa Anadolu Selçuklu Devleti, kervansaraylar inşa ederek çağdaş turizm tesislerinin ilk örneklerini vermiştir.
Rönesans Dönemi'ne tekabül eden MS 1400 – MS 1550 yılları arası ve Elizabeth Dönemi olarak bilinen MS 1550 –MS 1600 yılları arasında sanat gelişmiş, yeni opera ve tiyatro binaları inşa edilmiştir. İnsanlar, eğlenceyi yeniden keşfetmişlerdir. Yeni konaklama merkezleri yapılmıştır. Bu dönemde ayrıca eğlence ve keşif amaçlı seyahatler düzenlenmiştir.
Anadolu’da ise Osmanlı İmparatorluğu seyahatleri daha güvenli hâle getirmek için otoriteyi sağlamış, kara yolu, han ve kervansaraylar inşa etmiştir. 17. yüzyılda yaşamış ve döneminin ünlü gezginlerinden olan Evliya Çelebi gördüğü bir rüya üzerine meşhur gezilerine başlamış ve 50 yılı aşkın bir süre Osmanlı topraklarını gezmiştir.
Yakın Çağ, dünyada önemli sosyal, siyasi ve ekonomik değişikliklerin yaşandığı bir başka dönemdir. Bu değişikliklerden ilki Fransız Devrimi'dir. Fransız Devrimi'nin etkisi ile bireyin birey olması sebebiyle sahip olduğu haklara ilişkin düşünceler ön plana çıkmış, “İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi” böylece yayınlanmıştır.
Seyahatler, Fransız Devrimi ve Sanayi Devrimi'nden önce ticaret, din, sağlık gibi saikler ile gerçekleştirilmiş, kimi zaman da maceraperestlerin tekelinde şekillenmiş iken, Sanayi Devrimi'nden sonra günümüzdeki manaya ulaşmıştır.
Sanayi Devrimi'nden bir süre sonra çalışma hayatına ilişkin hukuki düzenlemelerin yapılması ile birlikte kişilerin gelirleri artmış, buna paralel olarak satın alma gücü artış göstermiş, böylece yaşam standartlarının yükselmesi ile turizm faaliyetlerine ayrılan pay da artmıştır. Ayrıca teknolojik alanda yaşanan gelişmeler, üretim için gerekli olan çalışma sürelerinin de azaltılmasını ve bireylerin daha fazla boş zamana sahip olmalarını sağlamıştır.