Turizm Piyasasında Denge

Bir malın arz edilen miktarıyla talep edilen miktarlarının eşit olduğu noktaya piyasa dengesi denir. Denge arz(S)=talep (D)olduğu noktaya tekabül eden yerde oluşur. Piyasalarda alıcıların isteği fiyatın düşük olması ;satıcıların isteği ise fiyatın yüksek olması yönündedir. Dolayısıyla bu iki zıt durum anlaşma ile bitmesi yani tarafların bir fiyat ve miktar üzerinde mutabık kalması, bir uzlaşmayı ifade eder ki işte bu duruma denge adı verilir. Ayrıca piyasa dengesinin oluştuğu noktaya tekabül eden fiyat, piyasa fiyatı ve miktar ise piyasa miktarıdır .

Turizm piyasasında fiyat, turistik ürünün bir niteliği olarak yeniden ayarlanabilir olmalıdır. Piyasa fiyatı, hedef piyasalardaki turist veya ziyaretçi tarafından istenilen düzeyde olmaz ise fiyat indirimleri de zorunlu olarak gerçekleşmelidir. Zira turizm piyasasında turist veya ziyaretçi fiyata duyarlıdır, esneklik ise elastik bir yapıdadır .

Devlet bazen, tüketiciyi korumak amacıyla, piyasaya müdahale ederek malın belirli bir fiyatın üstünde satılmasına engel olur. Bu durum tavan fiyat politikası olarak adlandırılır .

Tavan fiyat genellikle kıtlık durumunun söz konusu olduğu durumlarda uygulanır. Devlet, bu durumda uyguladığı karne, vesika, önce gelen alır gibi çeşitli yöntemler yardımıyla, arz edilen miktarı tüketicilere eşit şekilde dağıtmaya çalışır.

Tavan fiyat uygulamalarının kaçınılmaz sonucu karaborsadır . Karaborsa fiyatında bir mal, yasal çerçevede belirlenen fiyatın üstünde satılmak istenir.

Devlet, bazen de kırsal kesimde yaşayan vatandaşların refahını iyileştirmek ve fiyatlardaki dalgalanmaları azaltmak amacıyla, piyasaya tıpkı bir alıcı gibi girerek bir taban fiyat belirler .Böylece ilgili malın denge fiyatının üzerinde bir piyasa fiyatı belirler .

Taban fiyatın belirlendiği piyasalar genellikle emek ve tarımsal piyasalardır. Bu durumda devlet denge fiyatının üzerinde belirlediği minimum fiyattan mal satın alarak üretici koruma yoluna gider .

Taban fiyat politikası sadece tarımsal ürünlerde uygulanmaz .Asgari ücretin her yıl devlet tarafından belirlenmesi de bir taban fiyat politikasıdır .Emek piyasasında ortaya çıkan arz fazlalığı olduğu bir durumda kaçak işçi çalıştırma gibi kanun dışı yollar ile karşılaşılabilir .

Bir hizmet sektörü olması itibarıyla turizm, özellikleri gereği diğer tüm sektörler ile yoğun bir ilişki hâlindedir .Turizmin temel girdisi turistik zenginliklerdir .Bu nedenle bölgesel kaynaklar, turizm sektörünün gelişiminde önemli bir yere sahiptir .

Turizm sektöründe turistik ürün çıktısı diğer birçok sektöre nazaran depolama, stoklama özelliğinden yoksundur .Ayrıca çevresel, siyasal faktörler gibi çeşitli koşullar da turizm piyasasını etkileyen hususlardır.

Turizmde üretimin dinamik yapısı ve talebin sürekli değişim göstermesi bu sektörde verimlilik konusunu da gündeme taşımaktadır .

Turist olarak kabul edilen bireyin ekonomik açıdan davranışının analiz edilmesi önem taşımaktadır .

Döviz arzının artması ve ülke parasının değer kazanması durumunda, ev sahibi ülke, yabancı ülke vatandaşları için daha pahalı hâle geleceğinden, turistik talebin daralması söz konusu olur.

Döviz arzında meydana gelecek bir azalma, ülke parasının değer kaybetmesine neden olacağından, ülke yabancı ülke vatandaşları için daha ucuz hâle gelecektir. Bu durum ise turistik talebin genişlemesine neden olur.

Döviz talebinin artması, dövizi daha pahalı hâle getirerek ev sahibi ülke parasının değerini düşürecektir. Yani diğer ülke vatandaşları için ülke daha ucuz hâle geleceğinden turizm talebi de artacaktır.

Döviz talebinin azalması, dövizi daha ucuz hâle getirirken ülke parasının değerini artırır. Yani ülke, diğer ülke vatandaşları için daha pahalı hâle geleceğinden ülkeye yönelik turizm talebi de azalır.