Turizmin Doğal Coğrafya Kaynakları: Klimatik Kaynaklar
Bir ülke ya da bölgede turizmin gelişmesi için 3 unsurun gerçekleşmesi gerekir.
Bunlardan birincisi söz konusu bölge ya da ülkenin turisti çekebilecek bir ya da daha çok çekiciliğe sahip olması gerekir.
Çekicilikler, turizmin yer seçiminde rol oynayan coğrafi kaynaklardır ve turistin bir alanı ziyaret etme isteğini doğururlar .
Çekicilikler doğal coğrafi unsurlar (Pamukkale traverten taraçaları, Büyük Kanyon vb. gibi) olabildiği gibi, insan tarafından da yapay olarak yaratılanlar (örneğin Disneyland gibi, hatta Dubai''nin büyük kesimi gibi) da olabilir.
Turistler, tatillerini iyi geçirebilmek için, gittikleri yerin doğal coğrafi unsurlarının en önemlilerinden birisi olan iklim koşullarında fiziksel bir rahatlık elde edebilmelidirler.
Ancak her tür iklim tipi bu rahatlığı sağlayamamaktadır. İklimin en önemli unsurlarından sıcaklık ve nispi nemin olumsuzlukları bunda başlıca etkenler olmaktadır. Bu değerlerin yüksek olması turistleri olumsuz etkiler.
İklimin diğer unsurlarından rüzgâr çoğu kez olumsuz ancak bazı spor türleri (yatçılık, sörfing vb.) olumlu etkiler yaratabilir.
Yine iklim unsurlarından yağış ve bulutluluk sürelerinin uzun olması da turistler, özellikle de deniz tatillerinden hoşlananlar üzerinde olumsuz etki yaratır.
İklim unsurlarından güneş ışığının süresini ölçmek kolay değildir ama turist tercihlerinde önemli rol oynar. Güçlüğün nedeni de günlük toplam güneşli saatlerin miktarının, değişik enlemlerin özelliklerine göre, gün ışığı saatlerini geçemeyeceğidir. Güneşli saatleri yağış ve bulut örtüsünün olduğu zamanlar da kısaltır. Bu da yine özellikle deniz -güneş -kum tatilcilerini etkiler.
Bununla birlikte, turistler en olumsuz iklim koşullarına sahip olan (örneğin Alaska, Güney Kutbu ya da çöller gibi) yerlere bile gitme arzusundadırlar ama bunların sayısı görece azdır.
Dünya iklim bölgeleri de insanların rahat yaşama koşulları sürdürebilmeleri için önemlidir. Buna bağlı olarak turizm bazı iklim şartlarında daha fazla bazılarında daha az gelişmiştir.
Dünya iklim bölgelerini sıcak iklimler (tropikal, çöl ve benzerleri, orta kuşak serin iklimleri, soğuk iklimler ve benzeri gibi gruplandırabilir ve bu gruplara göre giyim -kuşam önerilerinde bulunabiliriz.
Dünyada turizmin en fazla geliştiği iklim bölgelerinin başında "ılıman iklim kuşağı" nda yer alan Akdeniz iklimi gelmektedir. Bu iklimin görüldüğü Akdeniz havzasındaki Fransa, İspanya, İtalya ,Türkiye gibi ülkeler ve kısmen de Kuzey Afrika ülkeleriyle bu havzanın dışında yer alan Güney Afrika, Güneydoğu Avustralya, Florida Yarımadası , Kaliforniya gibi aynı iklim özelliklerine sahip bölgeler bu duruma tipik örneklerdir.
Her iklim belli turizm türlerinin gelişmesinde katkı yapar. Örneğin soğuk iklimler arasında yer alan dağ iklimleri kış turizm türlerinin gelişimini sağlamıştır. Özellikle kış sporları için özel donanım (teleferik, telesi ej vb.) ve tesislerin, tatil köylerinin geliştiği yerlerde çok büyük turist toplulukları tatil geçirirler.