Üretici Teorisi ve Turizm

Üretim kavramını girişimcinin emeğini kullanarak belirli bir zaman içerisinde toprak, işgücü ve sermaye faktörlerini mal ve hizmete dönüştürmesi olarak tanımlamıştık .Yani üretim fayda sağlayan her türlü mal ve hizmetin oluşturulmasıdır .

Firma üretim faktörlerini satın alarak veya kiralayarak mal ve hizmete dönüştüren ve amacı kâr olan birimlerdir. Firmalar ürettikleri mal ve hizmetleri piyasaya arz ederek gelir elde etmektedir. Aynı zamanda firma mal ve hizmet üretim sürecinde birtakım maliyetlere de katlanmak durumundadır. Bu açıdan firmanın kârını en yüksek seviyeye taşıyabilmesi, maliyetlerini en aza indirirken gelirlerini de en yükseğe çıkarmasına bağlıdır. Dolayısıyla firmanın en yüksek kâr amacı gerçekleşebilir.

Turizmde ise firmanın karşılığı olan turizm işletmeleri üretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Turizm üretimini, turistik ihtiyaçları karşılayacak mal ve hizmetlerin oluşturulması süreci olarak ifade edebiliriz. Turistik ürün üreticileri üretim faktörlerini kullanarak üretimlerini gerçekleştirir.

Turistik ihtiyaçları karşılayacak mal ve hizmet üretimi, turizm işletmeleri tarafından gerçekleştirilir. Turizm piyasasında faaliyet gösteren turizm işletmelerinin de temel amacı kârını en yüksek seviyeye taşımaktır. Turizm işletmeleri kâr elde etmek amacıyla turistik ürün üretimi yapar ve bu uğurda çaba gösterir.

Kâr bir turizm işletmesinin ürettiği turistik üründen elde ettiği satışlardan (toplam hasılat) o turistik ürünün üretimi için yapmış olduğu harcamaların (maliyet) çıkarılması sonucu bulunur.

Bir turistik ürünün toplam hasılatı (TR) turistik ürünün fiyatı (P) ile turistik ürünün miktarının (Q) çarpılması sonucu elde edilir.

Bir turistik ürünün toplam maliyeti ise, o turistik ürünün üretimi için kullanılan üretim faktörlerinin (girdiler) miktarı ve fiyatları tarafından belirlenir.

Bir turizm işletmesi hem toplam turistik ürün hasılatını en yükseğe çıkarmalı hem de toplam turistik ürün maliyetini (TC) en düşüğe indirmeli ki toplam hasılatı ile toplam maliyetleri arasındaki fark en yüksek aralıkta gerçekleşsin. Bu sayede turizm işletmesi maksimum kâr elde edebilsin.

Turizm işletmeleri üretim faktörlerini kullanarak turist talepleri doğrultusunda üretim yapan birimlerdir. Üretim faktörleri dört grupta toplanmaktadır. Bunlar; toprak, işgücü, sermaye ve girişimciliktir.

Ekonomide üretim ile üretim faktörleri arasındaki temel ilişki üretim fonksiyonu ile açıklanır. Üretim fonksiyonu üretimde kullanılan teknoloji sabitken (değişmeyen), belirli bir süre içerisinde kullanılan çeşitli üretim faktörlerinin miktarları ile bu süre içerisinde üretilebilen ürünün maksimum miktarı arasındaki ilişkinin gösterimini ifade etmektedir.

Bir otel işletmesinin kapasitesi bu duruma örnek gösterilebilir. Artan talep karşısında bu işletme kapasitesini hemen artıramadığı gibi, yeni bir otel (tesis) kurması da mümkün olmayabilir. Zira otel işletmesinin kapasite artışı veya yeni bir otel kurma girişimi zaman alacak bir süreçtir. “Hemen” sözcüğünün altını doldurmak üzere otel işletmesi kısa bir süre içerisinde iş gücü sayısını artırabilir.

Konaklama, seyahat ve yiyecek -içecek hizmetleri üretimi gerçekleştiren birimler, turistik ürün üretiminde çeşitli maliyetlere katlanmaktadır .

Maliyetler açık ve örtülü olmak üzere ikiye ayrılmaktadır .

Konaklama, seyahat ve yiyecek -içecek işletmelerinin amacı en düşük maliyet ile en yüksek kârı elde etmektir .

Üretimlerini artırmak isteyen, turizm işletmeleri, kısa dönemde bazı üretim faktörlerini değiştiremezler .Bu ancak uzun dönemde mümkün olabilir .

Uzun dönemde turizm işletmeleri yeni bir tesis kurabileceği gibi, mevcut tesisin kapasitesini de artırabilir .

Uzun dönemde ortalama maliyetlerini düşürmeyi başarabilen turizm işletmeleri, ölçek ekonomileri avantajlarından yararlanabilir .