Turizm Arzı ve Özellikleri
Bir mal veya hizmetin fiyatının oluşumunu açıklamak için ekonomistler çeşitli yöntemler geliştirmiştir. Bu yöntemler arz ve talep modelleridir. Bu modellerin temelini ise arz ve talep kanunları oluşturur.
Bu kapsamda turizm arz kanunu, belirli bir dönemde satılmayı arzu edilen bir malın fiyatı (otel oda fiyatı gibi) ile miktarı (otel oda sayısı gibi) arasındaki değişimin aynı yönlü olduğunu ifade etmektedir. Turizm ürününün fiyatı artar ise miktarı da artar veyahut fiyatı düşer ise miktarı da düşer.
Turizm Piyasası
Piyasa bir malı satın almak veya satmak için birbirleri ile ilişki kuran kişi veya firmaların oluşturduğu ortamlardır. Piyasa kavramından bahsederken satıcı veya alıcının yüz yüze gelmesi söz konusu olmayabilir. Alıcı ve satıcı bir şekilde birbirleriyle iletişim kurabilir veya alım satım işleri gerçekleştirilebilir.
Piyasalar, malın niteliği veya satıcı sayısına göre farklılaşmaktadır.
Turizm piyasası kendine has özellikler taşımakla birlikte, coğrafi bir sınır, hareketlilik ve çok bileşenli yapısı ile öne çıkmaktadır.
Turizm piyasasında, çeşitli turizm ürünlerinin arzı ve bu arzı satın almak isteyen turist veya ziyaretçilerin oluşturduğu talebin bir araya gelmesi ile fiyat oluşur.
Turizm Arzı
Bir malı satmak için arz edenler piyasanın arz yönünü oluşturur. Bu noktadan hareketle, turizm arzı bir coğrafi sınır içerisinde faaliyet gösteren turizm işletmelerinin turist veya ziyaretçilere sunduğu turistik zenginliklerin toplamı olarak ifade edilebilir. Turizm arzına ilişkin öne çıkan anahtar kelimeler; belirli bir zaman, turizm işletmesi, belirli bir fiyat, bir destinasyon (varış yeri), turist veya ziyaretçi ve turistik zenginliktir. Diğer bir ifadeyle, turizm arzı, turist veya ziyaretçinin ihtiyacı olan konaklama, yeme -içme, eğlenme, dinlenme gibi faaliyetlerin yerine getirilmesidir.
Turizm Arzının Özellikleri
Turizm arzı, diğer sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere nazaran, birtakım farklılıklar göstermektedir;
- Turizm ürününün ikamesi çok sayıda olduğundan, işletmeler açısından risk artmaktadır. Tüketici açısından planlanan ile gerçekleşen harcamalar aynı olmayabilir.
- Turizm arzı için büyük yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır.
- Turizm arzı emek-yoğun bir yapıdadır. Yani hizmet özelliği ile öne çıkmaktadır.
- Turizmde ürünün niteliği soyut bir hâl alabilmektedir. Yılın her günü ve her saati bu ürünün üretilmesine ihtiyaç vardır.
- Ekonomide ortaya çıkan kriz, durgunluk veya sezonun kısa olması gibi sorunlar, turizm sektörünü olumsuz etkiler. Çünkü turizm ürünü stoklanamaz.
- Turizm arzı huzurlu bir ortamı gerektirir.
- Turistik ürün tüketimi, turistin turizm yerine gitmesiyle olur. Süreklilik arz etmesi için talep tarafının memnuniyetini gerektirir.
- Turizm arzının gerçekleştiği yer turist gözünde bir bütün olarak algılanır. Bu nedenle turistik ürün deneyimi esnasında diğer faktörler (çevre, gelişmişlik, altyapı vb.) önem kazanır.
- Turizm arzı içerisinde yer alan güneş, deniz gibi ekonomik olmayan doğal faktörler arzı çeşitlendirmektedir.
- Turist tiplerine göre turizm alanları oluşturulur, bu özelliğe göre mal ve hizmetler sunulur.
- Makine kullanımı sınırlılık içerir.
- İkame olanakları fazladır.
- Turizm ürün arz fiyatı, hizmet kalitesi açısından farklılık gösterebilir.
- Turizm arzı, bazı durumlarda inelastik özellik göstermektedir.