Turizmde Tarihsel, Kültürel ve Başka İnsan Yapısı Kaynaklar

Turistler tarihsel kaynakları çeşitli nedenlerle çekici bulurlar . Geçmiş medeniyetlerin kalıntıları ve o dönemde yaşayan insanların, makinelerin olmadığı devirlerde vardıkları teknolojik düzey turistleri etkileyebilmektedir.

Tarihsel kaynaklar, bir ülkenin önceki nesillerden kendisine miras kalan binalar, eski anıtlar ve başka çeşitli maddi varlıklarıdır.

Bazı turistler tarihsel bina ya da yerin dış görünümünden çok, tarihsel anlamının çekiciliğine kapılırlar. Özellikle arkeolojik alanlar bunlar arasındadır.

Tarihsel çekicilikler birbirinden çok farklı ve çok çeşitli özellikleri içine aldığından, sınıflandırmaları da çeşitli yollardan yapılır. Kaynağın fiziksel yapısına dayanılarak dörtlü bir ayırıma gidilebilir ,

Bunlardan birincisi binalar ya da bina kalıntıları: Büyük malikaneler, sanatçıların konutları, kiliseler, camiler, şatolar, atölyeler, fabrikalar vb. gibi.

İkincisi tarihi olayların meydana geldiği yerler: Savaşlar, dinsel, siyasal ya da mitolojik olayların meydana geldikleri yerler.

Üçüncüsü arkeolojik sitler: İnsan tarafından yapılmış, bina şeklinde olmayan anıtlar ya da diğer inşaatlar (örneğin gömütler, eski tarla sistemleri, dikilmiş taşlar, surlar, demiryolları, madenler vb..

Dördüncüsü de çeşitli sitlerden toplanmış ve başka bir yerde yani her tür müzede bir araya toplanmış nesneler : Bu grup içine açık hava müzeleri de girer.

İnsanların toplumsal örgütlenmedeki farklılıkları, fiziksel çevrelerine uyum sağlamadaki benzersizlikleri, farklı geçmişleri, ekonomik ve siyasal kalkınma tarzları, dünyanın farklı kısımlarında farklı kültürlerin gelişmesine yol açmıştır.

Kültür turizmi ya da kültürel turizm, kültürler arasındaki farklılıktan doğar. İnsanların kendisininkinden farklı kültürleri görmeye, öğrenmeye karşı olan merakı kültür turizmini yaratmıştır.

Şehirlerde değişik mimarileri olan sokaklar, caddeler, meydanlar, binalar ve yeşil alanlar, varsa limanlar, tarihsel özellikler ve benzerleri şehre çeşitlilik kazandırırlar. Şehrin kendisine özgü toplumsal -kültürel ortamı, yani şehirsel yaşam tarzı ve canlılığı da son derece önemli bir çekicilik unsurudur.

İnsan yapısı eğlence kaynakları, kültürel kaynaklar belirli bazı halk gruplarının yaşadığı belirli yerlere sıkı sıkıya bağlıdırlar.

İnsan yapısı eğlence kaynakları arasında riskli ve yatıştırıcı deneyimler geçirme ihtiyacı, heyecan verici donanımlar; kumar turizmi; spor karşılaşmaları, konserler, karnaval ve festivaller, yeme -içme, dans, alışveriş, sergiler ve ziyaretler yer alır.

Tamamen batı kültürünün rekreasyon ve turizm kavramına uygun olan eğlence parklarının en tanınan örneği, ilki 1955’de Kaliforniya’da, Anaheim’da açılan Disneyland’dır; o zamandan beri sayıları dünyada çok artmıştır.

Dünyanın her yanında insanların arzuladığı ürünleri sundukları için alışveriş destinasyonlarına yoğun ilgi vardır.

Eğlence yerleri, konserler, sergiler, konferanslar insanların oluşturduğu turistik çekicilikler olarak dikkat çekmektedir.

Düzenli aralıklarla organize edilen festivaller, fuarlar, sergiler ya da kültürel başka olaylar da turist çekmede önemli bir rol oynarlar .

Ülke sınır geçişlerinde de önemli turizm olayları gelişebilmektedir.